Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník *Vývoj miminka*


 Články 19 z 9 
 31tt-32tt*Vývoj miminka*

31. týden těhotenství (29. týden stáří plodu)
Miminko Váha miminka se pohybuje kolem 1500 gramů a velikost již příliš neroste (i když ještě pár centimetrů do porodu stihne.). Spíše přibírá na váze. Samozřejmě platí, že váha miminka je dána i geneticky.

Miminko vidí světlo přes břišní stěnu maminky – dokonce mrká. Dokáže otočit hlavu z jedné strany na druhou. V této době byste měla cítit pravidelné pohyby. Pokud se frekvence pohybů výrazně sníží, může to být známka toho, že se děje něco špatného. Dítě již má pravděpodobně vytvořený určitý rytmus – lze tedy říci, kdy se více pohybuje (například po 19hodině, ve 22, když si lehnete) – zkuste pohyby počítat. Pokud je jich méně než 10 za dvě hodiny, a tato situace trvá déle než 24hodin, raději zavolejte lékaři.

Maminka Touto dobou byste měla absolvovat třetí ultrazvuk. Někdy můžete na prsou objevit kapičky husté nažloutlé tekutiny. Jde o první mléko, které bude v prvních dnech sloužit miminku jako potrava. Pokud je ho příliš, použijte vložky do podprsenky, abyste si neušpinila oblečení. Kolostrum není vhodné vymačkávat – stačí otřít zaschlé mléko vlhkou žínkou

S tím jak narůstá vaše váha bude stále horší jak pohyb tak spánek. Podle toho, zda jde o první porod či nikoliv může již vaše dítě začít pomalu sestupovat níže. Jak jsme již říkali v minulém týdnu to s sebou přináší výhody i nevýhody. Pokud víte, do které porodnice pojedete, zjistěte si, kdy tam jsou otevřené dny (pokud jsou), případně kdy pořádají semináře pro budoucí rodiče – ve většině porodnic něco takového připravují.

Průměrný přírůstek váhy je 9 kilogramů ale může se pohybovat od 5 do 14,5 kilo. Stále ještě byste měla přibírat kolem půl kila za týden.


32. týden těhotenství (30. týden stáří plodu)

Miminko Váha miminka je kolem 1700 gramů a jeho velikost kolem 42 centimetrů (od hlavy po paty, od hlavy po zadeček je to asi 29 centimetrů). I kdyby se už dítě narodilo, má už velkou šanci na přežití.

Lanugo se začíná ztrácet a později mohou zůstat jen jeho zbytky na ramenou a krku. Naopak vlásky, obočí a řasy už jsou vytvořeny. I když má miminko kolem sebe dost plodové vody, s tím jak roste, má stále méně místa k pohybu. Není divu, že se snaží alespoň trochu protáhnout a kope do vás, co se dá. Většina plodů se v této době otáčí hlavičkou dolů (zvlášť u prvorodiček – u dalších těhotenství je to o něco později) – znamená to, také, že se zvyšuje kopání do bránice (až vám to občas "vyrazí dech"). Pokud již miminko začíná klesat do pánve, zvyšuje se tlak hlavičky na močový měchýř, což zapříčiňuje časté močení.

Maminka Již v této době můžete běžně i několikrát za den pocítit první kontrakce – pokud nehrozí riziko předčasného porodu (to doktor pozná například podle změn na čípku-změna CS), je to naprosto normální a neměla byste se ničeho bát. Pomalu začíná být vhodná doba pořídit si podprsenku na kojení. Pak se vám nestane, že ji nebudete moci na poslední chvíli sehnat (tedy žádnou, která by se vám líbila). Košíček by měl být volný – po porodu se vám prsa ještě nalijí mlékem. Pokud máte problémy se spaním, klidně si udělejte pohodlíčko a obložte se polštáři.

Průměrný přírůstek váhy něco přes 9 kilogramů, ale může se pohybovat od 5,5 do 15 kilo.

