Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Elenka - těžký nedonošenec
Pokusím se zde postupně sepsat náš příchod na svět,vše čím jsme museli projít jako těžce nedonošené miminko narozené v 29+2tt s váhou 1280g a 38cm. Snad to pomůže dalším maminkám co je tento nelehký úděl čeká.

datum narození: 20.2.2013


 Články 13 z 3 
1 den života dítěte
 Liberec 13.2.2013 - riziková poradnaElenka - těžký nedonošenec
Kdo ten pocit nezažil neumí si ho ani představit.

Ráno jsem vyskočila z postele dřív než jindy,jsem objednaná na 9h ráno. Přítel jede se mnou a beru i starší dceru ,je nemocná a nemá jí kdo pohlídat. V hlavě si plánuji jak rychle zvládnem poradnu a pak půjdeme ještě nakupovat,mimčo nemá postýlku a spoustu dalších věcí. Dneska jsem 28+2tt zbývá 10týdnů do plánovaného císaře,musím s výbavou trochu pohnout :-)

V čekárně je jen jedna paní,sestra mne hned po příchodu bere na monitor. Tam je vše v pořádku,čekám než bude místo u paní doktorky na konzultaci. V 9:30h usedám do židle naproti dr. a podávám jí těhu průkazku s výsledky z předešlého dne. Je hodně mladá a asi nemá moc zkušeností,nakoukne do průkazky a poprosí ať si lehnu na UTZ,při tom se mne vyptává na jaterní hodnoty atd. Asi po 5min. požádá sestru aby zavolala na konzultaci některého ze starších lékařů. Přiběhne dr. Brožová,převezme UTZ a ptá se na hodnoty. Nenechala mladší kolegyni ani domluvit a už při nahlášení první hodnoty 13,45 AST se neptala na nic dalšího. S otázkou : COŽE? požádala o okamžité zavolání do Ústí nad Labem. Souběžně začala zařizovat sanitku ,která mne ihned převeze do Ústí. V ten okamžik jsem vůbec nechápala co se děje. Bere si mne sebou na lepší UTZ ,vyhání všechny předešlé pacientky,včetně té co leží už na ponku. Po tel. mezitím hlásí panu docentu v Ústí mé hodnoty a průtoky,velikost dítěte atd. Z tohoto rozhovoru jsem poprvé pochopila,že mne má připravit na okamžitého císaře. Než jsem se stihla z tohoto šoku vzpamatovat měla jsem zajištěnou žílu a už do mne tekla infúze. Další injekce byla pro urychlení rozvoje plic miminka. Ve dveřích přítely oznámila ,že mne převáží ihned na operační sál do Ústí ,kde mají vybavení pro záchranu miminka. A že hrozí zástava srdce u mne i mimča. Během pár minut přijela sanitka i s dr. a čekala nás 2h cesta.

Cestou jsem dostávala další léky,něco bylo pro přípravu dítěte na předčasný porod ,něco pro mou záchranu. Snažila jsem se všem vymluvit ten jejich názor ,že vlastně můžu kdykoliv zemřít. Argumentovala jsem ,že jsem ráno sama ještě řídila a že na tom nemůžu být přece tak špatně.

Elenka měla v ten den 900g,28+2tt,jak jsem později zjistila tak velmi špatné průtoky pupečníkem. Veškeré jedovaté látky protékaly přímo i do jejího malého tělíčka,proto vážila i méně než by měla. A hrozilo ,že toxiny které produkovaly játra jí zastaví srdce.

Příjem do Ústí a následný pobyt na riziku zas v dalším článku.

Více ...
Vložil: Tereza+dvě holky dne 21.2.2013| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
1 den života dítěte
 Ústí - oddělení rizikového těhotestvíElenka - těžký nedonošenec
nikdy v životě jsem se víc nenačekala

Více ...
Vložil: Tereza+dvě holky dne 21.2.2013| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
1 den života dítěte
 Začátek Elenka - těžký nedonošenec
Věděla jsem ,že je to špatně,ale ještě jsem netušila jak moc.

Náš příběh začal již v roce 2005,kdy se narodila má první dcera. Tehdy jsem musela podstoupit CS v 39+2tt kvůli těhotenské hepatopatii ( vysoké jaterní testy ) . Bylo mi doporučeno počkat s dalším miminkem pár let.

O 8let později jsem se probudila s pocitem, že jsem těhotná. Bylo krásné léto a já se rovnou vydala do porodnice,kde jsem před lety porodila svou první dceru. Znali mne tam a věděli jaké jsem měla potíže. Sestra mne velice mile přivítala a zavolala lékaře,který mi dle UTZ nedokázal těhotenství potvrdit. Ten den jsem byla teprve 3dny těhotná. Muselo být vidět, jak moc jsem si jistá,protože si mne objednal za 5týdnů na další UTZ a rovnou i do poradny. Od tohoto dne jsem věděla,že budu rodit CS a to v 38+0tt.

 První poradna proběhla bez potíží,dostala jsem těhotenský průkaz,byl mi udělán UTZ a také jaterní testy ( jaterní hodnoty cca 0,5 znamenalo OK ). Od teď jsem chodila do poradny jednou měsíčně a na další jaterní testy si mne pozval dr. až koncem prvního trimestru.

Jaterní testy koncem 3měsíce dopadly už trochu hůře ( hodnoty mírně zvýšené 0,8 ) ,ale pořád to bylo v normě. Další poradny vždy proběhly vzorně,miminko příbívalo,já jsem byla více než v pořádku. Aspoň jsme si to všichni mysleli.

 Na 5.2.2013 byl naplánován další odběr krve, to jsem byla 27+1tt. Bohužel tyto výsledky byly už více než špatné ( hodnoty 8,0 ) , byla jsem odeslána do hepa poradny k okamžité konzultaci. Paní primářce to tak hrozné nepřišlo a poslala mne zpět do porodnice s doporučením kontroly za měsíc.

 12.2.2013 jsem se dostavila na plánovaný UTZ v 28+1tt a dr. mi při té příležitosti nechal udělat jaterní testy. Mělo to být jen pro jistotu, nikdo nečekal žádnou změnu od poslední návštevy,vždyť to bylo také teprve týden. Když z laboratoře přišli výsledky ( hodnoty přes 13,0 ) ,bylo mi vysvětleno ,že s tímto zkušenosti nemají. Sestra mne telefonicky objednala do rizikové poradny ( Liberec ) . Primář se rozloučil slovy : uvidíme se až dokončíte 38+0tt , rád Vám pak udělám císaře

Domů jsem odjížděla zcela klidná. Myslela jsem si ,že budu sledována v rizikovce a pak se vrátím do své porodnice na císaře.

 V dalším článku se dočtete jak velký to byl omyl.

Více ...
Vložil: Tereza+dvě holky dne 21.2.2013| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 13 z 3 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.