Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník *Rady a informace*


 Články 110 z 15 [Dalších 5 >>] 
 foto do diskuse*Rady a informace*

Napíšeš (img src=.......... ) no a místo těch teček zkopíruješ URL adresu toho obrázku nebo fotky. Místo kulatých závorek je třeba dát špičaté - pravý ALT a nad ním jsou ty závorky.
Tu url adresu zjistíš tak, že na fotku klikneš pravým tlačítkem myši a dál
1) pokud jsi v exploreru, tak musíš dál klinout na vlastnosti levým a ukáže se ti url adresa, pak označíš , ctrl c a pak vložíš ctrl v.
2) pkud jsi ve firefoxu, tak se ti rovnou po rozkliknutí pravým objeví v nabídce - kopírovat adresu.

Více ...
Vložil: kití dne 30.11.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Půjčení monitoru dechu Babysense...*Rady a informace*

Tohle sjem k tomu našla, na ty čísla jsem nevolala, budete to muset zkusit některá jiná. Já mám domluvené to půjčení u nás v porodce, a je to právě od téhle firmy. Snad jsou ty čísla a dobré a někomu s to třeba bude hodit.

Monitor dechu : BabySense se dají půjčit, stojí to 150,-Kč/měsíc a podmínka je, půjčit minimálně na půl roku, je to brněnská firma, ale mají pobočku i v Praze : mob. 775 187 079, 608 542 123,

je to nadace Křižovatka, Bolevecká 92, Praha 10.

Pak je tu ještě telefon na  centrálu v Brně:
543 213 404 nebo 543 332 025.

Více ...
Vložil: Raďulka dne 5.8.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Sex v těhotenství*Rady a informace*

Pokud nejsou zdravotní důvody, které by sex v těhotenství omezovaly, pak je pohlavní styk v těhotenství přípustný a bezpečný. Těhotná žena často prožívá sexuální styk intenzivněji než kdykoliv předtím. Touha po sexuálním sblížení a prožitek z něho se však liší u jednotlivých žen – ale i u jedné a téže ženy v různých fázích těhotenství. Typický je pokles zájmu o sex v prvních třech měsících těhotenství (zvláště trpí-li žena únavou a nevolnostmi) a zvýšení zájmu ve druhém trimestru (IV. až VII. lunární měsíc) a opětovný pokles v posledních třech měsících. Těhotná žena v mnoha případech shledává pohlavní styk více vzrušující a uspokojující, než tomu bylo před početím. Nezřídka se stává, že žena dosahuje prvního orgazmu až v těhotenství. Zvýšený zájem o sex je způsoben hlavně vysokou hladinou ženských a těhotenských hormonů. Jejich účinkem je bohatší prokrvení pohlavních orgánů, což za normálních okolností nastává pouze při sexuálním vzrušení. Prokrvení pohlavních orgánů zvyšuje citlivost a dráždivost nervových zakončení, nastává rychlejší vzrušení. Prsa se zvětšují velmi brzy po početí. Zvětšeny jsou i bradavky, které jsou velmi citlivé na podráždění. Žena pociťuje vzrušení i při lehkých dotycích. Milostná předehra obvykle snadno vyústí ve zduření poštěváčku. Prokrvení poševní sliznice vyvolá zvýšené prosakování tkáňového moku, pochva je zvlhlá. Vniknutí ztopořeného mužského údu do pochvy je pak snadné. I orgazmu dosahuje žena dříve než mimo těhotenství a fáze uvolnění je delší – malé stydké pysky a sliznice dolní části pochvy zůstávají dlouho zbytnělé. Není výjimečné dosažení dvou i více orgasmů během jedné soulože.
Zdravotní důvody, které pohlavní styk omezují:

  • pokud jsou příznaky hrozícího potratu
  • pokud má žena výtok z pochvy, který vzdoruje léčbě
  • pokud se vyšetřením ultrazvukem potvrdila nízko uložená placenta
  • pokud těhotná i jen slabě krvácí
  • pokud jsou příznaky předčasného porodu (pootevřené děložní hrdlo nebo stahy dělohy). Děložní stahy mohou být vyvolány i jen drážděním prsních bradavek těhotné.

