Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Rady a porady :)
co nás trápí a zajímá v hubnutí, rady a porady a to, co by se v diskuzi ztratilo


 Články 110 z 15 [Dalších 5 >>] 
 SLADIDLARady a porady :)

PROČ bychom neměli používat CUKR?
CUKR - přispívá k překyselení krve v organizmu a tím oslabuje obranyschopnost neboť krev má mít mírně zásadité PH. Konzumace cukru přispívá k vytvoření optimálního prostředí pro záněty a růst bakterií, ochuzuje tělo o minerální látky a oslabuje imunitní i nervový systém.
- Zásadně by se neměli používat žádná umělá sladidla, která mohou způsobovat nežádoucí účinky na lidské zdraví. Lidé a zvláště malé děti a diabetici by se měli naučit nahrazovat cukr a umělá sladidla obilnými slady, sušeným ovocem nebo využít přirozeně sladké chuti některých zelenin. A samozřejmě naučit se pít neslazené nápoje. Výborná je např. voda s citronem. Raději vypít hořký čaj nebo kávu, než sladkou, ale plnou chemie. Za krátký čas si „chuťové buňky“ odvyknou a když se pak napijete sladkého nápoje, nebude vám chutnat.

Lidé v historii používali na slazení rozličné věci:
1. Med - dříve odebírali lidé včelám med až na jaře, když už kvetly nové květy a včely měly čerstvou novou potravu. Odebírali jim tak opravdu jen přebytky ze zimy. Důvod byl jednoduchý - neměli včely čím dokrmovat a kdyby jim med brali v sezoně a nebo na podzim, včely by zimu nepřežily.
2. Javorovou a březovou mízou - ale jen na jaře v létě. Navrtala se kůra a vytékající míza se zachytávala do nádoby.
3. Sušeným ovocem, zvláště hruškami. Sušená hruška je nejsladší pochoutka vůbec. V některých krajích se ještě poměrně do nedávna udržela tradice sušit celé hrušky a pak je v zimě strouhat na koláče. Zkuste namlít si hruškové křížaly - je to moc dobré.
4. Často se používala povidla. Za války se vyráběla marmeláda z cukrové řepy.

Zajímavost: Během 2. Světové války výrazně klesl počet onemocnění cukrovkou, protože cukr byl na příděl a jeho konzumace výrazně poklesla.

Cukr - byl znám Číňanům již 200 let před Kristem, tehdy se vyráběl z rákosu. Později se cukr objevil v Arábii, Persii a roku 656 n.l. také u Egypťanů. Tehdejší cukr se vůbec nepodobal dnešnímu cukru. Byl podobný medovině vyráběl se tedy z rákosu. Teprve v pozdější době se začal vyrábět cukr z cukrové třtiny. Až do roku 1740 byl vyráběn z cukrové třtiny jen cukr surový. S výrobou čištěného (rafinovaného) cukru se začalo až r.1741. Počátek výroby cukru z řepy sahá do 18. století, kdy v roce 1747 zjistil jeden berlínský chemik vysoký obsah cukru v řepě a začal využívat řepu k výrobě cukru.

Cukry jsou hlavním zdrojem energie pro náš organismus. Jsou to sloučeniny uhlíku, vodíku a kyslíku z nichž většina má obecný sumární vzorec CnH2nOn. Tvoří se v kořenech rostlin (řepa, mrkev), lodyhách (třtina cukrová, nebo čirok), ve šťávě stromů (javorový cukr, palma cukrová), v listech (stévie,) dále ovoci (fruktosa). Jsou přítomny v mléce (laktosa), sladu z obilí (maltosa) apod.
Rozdělujeme je do tří skupin:
- cukry jednoduché (monosacharidy) - glukosa, fruktóza, galaktóza
-cukry složené ze dvou molekul monosacharidů (disacharidy) - sacharóza, laktóza, maltóza
cukry složené z více monosacharidů (polysacharidy) - škroby, dextrin, celulóza, glykogen
V působení jednotlivých cukrů na náš organismus a na naše zdraví jsou veliké rozdíly.