 

Více ...
Vložil: spravkyne dne 27.5.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 33tt-34tt*Vývoj miminka*

33. týden těhotenství (31. týden stáří plodu)
Miminko Váha miminka je necelé dva kilogramy a jeho velikost kolem 43 centimetrů (od hlavy po paty). S tím jak roste má v bříšku stále méně místa. Pravidelně se pohybuje, takže pokud cítíte méně než 10 pohybů za 2 hodiny, zbystřete pozornost a začněte počítat – mohlo by to být známkou nějakého problému. Na hlavičce miminka už mohou být docela husté vlásky. Objevují se pravidelné dýchací pohyby. Plíce ještě nejsou plně vyvinuty. Kosti jsou plně vyvinuty i když jsou ještě měkké.

Miminko dokáže uvnitř dělohy cítit, slyšet a vidět poměrně hodně. Může již mít vytvořený určitý denní rytmus, který zahrnuje hodně spánku (i když se to nezdá, protože máte pocit, že do vás akorát kope). Dokonce bychom u něj mohli rozlišit REM fázi spánku (rychlé pohyby očí).

Maminka Většina miminek je v tomto týdnu otočena hlavičkou dolů. Většinou to znamená větší tlak na močový měchýř a paty dítěte zaražené málem ve vašich plicích. Pokud tomu tak u vás není – nepanikařte. Ještě stále to neznamená, že se nestihne otočit. Některé maminky mají v této době problémy s otoky. Zvláště otékají nohy (chodidla a kotníky) – které musí nést všechna ta kila navíc, dostávají zabrat. Řešením je více pít. Pokud se otok objeví i v obličeji, nebo vám otékají ruce, může jít o příznaky preeklampsie, která je velmi nebezpečná – zavolejte proto raději svému lékaři.

Průměrný přírůstek váhy je téměř 10 kilogramů, ale může se pohybovat od 6 do 15,5 kilo.

34. týden těhotenství (32. týden stáří plodu)
Miminko Kůže je silnější – ukládá se pod ní více podkožního tuku, který bude miminku po narození sloužit jako zásoba energie a izolační vrstva. Zvyšuje se množství protilátek v těle miminka. Plod si začíná vytvářet zásoby minerálů – železa, vápníku a fosforu. Pokud nepřijímá maminka dostatek vápníku ve své stravě, vezme si ji její dítě ze zásob v kostech. Během dne miminko spolyká a vyloučí přibližně 4,5litru plodové vody. Plíce miminka jsou již v podstatě dokončeny a v případě předčasného porodu je velká pravděpodobnost přežití bez dalších následků.

Maminka Tělo maminky vymění plodovou vodu každé 3 hodiny. Můžete čas od času cítit nepravé kontrakce. Je to naprosto normální a maminka je může cítit již přibližně od poloviny těhotenství. S blížícím se porodem budou pravděpodobně o něco silnější a častější. V případě, že je jich více než 4 za hodinu, obraťte se raději na svého lékaře – může se jednat o známky předčasného porodu. Zvyšuje se únava. Na celém těle se projevuje nedostatek spánku díky nepohodlí, a zvýšené nároky těla. Také psychika hraje svoji roli – obavy z porodu a z nastávající role matky vám mohou dát pořádně do těla. Nestyďte se natáhnout po obědě (nemusíte spát – ale zavřete oči) a nespoléhejte se na kafe. Kofein dítěti může uškodit a navíc zvyšuje zadržování vody v těle.

Průměrný přírůstek váhy něco přes 10 kilogramů, ale může se pohybovat od 6,5 do 16 kilo. Záleží na tom, kolik jste přibrala, ale možná už vám těhotenství připadá stále delší a delší. Budete to muset ještě chvíli vydržet.

Nejpozději tomto týdnu byste měla nastoupit na mateřskou dovolenou.

Více ...
Vložil: spravkyne dne 27.5.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 35tt-36tt*Vývoj miminka*

35. týden těhotenství (33. týden stáří plodu)
Miminko Velikost miminka se pohybuje kolem 43 - 45cm. Nezapomeňte, že v tomto stupni těhotenství již má vliv to, jak velcí jsou rodiče, takže pokud máte větší nebo menší dítě, nic si z toho nedělejte Váha je kolem 2200 - 2700g.