Polohy při pohlavním styku

Žena nahoře je poloha vhodná od počátku čtvrtého měsíce těhotenství. S ohledem na zvětšené břicho se sedící žena dostane dále od partnerova břicha a zabrání se tlaku na břicho a prsa. V této poloze může žena lépe řídit hloubku pronikání penisu a rovněž rytmus soulože. Navíc tato poloha skýtá značnou intimitu, partner má volné ruce pro hlazení a laskání. Žena může naopak třením kůže na mužové hrudníku jej více dráždit.

Poloha na boku znamená, že muž vstupuje do ženy zezadu. Tato poloha je zejména vhodná v pokročilém těhotenství.
Z těchto poloh se jedna jmenuje „poloha dvou lžic“, kdy žena leží na boku, dolní končetiny částečně přitaženy k břichu, muž ležící na boku naléhá hrudníkem na ženina záda. Variantou této polohy je, když žena leží na zádech, muž leží po jejím boku (na boku, s dolními končetinami mírně ohnutými dopředu). Žena položí roznožené dolní končetiny na mužovo stehno a ten může z boku do ní vniknout.

Polohy v kleku, žena klečí, rukama se opírá o kraj lůžka, muž klečí za ní a vniká do pochvy zezadu. Tato poloha zase poskytuje větší volnost muži, uvolňuje mu ruce a dovoluje kontrolovat hloubku vnikání penisu do pochvy.

Polohy vsedě jsou vhodné pro pokročilé měsíce těhotenství. Nedovolují sice velký pohyb, jsou ale pro oba partnery pohodlné a vylučují tlak na břicho. Kromě toho lze řídit hloubku vnikání penisu.
Při této poloze se partner posadí na pevnou a přitom pohodlnou židli či na okraj lůžka a žena se mu posadí na klín obličejem k němu (nemá-li velké břicho), nebo z boku, nebo zády k němu.

Jestliže těhotná pociťuje vzrušení, ale ve skutečnosti po pohlavním styku netouží, může dosáhnou sexuálního uspokojení i jiným způsobem, jako je erotické hlazení, vzájemné líbání, masáže, vzájemné masturbace, orální sex a pod.

Sexuální problémy v těhotenství.
Vyšší prožitek ze sexuálního spojení v těhotenství však nepociťují všechny ženy. Důvodem menšího prožitku ženy bývá její pocit, že se její tělo stává s pokračujícím těhotenstvím pro partnera méně a méně přitažlivé. Některé ženy pociťují v pokročilém těhotenství stud, domnívají se, že je jejich ženskost ztracena. To může dokonce vést ke zdrženlivosti, aby nebyla spatřena nahá.
Ztráta libida je méně častou komplikací sexuálního života v těhotenství. V prvních měsících bývá důsledkem ranní nevolnosti a únavy. V dalším období může tlumit libido emocionální labilita ženy. Není nejvhodnější z těchto důvodů partnerovu iniciativu k pohlavnímu styku stroze odmítat. Naopak je účelné si s ním otevřeně o svém problému pohovořit, případně společně navštívit lékaře.

Potíže při sexuálním styku, nebo po něm, mohou narušit harmonii sexuálního soužití. Těhotenské změny na zevních rodidlech a na prsech mohou být někdy takové, že dotyk těchto míst je nepříjemný, až dokonce bolestivý, a může dokonce vyvolat obrannou reakci. Nejlépe je o pocitech partnera informovat a dotyků citlivých míst se vyvarovat. Překrvení zevních rodidel může být tak velké, že tak zůstane i po orgazmu, což může opět způsobovat bolestivé pocity.

Pocit úzkosti.
V těhotenství vede celá řada důvodů k úzkosti, včetně obav, zda je sex pro těhotnou a zejména plod bezpečný. Pokud se tyto neodůvodněné obavy vyskytnou, pak by je neměli řešit partneři mezi sebou, ale měli by vyhledat odborníka.

Z připravované Knihy o těhotenství a porodu

MUDr. Antonín Pařízek, CSc.