1.2. Jednoduché A DVOJITÉ cukry - monosacharidy a disacharidy
- zejména cukr (ale i med či ovocný cukr) nejsou uvnitř spojeny žádnou větší chemickou vazbou, kterou by bylo štěpit pomocí enzymů, proto se vstřebávají přímo a velmi rychle do krve. Tím dojde k okamžitému zvýšení obsahu cukru v krvi a nastává stav zvaný hyperglykemie (nadbytek krevního cukru). Protože to není pro organismus příznivé, snaží se to kompenzovat vyplavením nadbytku hormonu ze slinivky břišní - inzulínu, který umožňuje přestup glukózy do buněk (glukóza je palivo pro buňky). Inzulín však příliš rychle sníží hladinu cukru v krvi a v důsledku toho dojde k jejímu přílišnému snížení - hypoglykemii, kdy máme opět cukru v krvi málo. Objevuje se brzy hlad, chuť na sladké, třes, podrážděnost, bolest hlavy, únava a další příznaky. Prudké výkyvy glykemie v důsledku konzumace cukru, sladkých limonád, sušenek a ovoce však značně namáhají slinivku a to představuje riziko vzniku cukrovky (diabetu).

K tomu, aby inzulin dobře a spolehlivě pracoval, je třeba chromu. Potřebujeme-li inzulin často, hladina chromu v organismu rychle klesá. Běžnou potravou je jeho přívod malý a inzulin nemůže dobře plnit svou funkci. Tímto procesem může také vzniknout jeden z druhů cukrovky, v jehož pozadí je nadbytečná konzumace jednoduchého cukru. Chrom je dostatečně obsažen v celozrnných produktech, ořechách, ovoci (zejména v borůvkách)
a v zelenině.

Dalším negativem je silné kyselinotvorné působení jednoduchých sacharidů (cukrů). PH krve je normálně mírně zásadité. Přísun silně zásaditého rafinovaného cukru způsobí reakci, při níž se krev stane kyselejší. K vyrovnání tohoto stavu jsou využívány minerály, zejména vápník, který se ve zvýšené míře uvolňuje z kostí a zubů
(a způsobuje jejich kazivost a oslabení kostí). Kyselé prostředí je živnou půdou pro růst bakterií a zánětlivé komplikace v celém těle. Organismus se brání a snaží se neutralizovat tento stav (normálně je lehce zásaditý) pomocí minerálních látek. Jednoduché sacharidy však žádné minerály nepřináší, proto dochází k vyplavení zejména vápníku, hořčíku a jejich vyloučení z organismu = dochází tak k řídnutí kostí - osteoporóze. Velmi často se vyskytující křeče v lýtkách můžeme ovlivnit vysazení jednoduchého cukru z potravy. Jsou totiž způsobeny nerovnováhou obsahu minerálů. Každý lékař vám potvrdí, že běžnou léčbou jsou jen velmi málo ovlivnitelné.

Dostane-li se do žaludku bílý rafinovaný cukr, žaludek je dočasně ochromen. Rafinovaný cukr je silná zásada a aby bylo dosaženo rovnováhy, žaludek vylučuje velké množství kyseliny. Trvá-li tento stav dlouho, mohou se vytvořit v žaludeční stěně vředy a jiné poruchy trávení.

Více ...
Vložil: Ať dne 8.1.2011| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 SLADIDLA - pokračování IRady a porady :)

Dnešní přehnaná konzumace cukru způsobuje, že přebytky cukru jsou ukládány na různých místech těla, především ve formě glykogenu (= zásobní živočišný škrob v játrech, svalech). Jestliže množství glykogenu převýší kapacitu jater, glykogen se uvolňuje do krevního oběhu v podobě mastných kyselin. Ty se ukládají nejprve na méně aktivní místa těla - hýždě, stehna, střední partie trupu, později i v aktivnějších orgánech jako je srdce a ledviny, které se stávají méně funkční protože jsou obloženy vrstvou tuku a hlenu, čímž je zeslabena jejich normální funkce. V krajním případě při velkém přebytku mohou být i ucpány. Vzrůstající spotřeba rafinovaného cukru (stejně tak i ovocného) způsobuje častější výskyt degenerativních chorob včetně onemocnění srdce.

