Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Hypoalergenní výživa


 Články 14 z 4 
 Hypoalergenní výživaHypoalergenní výživa

SCHÉMA HYPOALERGENNÍ VÝŽIVY KOJENCE OD 6. MĚSÍCE DO KONCE PRVNÍHO ROKU ŽIVOTA

Po počáteční výlučně mléčné výživě (kojení nebo H.A. přípravek) je nutno zavádět tzv. nemléčný příkrm. Tento doporučujeme u dětí ohrožených alergií později než u ostatních kojenců, a sice až v 6. měsíci (od dokončeného 5. měsíce).

Kojenecká výživa má v tomto období dvě fáze:

a) třístupňové postupné zavádění příkrmů

b) běžná hypoalergenní výživa

Třístupňové postupné zavádění příkrmů (během tří týdnů)

Základní princip: každý týden zavádíme vždy jednu novou potravinu, aby bylo možno jednoznačně určit její snášenlivost.

1. týden: jednosložkový zeleninový příkrm, např. mrkev. Postupně nahradíme polední dávku kojení nebo H.A. přípravku jednou porcí mrkve (viz recepty). Před poledním krmením podejte několik lžiček mrkve. Můžete též zamíchat trochu mrkve do H.A. mléka. Zvyšujte množství podané mrkve tak, aby celá polední dávka mléka byla koncem týdne již nahrazena mrkví. Jiný druh zeleniny zatím nedávejte.

2. týden: podáváme v poledne namísto jednosložkového zeleninového příkrmu (mrkev) příkrm se dvěma složkami, např. mrkev s bramborem. Ke stejnému druhu zeleniny přidáme tedy druhou složku – brambory (viz recepty).

3. týden: podáváme v poledne namísto dvousložkového příkrmu třísložkový např. hovězí maso s mrkví a bramborem. Opět – stejný druh zeleniny, brambory a stejný druh masa – neměníme.

Po třístupňovém zavedení bude plán výživy vypadat např. takto:

Ráno............... kojení nebo H.A. přípravek

Dopoledne...... kojení nebo H.A. přípravek

Poledne........... hovězí maso s mrkví a bramborem

Odpoledne...... kojení nebo H.A. přípravek

Večer.............. kojení nebo H.A. přípravek

Více ...
Vložil: ostrava dne 26.1.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 ReceptyHypoalergenní výživa

VAŘENÁ MRKEV

50 g očištěné mrkve

50 ml vody

2 kávové lžičky bezmléčného margarínu nebo slunečnicového či kukuřičného oleje

Nakrájenou mrkev dusíme do měkka a pasírujeme nebo rozmixujeme. Vmícháme tuk.

 

VAŘENÁ MRKEV S BRAMBOREM

130 g oloupaných brambor

20 g očištěné mrkve

50 ml vody

2 kávové lžičky bezmléčného margarínu nebo slunečnicového či kukuřičného oleje

Nakrájené brambory a mrkev dusíme do měkka a pasírujeme nebo rozmixujeme. Vmícháme tuk.

 

MASO – ZELENINA – BRAMBORY

100 g oloupaných brambor

50 g očištěné mrkve (květák, kapusta apod.)

20 g vařeného libového masa (kuřecí prsíčka, hovězí, králičí

4 – 5 polévkových lžic vody

2 kávové lžičky bezmléčného margarínu nebo slunečnicového či kukuřičného oleje

Nakrájené brambory a zeleninu spolu s 4 – 5 lžícemi vody dusíme do měkka. Přidáme ještě teplé maso a vše více či méně jemně (dle věku dítěte) rozmixujeme. Vmícháme tuk.
 
Více ...
Vložil: ostrava dne 26.1.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Potraviny které je nutné během prvního roku vynechatHypoalergenní výživa

· Citrusové plody všech druhů

· Kiwi, ananas, mango, broskve, fíky, datle

· Bobulovité ovoce (rybíz, angrešt, maliny, jahody, ostružiny) výjimkou jsou borůvky

· Ořechy, mandle, pistácie, olejové plody, slunečnicová semínka, piniové ořechy, dýňová semínka

· Cukr a hnědý cukr, sladkosti, med, javorový sirup

· Rajčata, celer, paprika, ředkev, ředkvičky, křen, luštěniny (sušené fazole, hrách, čočka), kyselé zelí

· Řeřicha, bazalka

· Exotické koření jako vanilka, skořice, kari, muškátový oříšek apod.

· Vejce, mléko a mléčné výrobky (pozor na složení hotových výrobků nebo polotovarů)

· Ryby a měkkýši

· Vepřové maso

Více ...
Vložil: ostrava dne 26.1.2005| 1 komentář | Přidej komentář | Poslat mailem
 Potraviny,zřídka vyvolávající alergické reakce.Hypoalergenní výživa

 

·        Zelenina: zelená okurka, cuketa, dýně, baklažány, fenykl, kořen pastiňáku, kořen petržele, černý kořen, mrkev, tuřín nebo kedluben, chřest, čekanka, všechny zelené saláty, špenát, mangold, červená řepa, půrek, všechny druhy košťálovin (květák, brukev, bílé zelí, červené zelí, čínské zelí, kapusta), zelené luštěniny, zelený hrášek

·        Ovoce: hrušky, sladká jablka, meloun, avokádo, sladké třešně, vinné hrozny, borůvky, švestky, mirabelky, meruňky

·        Obilniny: rýže, proso, oves

·        Maso: drůbež, jehněčí, hovězí, králičí

·        Sladidla: používat podobně jako koření v malých množstvích, nepodávejte jako náhražku sladkostí. Čistý hroznový cukr (glukopur), zahuštěná jablečná nebo hrušková šťáva

·        Pojící prostředky: rýžový, kukuřičný a bramborový škrob

·        Oleje a tuky: slunečnicový, kukuřičný, olivový, olejmargaríny bez mléčné bílkoviny

·        Nápoje: dětský čaj, později i černý čaj, šalvěj, slez, lipový květ, černý bez, fenykl

·        Šťávy: jablečná, hrušková, hroznová (pokud dítě snáší ovoce, ze kterého je šťáva vyrobena)

·        Příprava: všeobecně platí, že tepelně upravené potraviny mají nižší obsah alergenů než potraviny v syrovém stavu
Více ...
Vložil: ostrava dne 26.1.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 14 z 4 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.