Miminko je v této době velmi aktivní – každou chvíli se z břicha maminky vynoří na jedné straně loket, na druhé straně patička. Hlídejte pohyby – pokud je jich příliš málo, nebo delší dobu necítíte miminko vůbec, volejte lékaře. Nicméně oproti minulým týdnům se o něco snižuje intenzita toho, jak do vás miminko kope –už totiž nemá tolik prostoru. Mnoho miminek si vytvořilo svůj denní rytmus (zpravidla opačný, než má maminka – v noci kope, ve dne spí). Játra už mohou vytvářet první odpadní látky, ledviny jsou již plně vyvinuty.

Maminka Mamince se vyklenuje pupík. Většinu maminek trápí stále častější močení – rozhodně ale nesmíte přestat pít – miminko tekutiny potřebuje, jen nepijte kávu nebo čaj, které často nutí k častějšímu močení.

Problémy s dýcháním – plíce mají méně prostoru, který zabírá miminko. Prvorodičky to mývají v této době již o něco snazší, protože je velmi pravděpodobné, že jejich miminko již začalo sestupovat. S blížícím se datem porodu vás čekají častější návštěvy u lékaře.

Průměrný přírůstek váhy je 10,5 kilogramů, ale může se pohybovat od 7 do 16,5 kilo. Některé maminky přestávají touto dobou nabírat na váze.


36. týden těhotenství (34. týden stáří plodu)
Miminko Velikost cca 46cm. Váha cca 2800g. Zatímco vy už vůbec nemusíte přibrat, pro dítě nastává období největšího nárůstu hmotnosti. Každý týden teď přibere 250 – 350 gramů. Nehty na nohou dosahují ke koncům prstů. Pupeční šňůra je dlouhá přibližně půl metru. Dítě již vypadá tak, jako před narozením – má plné tvářičky a v podkoží je již uloženo určité množství tuku. I když kosti jsou již pevné a dobře vytvořené, lebeční švy nejsou spojeny – a ani do porodu nesrostou, aby dítě mohlo projít porodním kanálem. Lanugo z těla miminka už téměř zmizelo a také mázek, který jej poslední měsíce pokrýval a je v podstatě pryč. Jen na některých částech těla mohou být ještě malé zbytky. Pokud přemýšlíte, kam se poděl, dítě jej spolklo a uložil se do střev, kde bude vyloučen jako první stolice – smolka.

Maminka V této době dosahuje děloha nejvýše za celé těhotenství a je přibližně patnáctkrát větší, než před otěhotněním – posledních několik dní se mamince hůře dýchalo a mohla mít i problémy se snědením většího množství jídla. Většinou začíná v této době miminko sestupovat dolů do pánve. Čímž se problémy s dýcháním a pálením žáhy zmenší. Na duhou stranu to znamená větší tlak hlavičky na močový měchýř a tedy i problémy s chůzí a velmi časté močení. Zvlášť pokud se řídíte radami ohledně otoků – mezi které patří i dostatečné množství tekutin.

Průměrný přírůstek váhy je 11 kilogramů, ale může se pohybovat od 7,5 do 17,5 kilo.

Více ...
Vložil: spravkyne dne 27.5.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 37tt-38tt*Vývoj miminka*