Dále vzniká nedostatek vitamínu B1, který je nezbytný pro metabolismus sacharidů, a jež jednoduchý cukr nepřináší, ale spotřebovává.
Rafinovaný cukr má vliv na schopnost myšlení tím, že ničí střevní bakterie, tvořící vitamíny sk. B, navíc cukr tyto vitamíny odčerpává, protože je potřebuje proto, aby mohlo dojít k metabolismu sacharidů. Tyto vitamíny jsou nezbytné pro syntézu kyseliny glutamové, která přímo ovlivňuje mentální aktivity probíhající v mozku. Nedostatek této složky může způsobit zhoršení paměti a zeslabuje jasnost myšlení. Může vzniknout neklid, předrážděnost, poruchy spánku. Děti s nedostatkem vit. B hůře prospívají ve škole, jsou neklidné a roztěkané.

Děti nadměrně konzumující cukr mají přemíru rychlého zdroje energie a jsou často hyperaktivní a někdy i agresivní. Mají nadbytek energie a maminky si stěžují, že jsou jako pytel blech. Netuší, že to často způsobuje přemíra cukru v jejich stravě.

Konzumací cukru je ovlivněn i imunitní systém - na americké universitě v Loma Lindě bylo zjištěno, že schopnost bílých krvinek ničit mikroorganismy může být téměř paralyzována po požití cukru. Rafinovaný cukr jako vysoce čištěný produkt (zbavený všech minerálních látek, vitamínů, vlákniny atd.), má za následek ochablost fyzického i psychického stavu. Negativně působí zejména na parasympatický nervový systém. Jednoduché cukry tělo rychle vstřebá, přijme a využije - to jsou prudké, rychlé reakce podobné "výbuchu", proto vnějším projevem jejich spotřeby je agresivita, zloba, rozrušení, nesnášenlivost, útočnost, roztěkanost mysli, nesoustředěnost (hlavně ve spojení rafinovaného cukru = sacharózy s cukrem mléčným = laktózou tj. cukr + mléko nebo mléčný výrobek). Med, javorový sirup, ovocný cukr (fruktóza) mají podobný účinek jako rafinovaný cukr, i když v menší míře.

3. složené cukry (polysacharidy)
Jsou dostatečně obsaženy ve všech celozrnných obilovinách, zelenině a luštěninách. Jejich výhodou je, že na ně působí enzymy v zažívacím traktu, které naruší jejich složité vnitřní vazby, což je nezbytné pro jejich vstřebání.
Polysacharidy jsou postupně rozkládány a přiváděny do krve a do organismu. Tento proces je plynulý a děje se podle potřeb organismu. Hladina cukru v krvi tedy nekolísá a udržuje se na stále stejné úrovni, nepřetěžuje proto slinivku břišní. Navíc v komplexu obilovin, zeleniny a luštěnin dostává organismus dostatečné množství minerálů a vitamínů pro svůj metabolismus a nedochází tak k jejich nedostatku.

Shrnutí problémů způsobených konzumací cukru:
Překyselení organismu = oslabování imunitního systému
Přetěžování slinivky břišní
Při neutralizaci cukru dochází k nežádoucímu vyplavování minerálů, zejména vápníku a hořčíku
Nedostatek vitamínů sk. B
Kolísání hladiny cukru v krvi – hypoglikemie, hyperglykemie
Ukládání přebytku v organismu ve formě tuku
Cukr může způsobit zhoršení paměti a zeslabuje jasnost myšlení.
U dětí způsobuje hyperaktivitu a agresivitu
A mnohé další….

Sladkou chuť (ne cukr !!!) člověk ke svému životu nutně potřebuje. Zejména pro děti je velmi důležitá, na úkor chuti slané a pikantní.