Více ...
Vložil: Raďulka dne 22.6.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Léky v těhotenství...*Rady a informace*

Našla jsem pár poznámek k lékům v těhotenství. Nejdůležitější jsou podle mě ty léky od bolesti, protože ty nás můžou trápit kdykoli. Nechci zahltit deníček poznámkama, které ba nikoho třeba nezajímaly, takže kdybyste některá potřebovala zjistit něco dalšího, písněte na mejlíka...

Nežádoucí účinek léků v těhotenství se může projevit zvýšenou dráždivostí dělohy ke stahům, změnami v prokrvení dělohy, může ovlivnit látkovou výměnu plodu a zpomalit jeho růst v děloze či vývoj dítěte po narození – až vyvolat vznik vrozených vývojových vad (VVV) plodu. Léky jsou seřazeny do skupin podle účelu používání s uvedením fáze těhotenství, kdy jejich užívání není vhodné:

  • při nachlazení Vicedrin, Ipecarin, Kodynal po celou dobu těhotenství, léky s chininem,
  • k tišení bolestí Brufen, Valoron po celou dobu gestace, Ketazon v první a druhé třetině, Baralgin, Sandomigran v první třetině těhotenství,
  • při nespavosti a neklidu Radepur, Noxyron, Diazepam, Meprobamat, Nitrazepam v první třetině,
  • při zánětech dolních močových cest Nalidixin, Biseptol po celou dobu těhotenství, Furantoin v první třetině,
  • při zácpě Laxafel, Laxyl, Properistol po celou dobu těhotenství,
  • proti průjmům Endiaron v první třetině těhotenství,
  • při dlouhodobé léčbě chorob štítné žlázy, cukrovky, srdečních chorob, průduškového astmatu, krevních chorob, zánětu žil, epilepsie a dalších se těhotná musí poradit s příslušným odborníkem, který řídí její léčbu okamžitě, zjistí-li, že je v jiném stavu.

Dále není vhodné užívat léky ke zhubnutí, sladit umělými sladidly, vkládat si do pochvy tablety proti výtoku – pokud je nepředepsal lékař informovaný o její graviditě. V každém případě se má těhotná žena vystříhat samoléčitelství. Musí si uvědomovat zodpovědnost za sebe i své očekávané dítě a při všech obtížích a nepravidelnostech vyhledat lékaře a léčit se dle jeho pokynů.

Léky proti bolesti

Nesteroidní antirevmatika, mezi něž patří ibuprofen, diclofenac ( Brufen, Ibuprofen, Ibalgin, Diklofenac, Olfen, a mnoho dalších ), nepatří sem Paralen, způsobují tvorbu vasokonstrikčně působících prostaglandinů, což, přeloženo do češtiny, ovlivní tvorbu takových látek, které mají za cíl uzavírat některé cévy, přednostně v oblasti srdce, velkých cév a ledvin novorozence. Podání, ne jednorázové, ale spíše pravidelně několik dní trvající, např. Brufenu, pak způsobí předčasný uzávěr cévních zkratek ještě u plodu uvnitř dělohy, zkraty se ale mají uzavřít až po porodu, takže vzniká problém, který může nadělat novorozenci velké „problémy“. Podobně může uzávěrem cév v ledvinách dojít po porodu až k selhání ledvin novorozence. Zdůrazňuji, že toto se nestane nahodilým užitím jedné či dvou tablet ! Nicméně, z tohoto důvodu jsou léky výše uvedené v III.trimestru „zakázány“, předtím je možno je ale bezpečně užívat, jak vyplývá ze studií.  Na bolesti např. zubů či hlavy by se měl použít lék max. typu Paralenu, do celkové denní dávky až 6 tbl denně. Paralen je do této dávky v těhotenství a šestinedělí zcela bezpečný. Pro zajímavost ještě uvedu dvě věci. Po porodu je možno již nesteroidní antirevmatika typu Brufenu apod. zcela bezpečně užívat ve vztahu ke kojení. Jak ukazuje databáze americké FDA léky tohoto typu byly přeřazeny do bezpečné kategorie B. Už uzavřené cévní zkratky u zdravého donošeného novorozence nemá lék přecházející z matky do mateřského mléka jak ovlivnit, je naprosto bezpečný. Další zajímavostí je to, že v některých případech se naopak léků tohoto typu i cíleně využívá k příznivému ovlivnění oběhu plodu předčasně narozeného novorozence. Jedná se o situace, kdy se narodí předčasně narozené miminko a po porodu u něj naopak přetrvává typ oběhu plodu, čili neuzavírají se ony výše zmiňované cévní zkratky, typicky se jedná o děti např. porodní váhy 500-1000g. V takových případech se cíleně léky tohoto typu novorozencům podávají s cílem zkratky uzavřít. Různé typy bolestí ( hlavy, zubů, zad apod. ) trápí řadu těhotných a toto jsou jasné důvody, proč je nutné se těmto lékům v III.trimestru vyhýbat.