37. týden těhotenství (35. týden stáří plodu)
Miminko Na začátku desátého - posledního - lunárního týdne měří plod měří asi 47 cm a váží kolem 3000 g. Už jej lze považovat za zralý. Kdyby se teď miminko narodilo, dokázalo by celkem bez problémů přežít díky nemocniční péči. Nehty jsou již dorostlé ke špičkám prstů (to patří k jednomu z ukazatelů dostatečného vyvinutí miminka). Dále je vyvinuté obočí, fungují mazové žlázky (některá miminka se rodí s krupičkou na nosíku) a na povrchu tělíčka je hojně mázku. Ten chrání miminko před plodovou vodou. Kdyby se narodilo nyní, bylo by pokryto mázkem celé. S blížícím se datem porodu se vytrácí i mázek a přenášená miminka jej nemají téměř žádný. Lanugo (drobné jemné ochlupení, vyskytuje se přibližně od 26.týdne) se začíná z těla postupně vytrácet. Zůstává jen na lopatkách, popřípadě na ramenou nebo horní části paží. Některá miminka již mají pořádně dlouhé vlásky - až kolem 2-4 cm. Během tohoto týdne začíná miminko většinou sestupovat hlouběji do pánve. Výhodou je, že se díky tomu budoucí mamince lépe dýchá. Nevýhodou je, že jak hlouběji posazená hlavička tlačí na močový měchýř, takže mamince se chce hodně často močit. Během tohoto týdne se také miminku zpevní chrupavky, čímž se ouška mírně odchlípí od hlavičky. Pokud je plod chlapeček, měl by v této době mít již sestouplá varlata v šourku. Miminko už umí vše, co bude pro začátek na světe potřebovat, i když většina toho spadá spíše do oblasti reflexů. Umí křičet, dýchat, kašlat, škytat, sát, udržovat tělesnou teplotu. Fungují také jeho smysly - reaguje na světlo, zvuk, otřesy, chlad či teplo a má vyvinutou chuť.

Maminka Děloha může začít dělat nepravidelné slabé kontrakce - tzv. Braxton-Hicksovy kontrakce. Na druhou stranu mohou být občas tak silné, že maminka raději jede do porodnice - aby se vrátila zase domů. Na druhou stranu je lépe jet dvakrát zbytečně, než nedorazit, kdyby se opravdu něco dělo. Budoucí maminka se v této době cítí již zpravidla velmi neohrabaná a nemůže se dočkat, až porod přijde. Naštěstí už v této době tolik nepřibírá.

Průměrný přírůstek váhy je 11,5 kilogramů, ale může se pohybovat od 8 do 18 kilo.

38. týden těhotenství (36. týden stáří plodu)
Po dokončení 38. týdne je miminko považováno za zralé a pokud by se nyní narodilo, narodilo by se tzv. v termínu. 2 týdny před stanoveným datem porodu je ještě v rámci tolerance. To znamená, že se jeho váha se už pohybuje kolem hodnoty, kterou může vážit při porodu - většinou kolem 3200g. Během následujících dní přibývá přibližně 28gramů denně. Velikost miminka se pak pohybuje kolem 46-48 cm. Co se týče stupně vývoje platí samozřejmě totéž, co pro miminko ve 37. týdnu těhotenství. Lanugo už v podstatě vymizelo a může zůstávat jen na lopatkách, popřípadě na ramenou nebo horní části paží. Některá miminka již mají pořádně dlouhé vlásky - až kolem 2-4 cm. Pokud je plod chlapeček, měl by v této době mít již sestouplá varlata v šourku. Miminko už umí vše, co bude pro začátek na světe potřebovat, i když většina toho spadá spíše do oblasti reflexů. Umí křičet, dýchat, kašlat, škytat, sát, udržovat tělesnou teplotu. Fungují také jeho smysly - reaguje na světlo, zvuk, otřesy, chlad či teplo a má vyvinutou chuť. Všechny vnitřní orgány jsou již plně vyvinuty a během posledních týdnů těhotenství si vyzkoušeli (a ještě chvíli vyzkoušejí) svoji funkčnost. Miminko polyká plodovou vodu, která obsahuje části mázku a lanuga. Tyto látky jsou postupně ukládány ve střevech a budou v prvních dnech po porodu vyloučeny jako první stolice - smolka

Průměrný přírůstek váhy je necelých 12 kilogramů, ale může se pohybovat od 8 do 18,5 kilo.

Více ...
Vložil: spravkyne dne 27.5.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 39tt-40tt*Vývoj miminka*

39. - 40. týden těhotenství (37. - 38. týden stáří plodu)
Miminko je již plně vyvinuto a vše se připravuje k porodu. Velikost miminka se pohybuje mezi 48 až 52 centimetry, váha kolem 3500g, plně vyplňuje dělohu. Přibývání na váze u maminky se může v posledních dnech před porodem zastavit, nebo může její váha dokonce mírně klesnout.