SLADIDLA, která jsou vhodná pro každodenní použití:
Obilné slady
jsou nejpřirozenější typ sladidla s maximálním obsahem polysacharidů, které vznikají z obilí za pomoci fermentace bez použití jakéhokoli přídavku cukru. Jedná se přeměněná obilná zrna za použití teploty a tlaku. Slady obsahují sodík, draslík, železo, vápník, hořčík, fosfor. Nepřecházejí rychle do krve (tak jako cukr) a proto šetří slinivku břišní. Jsou vhodné i pro diabetiky a udržují vyrovnanou hladinu krevního cukru.

Ovocné šťávy
a koncentráty (mošty, sirupy) - při použití technologie bez chemických přísad jde o čistou šťávu z ovoce, kterou lze zahušťovat do koncentrátů. Obsahuje cukry, které jsou přirozenou součástí ovoce.
Ve zdravých výživách lze koupit levnou, ale kvalitní čistou odpařenou šťávu z jablek. Je výborná v čaji, na kaši, na pudinku….

Sušené ovoce
sušení je nejpřirozenější způsob konzervace. Usušené plody v konzumní zralosti jsou vhodné k přímé konzumaci a pro různé úpravy. Velmi vděčným sladidlem jsou (vařené či mixované) a v našich oblastech tradiční křížaly z hrušek a jablek a sušené švestky.

Více ...
Vložil: Ať dne 8.1.2011| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 SLADIDLA - pokračování IIRady a porady :)

Zelenina

Je dobré, naučíme-li se využívat sladkou chuť některých zelenin. Při vaření přidáme do vody pár zrnek soli. Ta má totiž schopnost doslova „vytáhnout sladkou chuť “. Tento trik se solí můžeme používat i při přípravě ovoce. Mnoho lidí používá sůl při přípravě marmelád či kompotů naprosto bez cukru. Při takovéto přípravě se však musíme naučit správnou míru soli, aby se chuť „nepřevrátila“ ve slanou.
Sladkou chuť uspokojí vhodně uvařená cibule, mrkev, zelí, brokolice, dýně…..

Marmelády a povidla
varem zahuštěná šťáva z ovoce a rozvařené ovoce je oblíbeným pokrmem a tradičním doplňkem při výrobě moučníků a dezertů. Měli bychom používat džemy a povidla, které jsou vyrobeny bez přidání cukru či umělých sladidel.

Javorový sirup
přírodní šťáva z javorů, nezatěžuje slinivku tak jako cukr, má lahodnou sladkou chuť. Obsahuje značný obsah ze země vytažených minerálních látek, které byly filtrovány v kořenech stromu. Vynikající do pohárů, na palačinky, jako přeliv na dezerty či sladká jídla, ale i do perníků a dortů.

Mirin
sladké rýžové víno, které vzniká postupnou fermentací rýže. Lze jim dochutit pudingy, ale i marinády.

Med
med patří mezi přírodní sladidla s vysokým obsahem minerálů a látek, které jsou tělu prospěšné. Rychle dodává energii, podporuje krvetvorbu a posiluje imunitní systém. S medem zacházejme jako s lékem.

Amasaké a přirozeně fermentované produkty
tradiční způsob přípravy sladké chuti z dálného východu. Uvařená obiloviny ( obvykle rýže či jáhly) se nechá fermentovat a v po zesládnutí se ohřátím proces přírodního kvašení ukončí. Je vhodné jak pro přímou konzumaci formou krémových pohárů či jako základ do krémů.

Rostlina STÉVIA – používají se sušené nebo čerstvé lístky. Má 200-300x vyšší sladivost než cukr a nemá žádné nežádoucí účinky. Snadno se pěstuje a má výbornou chuť. Sazenky se dají koupit na jarní výstavě Hobby v Č.Budějovicích nebo přes internet.
V Japonsku je stévia vedle obilných sladů nejpoužívanější sladidlo.