Více ...
Vložil: Raďulka dne 22.6.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Zkratky v těhotenské průkazce*Rady a informace*

 

 

Zkratky v těhotenské průkazce:


BPD = průměr hlavičky
FL = délka stehenní kosti
HC = obvod hlavičky
AC = obvod bříška

Více ...
Vložil: spravkyne dne 13.5.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Čaj, který má pomáhat při tvrdnutí bříška*Rady a informace*

 

 

 

 

zdroj: Stadelmann: Zdravé těhotenství, přirozený porod

Směs - složky zastoupené rovným dílem:

baldrian(kozlík lékařský)
chmel
třezalka
majoránka
medunka
tymián

Jedna vrchovatá lžička směsi na hrnek vody (125ml).
Zalít vařící vodou, nechat 10min přikryté stát.
Po doušcích vypít 2 hrnky za den.

Více ...
Vložil: spravkyne dne 27.4.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 ŠÁTEK NA DÍTĚ*Rady a informace*
Zajímavý článeček od Konstanty :)

Šátek? Šátek!

Když jsem se ve čtvrtém měsíci těhotenství od jedné maminky, kterou jsem vypátrala v pražských davech, dozvěděla, kolik takový šátek na nošení mimin stojí, pokoušely se o mě mdloby.

Nicméně, udička už byla hozena dávno předtím, než jsem vůbec otěhotněla a já se své přestavy líbezného miminka tulícího se na mé hrudi nechtěla tak snadno vzdát. A tak jsem po večerech nad štrykováním novorozeneckého svetříčku, který je Markétce ještě teď velký, nejen snila, ale i nahlas přemýšlela. A mému dobrému muži vypočítávala všechny výhody načtené na Rodině tak dlouho, až jsem nalákala i jeho. Nakonec šátek přinesl Ježíšek, měsíc před narozením Markétky a dva měsíce před koupí kočárku.

Vrátila jsem se z porodnice a snad poprvé v životě nahlédla do návodu. Poté, co jsem kolem sebe omotala nekonečné metry látky a pokusila se do nich vpravit ten můj, zatím dvoukilový, vřeštící balíček a chvíli s ním chodit po bytě, mě nadšení jaksi... opustilo. Byla jsem v pokušení odhodit šátek v dál. Jenže... těch peněz... Zachránil mě až dvouhodinový kurz vázání šátků za nepatrný obnos. Najednou jsem zjistila, že nemusím mít šátek nonšalantně přehozený přes rameno (plnící ve skutečnosti výborně funkci svěrací kazajky) a že bolest zad není nosičovým nevyhnutelným doplňkem. Ztratila jsem pocit, že mi dítě při sebemenším pohybu ze šátku vypadne a že se na těch 4 metrech látky dřív oběsím, než je uvážu do nějakého rozumného "nosítka." (Pravda, z kurzu jsem od té doby skoro všechno zapomněla. Úvaz umím stále jen jeden, ale návod už podruhé neotevřu - to si radši kurz znovu zaplatím.)

A tak se ze mě stala matka nosička. I když mám z Rodiny pocit, že rodiče, kteří dítě nenosí, bys spočítal na prstech jedné ruky, na ulicích mnoho nošenců nepotkávám. Jako nejspíš každý rodič-nosič=exot se stávám obětí lidí obávajících se o zdraví našeho potomka (ano, líbí se jí tam, ne, neudusí se, ne, nezničí si záda). Příjemnější jsou zastavení se zvědavými babičkami, dívčinami a hlavně těhulkami, takže všude možně vykládám, proč že je vlastně ten šátek tak skvělý, přestože je tak nehorázně drahý:

Šátek... se Markétce líbí, protože je u mě v teploučku a to ji uklidňuje.