Lanugo se již úplně vytratilo, snad jen s výjimkou horních částí paží a ramen. Pokožka již téměř není pokryta mázkem - ten někdy zůstává jen v kožních záhybech. Vlasy miminka jsou hrubší a silnější, některá miminka se rodí s bujným porostem hlavy, jiná naopak bez vlasů. Barva vlasů nemusí vůbec odpovídat barvě vlasů rodičů. Mázek uvolněný z pokožky zabarvuje plodovou vodu. Původně čirá tekutina se stává matnou. Nikdy by však neměla být kalná nebo dokonce zapáchat. Nehty na rukou dokonce přesahují konečky prstů, někdy mohou být pěkně ostré a miminko se jimi může i v bezpečí maminčina bříška pěkně poškrábat. Miminka obou pohlaví mají malé bradavky. Tělo miminka je od maminky zásobeno protilátkami proti nemocem, které bude využívat v prvních několika měsících, než se jeho tělo naučí vytvářet vlastní protilátky.

Pokud maminka čeká již druhé nebo další dítě, sestupuje hlavička do pánve až nyní - tedy později než u prvorodičky.

 

POTOM NÁSLEDUJE POROD :-))))

Více ...
Vložil: spravkyne dne 27.5.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Vývoj oplodněného vajíčka*Vývoj miminka*

V nitroděložním vývoji savců a člověka jsou shodně rozeznávána dvě období:

období embryogeneze zahrnuje u vývoje lidského plodu prvních 8 týdnů po oplodnění vajíčka. První dva týdny lze označit jako fázi blastogeneze(oplodnění, rýhování, migrace a nidace) a několikadenní další vývoj, v němž se vytvoří základy pro plod a základ pro plodové obaly. Od 3. do 8. týdne po oplodnění probíhá vývoj embrya tak, že má již lidskou podobu se založenými orgánovými systémy a s vlastním vyživovacím systémem;

období fetální probíhá od 9. týdne po oplodnění do porodu. Dělí se na raně fetální období od 9. týdne do konce 26. týdne po oplodnění, kdy se dále vyvíjejí a dozrávají orgánové systémy plodu, takže na sklonku raného fetálního období nabude relativní životaschopnosti, a na pozdní fetální období, které je od 27. týdne po oplodnění do porodu, kdy vzrůstá schopnost plodu adaptovat se na zevní podmínky.

Po skončení embryogeneze se mluví o embryu – zárodku, později o fétu – plodu, po porodu o novorozenci.


Více ...
Vložil: spravkyne dne 5.2.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Přehled vývoje embrya a plodu*Vývoj miminka*

Koncem 1. lunárního měsíce je embryo 8 mm dlouhé s převažujícím hlavovým koncem, na němž jsou základy pro oči, uši a nos. Na končetinových výběžcích jsou zřetelné základy pro prsty.

Koncem 2. lunárního měsíce je embryo 3 cm dlouhé, má již tvar lidského těla s velkou hlavovou částí, hmotnost 5 g. Zřetelně jsou vytvořeny končetiny a na nich vyznačené prsty.

Koncem 3. lunárního měsíce je plod 9 cm dlouhý, o hmotnosti 20 g. Na končetinách jsou dobře patrné prstíky. Je vytvořen chrupavčitý základ kostry. Ze společného základu pro rodidla se začínají diferencovaně vyvíjet mužské nebo ženské pohlavní orgány. Je dokončen vývoj placenty.

Koncem 4. lunárního měsíce je plod 16 cm dlouhý, hmotnosti 120 g. Tělo je pokryto jemnou, svraštělou a červenou kůží, neboťnení dosud vytvořen podkožní tukový polštář. Na celém povrchu těla je chmýří – lanugo, velmi jemné chloupky.

Koncem 5. lunárního měsíce je plod 25 cm dlouhý, o hmotnosti 250 g. Na hlavičce začínají růst vlasy, na prstech nehty. Podkožní tukový polštář je velmi tenký. Srdeční akci lze zjistit poslechem, aktivní pohyby plodu jsou již těhotnou vnímány.

Koncem 6. lunárního měsíce je plod 30 cm dlouhý, o hmotnosti 600 g. Oční víčka jsou rozdělena.