Více ...
Vložil: Ať dne 8.1.2011| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Jídelníček na 1.týdenRady a porady :)
Jen pro inspiraci.....posílala mi to jedna maminka ,která to má od trenéra z posilovny

JÍDELNÍČEK na 1. TÝDEN
pondělí
Snídaně-dia ovocná přesnídávka,banán
svačina-jablko (případně broskev,meloun,meruňky,prostě co bude po ruce :)))
oběd-těstoviny (cca 200g),žampiony (cca 100g),tvrdý sýr (cca 50 g )
svačina-musli tyčinka bez polevy
večeře-1/2 celozrnného rohlíku,100 g šunky,ev. zelenina dle libosti
= 4495 Kj
úterý
snídaně- tmavý rohlík s medem
svačina-ovoce
oběd-pečené kuře )nejlépe bez kůže) cca 150 g + brambory (200 g)
svačina-zeleninový salát s oliv. olejem (150g)
večeře-2 pl. tmavého chleba + 100 g syrečků
= 4756 KJ
středa
snídaně- tmavý rohlík s Lučinou (cca 1/2 balení)
svačina-banán
oběd-plátek kuřecích prsou na oliv. oleji + bramborová kaše (cca 150 g + 200 g)
svačina- tvaroh s ovocem (150 g,bílý tvaroh + třeba meruńky,třešně nebo jahody,nesladit)
večeře-zeleninový salát s olivami a balkánským sýrem,zakápnout oliv. olejem
=4921 KJ
čtvrtek
snídaně-celozrnný rohlík + 3 lžíce medu
svačina-pomerančový džus 100% 250 ml
oběd-sojové maso a lá čína + rýže (cca 200 g)
svačina-musli tyčinka bez polevy
večeře- cotagge sýr (celý),1ú2 tmavého rohlíku,ev. zelenina
= 4984 Kj

pátek
snídaně-dia přesnídávka,15 ks piškotů
svačina- jablko
oběd-čočka 200g + 2 vejce natvrdo
svačina-celozrnné sušenky (třeba Emco) 50 g
večeře-tuńák ve vlastní š´távě,1/2 rohlíku
=5697 KJ

sobota
snídaně-tmavý rohlík s medem
svačina-250 ml 100% pomerančového džusu
oběd-špenát,brambory,plátek vepřové kýty pečené bez tuku (cca 150 masa,200 brambor)
svačina-musli tyčinka bez polevy
večeře- šmakoun (200 g),zel. salát,1 pl. tmavého chleba
=6021 KJ

neděle
snídaně-ovesná kaše s jablky,rozinkami
svačina-ovoce
oběd-těstoviny s rajčaty a žampiony,sypané sýrem (cca 300 g dohromady)
svačina-dia přesnídávka
večeře-1/2 rohlíku,Lučina Linie 100 g,zelenina.


=5515 KJ

 

Více ...
Vložil: Azeretka1 + 2 kluci dne 4.1.2011| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Jídelníček 2. týdenRady a porady :)
jen tak pro inspiraci..