Šátek... se Markétce líbí, protože má skvělý rozhled a přehled, co se kde děje. A že je to opička jedna zvědavá!

Šátek... je lehký a skladný. Nepotřebuje místo na parkování.

Šátek... "roste" spolu s Markétkou. Sedí přesně i mně, narozdíl od konfekčního oblečení.

Šátek... mi pomáhá dostat se příměstskou dopravou do Prahy. Už se mi nestane, že bych přišla pozdě k lékaři, protože v autobuse už jeden kočárek je a druhý se tam prostě nevejde.

Šátek... mi umožňuje být samostatnější a pohyblivější. Už nestojím s kočárkem věky před náhle liduprázdným vchodem do metra vyhlížeje statného mladého muže, který by mi pomohl dolů na nástupiště. A konečně: už nevyháním ubohé občany stojící na místě vyhraženém pro kočárek. Jenom... k občasné nelibosti spolucestujících si chci vždy v MHD sednout.

Šátek... mi pomáhá zapojit se do společnosti. Už nemusím smutně koukat na výlohu knihkupectví s uzounkými uličkami. Navštěvuji úřady bez strachu, že mi někdo během stání ve frontě ukradne kočárek (případně i s dítětem). Také můžeme jít s manželem kam si vzpomeneme, třeba na exkurzi do sklárny nebo na horskou túru - přestože raději kratší. S šátkem jsem si na svatbě mé kamarádky po dlouhé době dokonce i zatancovala. (Schválně, jestli uhodnete, jaký od nás dostala svatební dar)

Šátek... je naše vysvobození, když všechny ostatní možnosti selžou. Včera si manžel vázal šátek ve 3 hodiny ráno. Naše princeznička, z důvodů známých pouze jí, už hodinu vřískala všem sousedům do ouška a hrdinně odolávala všem pokusům o uklidnění. V šátku do pěti minut spala. Drobný problémek byl jenom vymotat manžela tak, aby se mohl vyspat i on a naše siréna neobnovila svou činnost.

Šátek... seznamuje. V malém městečku, kam jsme se před dvěma léty přistěhovali, už mě zdraví skoro každý. Ono je totiž většině lidí hloupé nejdřív na mě už dálky nechápavě (ta ženská ale divně vypadá...), pak nevěřícně (to když přijdou blíž) zírat a při míjení mě ani nepozdravit...

Nicméně, se zbožím oplývajícím jenom a jenom samými pozitivy jsem se setkala jenom v televizi v přestávce na WC (je mi záhadou, kam na ty aureolou ověnčené produkty chodí), takže:

V šátku... mě může prcek v nestřežené chvilce kousnout. Pravda, už dlouho to neudělala.

Šátek... je k vzteku, když si ho špatně uvážu, s tím, že "ono" se to nějak srovná. Nesrovná. Pěkně se prodřu a ještě mě bolí záda.

Šátek... je k vzteku, pokud se potřebuju prcka někde "zbavit." Ke svému lékaři chodím s kočárkem, protože potřebuju dítě někde odložit. Hm... teď už spíš postavit. V restauraci se s ním jí přes hlavu dítěte dost špatně. Vyrazit na celodenní výlet do míst, kde není možné dítě na chvíli z šátku vyndat a nechat protáhnout je nejen sebevražda, ale i týrání svěřené osoby. No, chodící dítě bude asi možné odložit kdekoliv, ale zatím to není náš případ.

Šátek... je prostě někdy k vzteku, ale já na něj přesto nedám dopustit.

Markétce je 10 měsíců. Přestože ji v šátku nenosím denně, stal se postupně nedílnou součástí našeho života. Šátky máme dva. Před půl rokem totiž manžel prohlásil, že chce mít svůj vlastní, abychom se mohli snadněji střídat. Kočárek stojí v předsíni a čeká na návštěvy babiček.