Koncem 7. lunárního měsíce je plod 35 cm dlouhý, o hmotnosti 1200 g. V plicní tkáni se vytváří látka, která umožní rozvinutí plic – tzv. antiatelektatický faktor.

Koncem 8. lunárního měsíce je plod 40 cm dlouhý, o hmotnosti 1800 g. V dolní epifýze stehenní kosti má osifikační jádro, okolo něhož se do chrupavčitého základu kosti začnou ukládat vápenné soli.

Koncem 9. lunárního měsíce je délka plodu 45 cm, o hmotnosti 2700 g. Podkožní tukový polštář je již vytvořen, na kůži mizí vrásky, kůže je napjatá. Začíná mizet lanugo z břicha a obličeje.

Koncem 10. lunárního měsíce má plod všechny známky zralosti: délku 48 až 50 cm, hmotnost 3300 až 3500 g. Kůže je napjatá, růžová, pokrytá bělavou mazlavou hmotou, mázkem, vytvořeným kožními mazovými žlázkami, lanugo je jen na zádech mezi lopatkami. Úpon pupečníku je uprostřed vzdálenosti mezi horním okrajem stydké spony a hrotem mečovitého výběžku hrudní kosti. Švy mezi lebečními kostmi jsou úzké, fontanely malé. Jsou vytvořeny chrupavky nosní, ušní, nehty na rukou přesahují špičky prstů, na nohou dosahují špiček prstů. Varlata jsou u chlapců sestouplá v šourku, u děvčátek překrývají velké stydké pysky malé stydké pysky a štěrbinovitě uzavírají poševní vchod. Novorozenec po narození hlasitě křičí a čile se pohybuje.

Délku plodu pro určité měsíce lze přibližně stanovit takto: koncem prvních pěti lunárních měsíců odpovídá čtverci počtu měsíců (2krát 2 cm, 3krát 3 cm, až 5krát 5 cm), od 6. lunárního měsíce počtu měsíců násobených pěti (tedy 6krát 5 cm, 7krát 5 cm, až 10krát 5 cm).

Růst embrya a plodu je nejrychlejší v prvních fázích gravidity. O jeho intenzitě si lze učinit představu z přírůstku hmotnosti: ve stadiu implantace váží shluk buněk blastocysty asi 4 tisíciny miligramu – novorozenec průměrně 3500 g, tj. miliardkrát více! Růst se s pokračujícím těhotenstvím zpomaluje. Všechny části plodu nerostou stejně rychle, tělesné proporce embrya a plodu se mění, další změny nastávají po narození až do konce tělesného růstu.

Nitroděložní růst plodu je předurčen geneticky, do jisté míry je však podmíněn izevními vlivy, jako krevním zásobením placenty, sekreční (hormonální) funkcí placenty, poruchami látkové výměny a chorobnými stavy těhotné.

Je prokázán vztah mezi hmotností placenty a hmotností plodu – 1 : 6. Onemocnění těhotné, jako je pozdní gestóza, hypertonická nemoc, choroby ledvin, podvýživa a další, mohou ovlivnit krevní zásobení placenty anebo vyvolat v ní degenerativní změny s následnou poruchou látkové výměny mezi mateřskou krví a krevním oběhem plodu. Tím se může zdržet růst plodu, který se pak narodí v termínu jako hypotrofický, tj. s porodní hmotností pod 2800 g při normální délce plodu.

Růst embrya a plodu v děloze a jeho gestační stáří lze dnes dosti spolehlivě určovat ultrazvukem: v raném těhotenství, tj. do 12. týdne gestačního stáří, měřením délky plodu od temene po kostrč (tzv. CRL), později podle naměřených hodnot obvodu hlavičky, hrudníku, délky stehenní kosti apod. Poročilost těhotenství lze přibližně určit i podle výšky děložního dna – fundu – nad horním okrajem stydké spony. V průkazce pro těhotné je graf, do něhož je v prenatální poradně zanášena naměřená výška děložního fundu.