JÍDELNÍČEK  2 TÝDEN
> Pondělí:
>  Snídaně- 2 pl. tmavého chleba + dudácká pomazánka
>  Svačina-větší jablko
>  Oběd-200 g těstovin s rajčaty,posyp 30g 30% eidamu
>  Večeře-pečené kuřecí stehno bez kůže,zeleninový salát s oliv. olejem
> =5280 Kj
> úterý:
>   Snídaně-tmavý rohlík + 2 lžíce medu
>   Svačina-200 ml jogurtového nápoje
>   Oběd- vepřový plátek z kýty na lžíci oliv. oleje osmahnutý,brambory vařené 200
>    Svačina-musli tyčinka bez polevy
>   Večeře-100g šunky kuřecí (Fitness od Schneidera třeba),1/2 tmavého rohlíku
>  =4926 Kj
>  středa:
>  Snídaně-bílý jogurt,větší banán
>  Svačina- ovoce (větší jablko nebo hruška)
>  Oběd-sojové plátky v čínské zelenině,rýže 200g
>  Svačina-zeleninový salát s oliv. olejem
>  Večeře-Hermelín Figura 100g,1/2 tmavého rohlíku
> =5470 Kj
> čtvrtek:
>  Snídaně-tmavý rohlík,domácí sýr (smíchat light zakysanou smetanu s bílým
> jogurtem,osolit,přidat jarní cibulku nasekanou,pažitku a prolisovaný
> česnek-výborná záležitost,můžeš přidat i trochu čili)
>  Svačina-250 ml 100% džusu
>  Oběd-kuřecí prsa 150g s těstovinami 200g a zeleninou
>  Svačina-ovocný salát 
>  Večeře-2 vejce,1/2 tmavého rohlíku 
>  =5300 KJ
> pátek:
> >  Snídaně- Ovesná kaše+ rozinky+ nastrouhané jablko (povařit ovesné vločky ve
> vodě,ke konci přihodit malou hrst rozinek a po vypnutí přidat postouhané
> jablko,možno dochutit lžící glukopuru-hroznový cukr,mají ho v lékárně nebo třeba
> v Bille)
>  Svačina-ovocný salát
>  Oběd-špenátové rizoto s kuřecím masem 250 g
>  Svačina-ovocný jogurt se 3% tuku
>  Večeře-domácí sýr,1/2 tmavého rohlíku,ev. zelenina
> =5035 Kj
>
> sobota:
> >  Snídaně-tmavý rohlík + Lučina 50g
>  Svačina větší banán
>  Oběd-zapečené brambory se šunkou 250g
>  Svačina-mrkvový salát s ananasem
>  Večeře-vaječná omeleta s hráškem (prošlehat 2 vejce,mírně naředit mlékem,přidat
> konzervovaný okapaný hrášek,upéci buď v troubě či na teflonové pánvi bez tuku
>  = 5300 Kj
   neděle:  
>  Snídaně- velký banán,bílý jogurt,neslazená káva
>  Svačina-jablko nebo hruška
>  Oběd-pečený losos na másle (ev. filé),brambory 200 g
>   Svačina-sojový řez (vyrábí např. Zora) 50g
>  Večeře-šopský salát s balk. sýrem,1/2 rohlíku tmavého
> =5400 KJ

Více ...
Vložil: Azeretka1 + 2 kluci dne 4.1.2011| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Příklad jídelníčku od AzeretkyRady a porady :)

Snídaně:

Například:
1) 1-2 kousky celozrnného pečiva + a) marmeláda,
b) med
c) kuřecí šunka
d) sýr do 30% tuku v sušině
e) pomazánka tvarohová , lučina, cottage,


2) 3 vaječné bílky se zeleninou
3) jogurt nebo nízkotučný tvaroh + a) ovesné vločky
b) sušené ovoce nebo nakrájené čerstvé ovoce
c) oříšky (hrst)
d) semínka

4) ovesné vločky nebo ovesná kaše nebo bebe sušenky + 1 – 2 kousky ovoce

Svačina
Například:
1) 1-2 kousky ovoce
2) musli tyčinka – přírodní bez polevy

Oběd:

Například:
1) zeleninová polévka
2) čočková polévka
3) kuřecí, krůtí, rybí, králičí maso se zeleninou (i hovězí libové vařené)
4) zeleninové rizoto
5) zapečené brambory se zeleninou
6) zeleninový salát

Svačina:

1) zelenina se sýrem nebo cotagge
2) jogurt
3) tvaroh
4) nebo hrst oříšků, semínek
5) „knekbrot“ se zeleninou, šunkou, cotagge, olomoucké tvarůžky

Večeře:

1) plátek ryby či kuřete se zeleninou
2) zeleninový salát s vajíčkem, nebo masem, tuňák
3) zeleninová polévka