PS: Uvidíme, co budu říkat, až bude prcek o pár kilo těžší :)

Více ...
Vložil: spravkyne dne 16.3.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Dítě panna 1*Rady a informace*

Když zkouší imitovat zvuky, které slyší v mateřské školce, klíčí v tomto malém človíčkovi sémě zřídka zmiňovaného hereckého talentu Panen. Schopnost mimiky se projevuje téměř od narození. Dítě ve znamení Panny je bystré a čilé, přesto zároveň klidnější a mírnější než ostatní děti, což je rozpor, který předznamenává osobnost, jež bude střídavě uklidňovat i iritovat.Nezkoušejte dávat tomuto dítěti jablkové pyré, když chce broskve, nebo pyré skončí na stole, ale v jeho žaludku ani sousto, přestože se na vás při zuřivém odvracení hlavy bude líbezně usmívat. Možná vás překvapí tím, že dá přednost špenátu před zmrzlinou. Vybíravost Panny v jídle se projeví brzy.Kromě problémů s jídlem a občasným špatným zažíváním je výchova dítěte v tomto znamení příjemnou zkušeností bez velkých konfliktů. Už v útlém věku mají tyto děti sklon být pořádné a bez řečí si uklízejí hračky. Ve společnosti mohou být stydlivé a zamlklé, ale v rodinném kruhu a mezi přáteli jim pusa jede. Pravděpodobně začnou mluvit brzy a plynně, nikoli však před neznámými lidmi. Dítě Panna zřídka působí problémy a je výborným společníkem matky v domácnosti. Rádo napodobuje její činnost a poslechne většinou napoprvé bez častého napomínání. Ve škole mají malé Panny šanci stát se učitelovými oblíbenci, protože není potíž je ukáznit a pečlivě se na hodiny připravují. Je potěšením učit tyto typicky chytré děti s mírnou povahou. Ovšem kritika by se na jejich adresu měla užívat jen zřídka. Kladení velkého důrazu na chyby jim způsobí neúměrné starosti, které někdy mohou vyústit ve skutečnou nemoc.Pokárání před celou třídou je pro toto dítě tak bolestně zahanbující, že to může zadusit jeho chuť k učení na dlouhou dobu. Udělá-li chybu, stačí na ni jenom jednou tiše upozornit. Bude mít stejný zájem chybu opravit jako učitel, ne-li větší.Nepopulární povinnosti ve škole přijmou malé Panny jako důležité úkoly. Jsou to výkonní spolehliví človíčci s vážnou, ale přátelskou a příjemnou povahou, i když jsou natolik citliví, že když je škádlí výbojnější spolužáci, mohou se stát rozmrzelými. Jsou obdivuhodně adaptabilní a patrně stejně zruční v malbě přírodní scenerie jako v redigování školního časopisu. Neuškodí, když jim navrhnete, aby zkusili dramatické umění. Nebudou hledat popularitu, ale podaří-li se jim překonat trému, mohou projevit překvapující schopnost přesvědčivě interpretovat postavy.Poctivost a pozornost věnovaná detailům dělá z Panny oblíbeného pomocníka při známkování písemných prací. Když je takový žák pověřen dozorem ve třídě, je spravedlivý a ostražitý. Ovšem mohou nastat situace, kdy učitel zrudne hanbou, protože udělal při výkladu chybu (učitelé jsou také jenom lidé), a jindy ostýchavá, tichá Panna zvedne ruku, aby na ni bez skrupulí upozornila. Studenti ve znamení Panny chtějí znát všechna fakta. Málokdy zpochybňují autoritu, ale mohou pochybovat o látce v knihách, dokud do ní skutečně neproniknou. Jejich zvídavým puntičkářským mozkům tištěné slovo často nestačí. Potřebují hodně výchovných hraček a v raném věku by se jim mělo co nejvíc předčítat. Nedostane li se jim plného vzdělání, stanou se jako dospělí nešťastnými lidmi, kteří nemohou najít své místo. Vědět méně než ostatní z nich dělá podrážděné introverty, kteří se za svou nevědomost hrozně stydí. Když si dospívající Panna začne všímat opačného pohlaví, je nejlepší ji ignorovat. Dobírat si dívku kvůli prvnímu chlapci může zanechat jizvy na duši. Stejně tak vyzvídání ohledně chlapcových schůzek může vést k tomu, že se nikdy neožení. Panny nepřijímají snadno intimní vztahy vedoucí k manželství, proto by se jim měla cesta k nim co nejvíc usnadnit. Citové potřeby dítěte budete muset uspokojit důkazy fyzické náklonnosti. Nikdy vám nedá najevo, jak hluboce po takovém druhu lásky touží, ale jeho nedostatek silně ovlivní jeho budoucí vztahy. Dokonce i velmi hezké a chytré chlapce a holčičky budete muset přesvědčit, že jsou zajímaví. Je pro ně těžké uvěřit, že jejich skromné nenáročné způsoby jsou stejně přitažlivé jako chování iniciativnějších kamarádů.Pannina ješitnost snese hodně povzbuzování, aniž by se příliš nafoukla, takže nešetřete objetími, polibky, upřímnými pochvalami a poklepáním na rameno. Vaše dítě potřebuje spolu s rybím tukem velké denní dávky těchto citových vitamínů.