Více ...
Vložil: spravkyne dne 5.2.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Tabulky*Vývoj miminka*

Jak se plod vyvíjí v jednotlivých měsících těhotenství

V průběhu těhotenství se plod v děložní dutině rychle zvětšuje. Na konci druhého lunárního měsíce (jeden lunární měsíc je 28 dní) je jeho hmotnost 5 g. Během třetího lunárního měsíce plod svou hmotnost ztrojnásobí, takže na konci třetího lunárního měsíce, tj. po dvanácti týdnech těhotenství, má již hmotnost 15 g.

Průměrnou hmotnost a délku plodu na konci jednotlivých lunárních měsíců ukazuje tabulka:

Tab. 1: Průměrná hmotnost a délka plodu v jednotlivých měsících těhotenství

Stáří plodu

Hmotnost plodu (g)

Délka plodu (cm)

konec 1. měsíce těhotenství

0,8

konec 2. měsíce těhotenství

5

3,8

konec 3. měsíce těhotenství

15

9,0

konec 4. měsíce těhotenství

120

16,0

konec 5. měsíce těhotenství

300

25,0

konec 6. měsíce těhotenství

650

30,0

konec 7. měsíce těhotenství

1200

35,0

konec 8. měsíce těhotenství

1700

40,0

konec 9. měsíce těhotenství

2600

45,0

konec 10. měsíce těhotenství

3300

50,0

Více ...
Vložil: spravkyne dne 5.2.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Přehled podrobněji*Vývoj miminka*

 

První lunární měsíc. Když je plod starý 17 dnů, měří do délky přibližně 2,5 mm. Jeho tělíčko je obloukovitě zakřiveno, takže má podobu velkého písmene C; na konci prvního lunárního měsíce bývá dlouhé 8 mm. Již je na něm patrný základ hlavičky i základ končetin. Na základu pro hlavičku jsou patrny výčnělky, z nichž se později budou vyvíjet oči, uši a nos. Na základu pro končetiny lze již rozpoznat výběžky, z nichž se později budou vyvíjet prstíky.

Druhý lunární měsíc. Tělíčko plodu zachovává ještě podobu velkého písmene C. Hlavička pokračuje ve vývoji; je hrbolatější než v prvém měsíci a je přibližně tak velká jako trup. Je zajímavé, že svírá s osou tělíčka pravý úhel. Mezi hlavičkou a tělíčkem se v průběhu druhého lunárního měsíce objeví zúžené místo; je to základ krku.

Mezi dolními končetinami se zvolna začíná vyvyšovat hrbolek, který je základem pro pozdější vývoj vnějších pohlavních orgánů. Na konci druhého měsíce již lidský zárodek měří 3 cm.

Třetí lunární měsíc. Na začátku 3. lunárního měsíce již má lidský zárodek hmotnost vyšší než 5 g. Barva jeho kůže je až do 3. měsíce sklovitě průsvitná. Horní končetiny rostou ve třetím měsíci rychleji než dolní a objeví se na nich velmi dobře patrné prstíky. Na konci třetího měsíce je plod již dlouhý 9 cm a má hmotnost přibližně 15 g.

Čtvrtý lunární měsíc. Mění se barva i vzhled kůže plodu. Sklovitě průsvitné zabarvení dostává matně červenou barvu. Koncem 4. měsíce těhotenství se na kůži plodu objeví droboučké jemné vlásky.

Vyvíjejí se i svaly, ale jsou ještě tak slabé, že i když se jejich prostřednictvím plod pohne, matka takové pohyby ještě neucítí. Na konci 4. měsíce těhotenství dosáhne již plod hmotnosti 120 g a měří 16 cm.

Pátý lunární měsíc. Hlavička zpomaluje růst, takže pak tvoří třetinu délky celého tělíčka. Velikost i síla svalů plodu se zvětší natolik, že žena, pokud již dříve nejméně jednou rodila, a má tudíž z minulého těhotenství zkušenosti, pozná na konci 5. měsíce těhotenství první pohyby svého plodu. Jsou to zpočátku jenom slabé, jemné záchvěvy, a tak je budoucí maminka vnímá jenom tehdy, když je sama v naprostém klidu.