ZÁSADY:
1) Jíst pravidelně každé 2-3 hodiny
2) Denně vypít 2,5-3 litry tekutin
3) Ráno + dopoledne do 14 hodin jíst hlavně sacharidy + ovoce
4) Odpoledne spíše bílkoviny + zelenina
5) Každé jídlo by mělo obsahovat jak bílkoviny, tak sacharidy
6) Udělat si zásobu zdravých svačinek do práce (třeba oříšky, semínka, zelenina)
7) Ke kafi a černému čaji navíc vypít i sklenici vody,
8) Pokud je večer hlad, 2. večeře v podobě bílého jogurtu nebo zelenina.Už ne ovoce
9) Jogurty kolem 3% tuku, například Aktivia,Hollandia, Probia…
10) Z uzenin pouze kuřecí či krůtí šunku s vysokým obsahem masa
11) Sýry spíše pouze tvrdé do 30% tuku v sušině

Vhodné doplňky při cvičení:
L –karnitin
Fat – turner
Lecitin

Více ...
Vložil: Hubnulky11 dne 3.1.2011| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 dietní receptyRady a porady :)

Od maminky,která úspěšně zhubla:

Ze sojové drtě - rajčatovou omáčku na těstoviny (uvaříš sojové maso,podusíš na cibulce,přidáš krájená rajčata v plechovce,rajčatový protlak,podleješ a máš hotovo),potom karbanátky-míchala jsem to s krůtím mletým,přidala cibuli,pepř,sůl a vejce a dělala bobánky-ty ani neobaluj ve strouhance a skládej je na plech s pečícícm papírem a dej péct do trouby-nepřidáš ani kapku oleje a je to moc dobrý.sojové plátky plněné sýrem-povaříš plátky,rozřízneš,vtlačíš kousek sýru, spojíš párátkem a dáš na cibulový základ,podleješ,můžeš přidat zeleninu,prostě nějak ochutit.Výborná je klasická čína ze soji-na cibulku dáš uvařené kostičky soji,přidáš čínskou zeleninu,zakápneš sojovkou,okořeníš a je to hotovo. Z kuřecího masa klasika-buď plátek na olivovém oleji,nebo kousky se zeleninou a těstovinami,výbornou dělám rajskou-uvařím si kuře v papiňáku (stahni ho nejdřív z kůže a odkroj vše tučné),pak ho oberu a velké kusy vhodím do hrnce na zpěněnou cibulku,přidám krájená rajčata a protlak,naředím vývarem a je hotovo) s těstovinami je to bomba a z toho vývaru můžeš udělat normálně polívku-jak je to kuře svlečený,tak tam není prakticky tuk.Jinak všechny omáčky,kde je smetana,tak tu můžeš nahradit bílým jogurtem.když to potřebuješ hustější doporučuju Holandii,ta je dobře krémová,když to nepotřebuješ zahustit,stačí jakýkoliv jiný.Já takhle třeba dělám zelňačku-místo smetany bílý jogurt a místo uzeniny osmahnu šunku na kostičky a nepoznáš to pak mám výbornou omáčku na těstoviny z tuňáka-do teplého mléka )asi hrnek) nech rozpustit 1 balení Lučiny a přidej plechovku tuňáka ve vlastní šťávě-nechej prohřát a je to hotovo,na talíři můžeš ještě posypat eidamem. Pak jsem dělala rychlou brokolici-vzala jsem cca půl brokolice,uvařila jí,rozmačkala lžičkou a přidala dvě vajíčka,osolila a opepřila a hodila celou směs na pánev,je to taková omeleta,to samé lze s květákem.je to rychlejší než to zapékat.Zapečené žampiony-nakrájíš žampiony na plátky,nasypeš do zapékací misky,osolíš,okmínuješ a zaleješ vajíčkama rozšlehanýma s mlékem a kapkou oleje-necháš zapéct a chvilku před dopečením posypeš sýrem.Plněné žampiony-vetší žampinoy olopeš,vydlabeš středy a odkrojíš nožičky-ty nadrobno nakrájíš do misky,přidáš nadrobno nakrájenou šunku,nadrobno nakrájený sýr a smícháš to s jedním vejcem a extra light zakysanou smetanou (8 % tuku),směsí naplníš hlavičky žampionů a dáš zapéct-je to mňamka

Těstoviny se žampiony-uvařit nejlépe špagety,žampiony na plátky podusit s kmínem a solí, na pánvi osmahnout cca jednu plaičku česneku na plátky-poté přidej plechovku nakrájených rajčat a nech to cca 10 min. povařit do zhoustnutí,pak vmíchat uvařené špagety.Na talíři udělat hnízdo-doprostřed dát žampiony a posypat sýrem.