Více ...
Vložil: spravkyne dne 15.3.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Dítě panna 2*Rady a informace*

Bude mít hodně zvyků spojených s pořádkumilovností, a pohnete-li jeho věcmi nebo mu polezete do soukromí, bude si stěžovat. Dělá totiž jisté věci v jistou dobu, a pokud porušíte jeho osobní rozvrh, rozrušíte i jeho. Zeptat se ho na jeho upřímný názor může být nebezpečné, jinak však bude ve společnosti obvykle příjemně zdvořilé. Toto dítě bude kritizovat každého člena rodiny, někdy pomocí zábavných imitací jejich nedostatků, které však tnou do živého. Pravděpodobně požádá brzy o svůj vlastní pokoj a bude úzkostlivě kontrolovat jídlo. Žádné žmolky v bramborové kaši, prosím, a málo koření do nádivky. Zato prokáže ohromný smysl pro zodpovědnost, dřív než se ostatní děti naučí abecedu. Bude mít pochopení pro matčiny bolesti hlavy a otcovy finanční problémy. Dá se očekávat, že se bude poctivě snažit dostávat ve škole dobré známky, ochotně pomáhat doma a obezřele nakládat se svým kapesným.I když má daleko do dokonalosti a někdy budete mít chuť mu vytřást duši z těla - třeba když vás přinutí vyndat fazole z mexického guláše nebo když si odmítne vzít sukni, kterou jste právě vyžehlila, protože je přesto trochu zmačkaná - většinou je dítě Panna potěšením.Tyto děti by měly mít kotě nebo ptáčka, aby se péčí o bezmocné nenásilně naučily lásce. Nekupuj te jim však bernardýna nebo hlídacího psa. Typická malá Panna dává přednost menším zvířatům. Její zvědavou, rozumnou mysl budou fascinovat mravenčí hnízda s pracovitými mravenci pobíhajícími kolem.Když toto dítě mluví, naslouchej te mu. Má totiž moudrost přesahující jeho věk. Můžete si dovolit ho napomínat jen minimálně, protože se bude moc snažit vám udělat radost, když bude vědět, co přesně od něho chcete. Mějte na paměti, že jeho fantazie potřebuje neustále podněcovat, nebo se snadno zadusí. Nemusíte se bát, že ho zkazíte nebože mu vštípíte příliš mnoho iluzí. Dítě Panna je z mnohem tvrdšího materiálu.Poskytněte mu všechny krásné sny, které se mu vejdou do srdce. Chvíle fantazie mu zajistí potřebnou citovou rovnováhu, až dospěje. Ujistěte se,že má svou tajnoušťastnou hvězdu. Vzpomínky na magické snění ho ochrání před samotou, protože v budoucnosti hočeká hodně chvil osamění. Na rozdíl od jiných dětí nemusí mít Panny rády pohádky a smyšlené při'běhy. Jsou to opravdoví realisté. Možná proto je ze všech nejvíc potřebují.