Podněty k pohybům dostává plod ze dvou různých zdrojů. Jsou jimi jednak dotyky tělíčka s vnitřní stěnou plodového vejce, v němž plod obklopený plodovou vodou plave. Kromě toho může pohyby plodu vyvolávat i nedostatek kyslíku. Bude vás možná zajímat, jak je to možné. Vysvětlení je takové: Kyslík se dostává do tělíčka plodu během jeho nitroděložního vývoje výhradně s krví, jež je do vyvíjejícího plodu přiváděna cévami v pupeční šňůře. Když se plod pohne, změní se i poloha pupečníku a proudění krve v něm zesílí; tak stoupne i přívod kyslíku. V 5. měsíci těhotenství začínají již na hlavičce plodu růst vlásky, na ručkách se objevují základy pro vývoj nehtů.

Plod měří na konci 5. měsíce těhotenství 25 cm, což je polovina délky, kterou bude mít při porodu. Hmotnost je přibližně 300 g.

Šestý lunární měsíc. Vytváří se vrstva podkožního tuku. Projeví se to na celkovém vzhledu a plod jaksi zkrásní.

V 6. měsíci těhotenství již jsou všechny orgány vytvořeny alespoň v základní podobě. V pozdějších měsících nastává jejich další zdokonalování. V růstu tělíčka plodu nastává zásadní změna: zpomaluje se růst do délky, ale váhový přírůstek se spíše zrychluje (do délky se plod během 6. měsíce prodlouží pouze o 5 cm, avšak hmotnost se zvětší o 350 g).

Uprostřed 6. měsíce, přibližně na rozhraní 22. a 23. týdne těhotenství, již ucítí první pohyby plodu i ty budoucí maminky, které jsou těhotné poprvé. Bude to opět ve chvíli úplného klidu: při odpočívání na pohovce nebo na lůžku, při sezení na židli apod.

Koncem 6. měsíce již má plod hmotnost 650 g a měří do délky 30 cm.

Sedmý lunární měsíc. Některé maminky se již v průběhu 7. měsíce starostlivě ptají, zda jejich děťátko má správnou polohu. Je to však starost předčasná. V 7. i 8. měsíci má totiž plod v plodovém vejci takovou prostorovou volnost, že svou polohu často mění. Zaujme-li však přece jenom na určitou dobu stálou polohu, bývá to poloha hlavičkou dolů. Hlavička je totiž těžší než opačný konec, tj. nožky.

Na konci 7. měsíce těhotenství má plod hmotnost již 1200 g a měří 35 cm.

Osmý lunární měsíc. Vrstva podkožního tuku ještě více zesílí. Kůže dostává světlejší barvu. Na hlavičce již vyrůstají zřetelně viditelné vlásky. Na rukou a nohou jsou již dobře patrné nehtíky.

Na konci 8. měsíce těhotenství má plod hmotnost 1700 g a měří přibližně 40 cm.

Devátý lunární měsíc. Jemné, sotva viditelné chmýří, které pokrývalo kůži děťátka během jeho nitroděložního života, postupně mizí.

Vrstva podkožního tuku nadále sílí a mohutní, takže se kůže vyrovnává; dostává krásnou růžovou barvu.

Koncem 9. měsíce těhotenství zaujme děťátko v plodovém vejci stálou polohu. Většinou hlavičkou dolů anebo zadečkem dolů. Jeho hmotnost bývá 2600 g, měří přibližně 45 cm.

Desátý lunární měsíc. Na konci 10. měsíce těhotenství měří plod 50 cm. U ženy, která bude rodit poprvé, mívá plod hmotnost 3300 g.

Průměrná hmotnost děťátka těch žen, které již rodí podruhé nebo potřetí, bývá poněkud vyšší. Záleží přitom na hmotnosti obou rodičů i na dalších okolnostech.

Děťátko, které se narodí v 10., a hlavně na konci 10. lunáního měsíce těhotenství, již má známky donošenosti. Patří mezi ně také délka nehtíků na rukou. U donošeného děťátka nehtíčky přesahují špičky prstů.

Více ...
Vložil: spravkyne dne 5.2.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 19 z 9 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.