Sladké-trochu mlsky ))-uvařit pudink,osladit málo,můžeš zkusit třtinový cukr nebo glukopur,nechat zchladnout a vyšlehat
Více ...
Vložil: Azeretka1 + 2 kluci dne 3.1.2011| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Šankprakšalána -jogínská očista tělaRady a porady :)

................. .............. .....

http://www.koloidni.stribro.com/joga/sankhapraksalana.htm Kdo má odvahu?

Více ...
Vložil: renyyo dne 8.3.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Energetická tabulka potravinRady a porady :)

http://www.merrylinka.cz/oldver/ehodnoty.htm

Více ...
Vložil: renyyo dne 2.3.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Zdravé hubnutí podle hubňulek09/ 2. část.Rady a porady :)

Zelenina:

Výborná volba nejen při dietě. Je plná vitamínů, vlákniny a dobře zasytí. Lze ji konzumovat čerstvou, dušenou, vařenou, grilovanou, pečenou samostatně či si ji dopřát jako přílohu. Jíst se může po celý den. Pozor ale na čerstvou zeleninu – někdo může některé druhy zeleniny hůře trávit (pálení žáhy, nafouknutí, průjem), zvlášť pokud jsou konzumovány ve větším množství.

Tip: Pro lepší trávení zeleniny a hlavně pro správný příjem všech vitamínů (některé jsou rozpustné v tucích) je dobré čerstvou zeleninu před konzumací lehce pokapat olivovým olejem. Případně lze konzumovat s mléčnými výrobky (jogurt, sýr cottage, apod.)

Odlehčený den:

Dobrou variantou je dopřát tělu alespoň 1x týdně odlehčený den – tzn. konzumovat jeden druh potraviny (rýžový den, celozrnný den, ovocno-zeleninový den, bramborový den, těstovinový den….). Je však nutné i v tomto případě dodržet denní energetický příjem (ca 5000kJ).

Tip: Samozřejmě se nemusí konzumovat např. suchá rýže, lze ji mírně ochutit ovocem, či zeleninovým vývarem, šťávou z masa…apod.

Pitný režim:

Denně vypít nejméně 2 l tekutin. Nejlépe: minerálka, voda, neslazené bylinkové a ovocné čaje. Dobrý je i zelený čaj, který přirozeně detoxikuje.

Tip 1: Zhruba od 18.00 odpoledne pít vodu s citronem (půl citronu i s dužinou a půl litru vody) – zasytí a pročistí tělo. Voda s citronem může být i dobrou kombinací ráno před jídlem, protože tělo dobře nastartuje do nového dne. V případě vody s citronem ale pozor na zubní sklovinu – nepřehánět a dopřát si zhruba půl litru denně.

Tip 2: Zelený čaj má díky svým antioxidačním vlastnostem a schopnosti spalovat tuky pozitivní účinky i při hubnutí. Navíc jde o nezávadného pomocníka při hubnutí pro lidi, kteří trpí vysokým krevním tlakem nebo kardiovaskulárními chorobami, které jsou pro většinu lidí trpících nadváhou typické. Že je možné snížit množství tělesného tuku pitím zeleného čaje, dokládá magazín American Journal of Clinical Nutrition. Nejde o magický lék, ale spíše o vedlejší pomocný prostředek, který má své místo vedle vyvážené zdravé stravy. Zelený čaj má také schopnost snížit hladinu špatného cholesterolu (LDL). Jde především o schopnost využít tuk jako zdroj energie místo jeho ukládání do tukových polštářů.

 

Více ...
Vložil: Kája79 dne 26.2.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 110 z 15 [Dalších 5 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.