Více ...
Vložil: spravkyne dne 15.3.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Těhotenská průkazka 3*Rady a informace*

Osmá a devátá strana TP:
ULTRAZVUKOVÉ VYŠETŘENÍ - během těhotenství se provádí asi 3x - v počátku těhotenství k jeho potvrzení, délky, eventuálně stanovení termínu porodu ( ve 12. týdnu těhotenství je stanoven jeden z nejpřesnějších údajů termínu porodu). Většinou v této době je už prokázáno, že se jedná o živý zárodek (ASP+ ).
Ve 20. týdnu těhotenství se provádí podrobnější ultrazvukové vyšetření - potvrdí se, že srdce má 4 dutiny, je patrné překřížení velkých tepen, uložení placenty, množství plodové vody, celkový vývoj plodu - páteř, ruce, nohy…, vyloučí se vrozené vývojové vady, eventuelně se dá určit pohlaví plodu. Často se používají zkratky - BPP = biparetální průměr (velikost hlavičky), AP = anterioposteriorní = předozadní průměr hrudníku, FL = velikost stehenní kosti atd. Třetí vyšetření se většinou provádí po 30. týdnu těhotenství - uložení plodu (1 plod hlavičkou), celkově 30+5 ( odpovídá 30.týdnu těhotenství + 5 dnů),váha 1600 g, struktury pravidelné, normhydramnion ( normální množství plodové vody),placenta na přední straně dělohy, nezralá ( dozrává do 38. týdne těhotenství). Například takto může vypadat ultrazvukové vyšetření v 30. týdnu těhotenství.
AMNIOSKOPIE = optická vyšetřovací metoda, při níž se posuzuje kvalita (barva) plodové vody (čirá s bílými vločkami = normální, zkalená nebo zelená = ohrožení pro plod, porod je vhodné uměle vyvolat). Provádí se většinou po termínu porodu.
KARDIOTOKOGRAFIE = grafické zaznamenávání srdečních ozev plodu v závislosti na činnosti dělohy. Doporučuje se natáčet asi 14 dnů před termínem porodu až po porod.

Desátá strana TP:
O tom, že si každá těhulka umí přečíst RADY PRO TĚHOTNÉ, nikdo nepochybuje. Jiná věc je, zda si je opravdu přečte.
Důležité je vědět, které doklady potřebuje mamina s sebou do porodnice, aby si příliš nezkomplikovala další život po porodu a mohla se plně věnovat děťátku. Musí mít s sebou těhotenskou průkazku, průkazku pojišťovny a občanský průkaz. Pokud je vdaná, je třeba mít i oddací list. Pokud ne a bude normálně udávat otce dítěte, je vhodné, aby si ještě v těhotenství spolu s otcem dítěte zašla na matriku v místě bydliště, oba si s sebou vzali rodné listy a občanské průkazy a před matrikářem společně stvrdili svým podpisem prohlášení o otcovství a jménu dítěte. Toto prohlášení s sebou vezme do porodnice. Budoucí maminka si tak ušetří spoustu nepříjemností s vyřizováním otcovství po narození dítěte. A ještě jedna věc je dobrá vědět. Pokud jste čerstvě rozvedené a od rozsudku rozvodu neuplynula doba 300 dnů, bude vaše dítě, byť by otec byl někdo jiný, považováno za dítě vašeho bývalého manžela. I v tomto případě je vhodné předejít této nepříjemnosti společným prohlášením s otcem dítěte nebo rychlým sňatkem.

Jedenáctá a dvanáctá strana TP:
Vyšetření KREVNÍHO OBRAZU (KO) - mělo by se provádět 2 - 3x za těhotenství.
PSYCHOPROFYLAXE = předporodní příprava.
TĚLOCVIK pro těhotné = součástí předporodní přípravy.
Záznamy o HOSPITALIZACI = krátké stručné zaznamenání pobytu v nemocnici během těhotenství.
PLICNÍ - zaznamenání, zda se v rodině neobjevila tuberkulóza.
ZUBNÍ vyšetření by měla absolvovat každá těhulka z důvodu možného zánětu v zubu, který je třeba včas ošetřit a tím zabránit rozsevu infekce do celého těla.
OBVODNÍ a odborní lékaři - komplexní vyšetření se zaznamenáním anamnézy o těhotné (operace, alergie, infekční nemoci, trvale užívané léky…) a včetně EKG záznamu.

Více ...
Vložil: spravkyne dne 17.2.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 110 z 15 [Dalších 5 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.