Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník *Naše receptíky*


[<<Předchozích 20] Články 2130 z 49 [Dalších 19 >>] 
 Mrkvové šátečky*Naše receptíky*
V poslední době můj oblíbený recept

Budeme potřebovat

300 g hladké mouky, 200 g tuku, 250 g mrkve, 3/4 sáčku prášku do pečiva, marmeláda a vejce na potření

Nastrouháme mrkev, přidáme změklý tuk, mouku a prášek do pečiva. Vypracujeme těsto, zabalíme do igelitu a dáme na půl hodiny odležet do lednice. Rozválíme těsto, vykrájíme čtverce, naplníme marmeládou a uděláme šátečky. Pečeme 20-30 minut.

Více ...
Vložil: droping dne 1.4.2006| 1 komentář | Přidej komentář | Poslat mailem
 Briošky...*Naše receptíky*

Je to recept pro domácí pekárnu, ale jdou dělat i normálně, že si uděláte kvásek atd. jako klasické kynuté těsto...

 

180 ml mléka
špetka soli
70g rozpuštěného másla
1 žloutek
citr. kůra
400g hladké mouky
40g cukr
1 a 1/2  čajové lžičky sušeného droždí
(hrozinky sekané mandle)....nedávala jsem
program těsto

Po vykynutí jsem udělala válečky asi 20-25 cm dlouhé a smotala v uzlík...potřela vejcem ,posypala mákem ,nechala ještě nakynout na plechu a pekla asi 15 min v mírné troubě.Celkem bylo 9 krásných uzlů.

Více ...
Vložil: Raďulka dne 8.3.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Chilli con carne*Naše receptíky*

Oblíbenou mexickou pochoutku již nemusíte kupovat...

Suroviny: Hovězí přední,  červené fazole, hovězí vývar na podlití (bujón), rajčata, chilli paprička, tuk, cibule, česnek,  provensálské koření, oregano, kmín, sůl

Postup:

 Den předem si namočníme fazole, rychlejší je použít fazole z konzervy, jsou výborné.
Maso umeleme, opečeme na části tuku, podlijeme vývarem a podusíme. Přidáme kmín, nasekané chilli papričky, sůl, rozetřený česnek a dusíme. Na zbytku tuku zvlášť podusíme drobně nakrájenou cibuli a rajčata (můžeme přidat i trochu rajčatového protlaku). Přidáme k masu společně s fazolemi a udusíme doměkka.
Nakonec okořeníme kořením. Podáváme s rýží či chlebem.

Hovězí maso se dá nahradit např. sójovými kostkami, nebo trvanlivým salámem na kostičky nebo párkovým. Fazole z plechovky jsou rychlovka, nemusí se už moc dusit, já používám jenom je. Vpodstatě se do toho dá přidat cokoli z ledničky, i bez masa je to velmi chutné.  Je to výborná bašta, dobře zasytí, nejlépe se podává ve vydlabaném malém chlebu...

Ale pozor, fazole nadýmají ...

Více ...
Vložil: Raďulka dne 8.8.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 losos 2x*Naše receptíky*
1) s vinnou omáčkou
2) na mandlích

1) asi 1 kg losos, sůl, bílý pepř, 1 šalotka, 1 pomeranč, 1 citron, 3 snítky estragonu, 200 ml rybího vývaru (lze nahradit větším množstvím vína nebo přev. vodou, nebo povařit file) 150 ml smetany, špetka cukru, 75 ml sektu

Rybu vysušit, osolit a opepřit zvenku i zevnitř. Šalotku nakrájet na kousky, pomeranč a citron též, šťávu uschovat, troubu na 200,nechat asi půl hod odležet.
Bříško (rybí) naplnit šalotkou, pomerančem, estragonem, vložit na dvojitý alobal, zalít vývarem a utěsnit. Já to dávám do malé zapékací misky. Pečeme asi 25 min, pak vyjmout, vložit do vyhřáté nádoby.
Vývar vlít do kastrolu, povařit s ovocnou šťávou, zašlehat smetanu (někdo dává šlehačku, já raději zakysanou) ochutit pepřem,cukrem,solí, nakonec vmíchat sekt. Bacha, sráží se to, je lepší to vždy stáhnout z plotny.
Rybu naservírovat, obložit zbytkem náplně, pomerančovou kůrou, přelít omáčkou.
Nejlepší přílohou je bílé pečivo, já osobně volím pouze příbor.

2) na mandlích
losos, sůl, pepř, plátky mandlí, kopr, citron, bílé víno
rybu potřít pepřem, čerstvým nebo sušeným koprem, do kůže nařezat rýhy - vložit do nich půl kolečka citronu, přelít i uvnitř citronovou šťávou, zakapat vínem, nechat 1/2 hod uležet, lze i déle, ale nesmíte to osolit.
po odležení osolit, na másle osmahnout cibulku, vložit lososa,posypat mandlemi a podusit cca 15 min. Ti šikovnější mohou po 7 min obrátit, nedoporučuji - já bych otočila max. ten kastrol.
Podlévám průběžně troškou vody, převařenou, nakonec přidám cca 2 dcl vína - podle toho, kolik zbyde.
Podávat s oblohou z čerstvého citronu, petrželky, rajčátka + bílé pečivo, nebo brambory.

Více ...
Vložil: kití dne 4.8.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Drobenkový koláč*Naše receptíky*

1 a 1/2 hrnku pol. mouky

1 hrnek moučkového cukru

1/2 hrnku mléka

2 vejce

1/2 kostky hery (já dala méně)

vanilkový cukr, prášek do pečiva

Z 1/2 hrnku mouky, cukru, a nahřáté Hery uděláme drobenku, jednu třetinu z celkového množství oddělíme. Do zbylých dvou třetin přidáme hrnek pol. mouky, prášek do pečiva, vejce a půl hrnku vlažného mléka. Propracujeme, dáme na plech (vysypaný moukou, nebo pečící papír), poklademe ovocem a posypeme oddělenou drobenkou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Dobrou chuť.

 

Více ...
Vložil: Janča+Adélka9/05 a Simonka5/08 dne 12.7.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Karamelový zákusek či dort*Naše receptíky*

Karamelový dort - zákusek

6 vajec

240 g cukru krupice (200g stačí bohatě – dle mých zkušeností)

240 g hrubé mouky (já už zkušeně dávám polohrubou J)

1 kondenzované slazené mléko

300 g másla

vyloupané mandle

Korpus připravíme utřením vajec, cukru a poloviny množství mouky. Za stálého míchání přisypeme zbytek mouky, promícháme a vzniklé těsto nalijeme do máslem vymazané a vysypané dortové formy. Dáme péci. Zákusek dělám na plech.

Krém si připravíme takto: 2 hodiny vaříme konzervu kondenzovaného mléka a druhý den ho společně s máslem vyšleháme do hladkého krému.

Korpus rozkrojíme, namažeme uvnitř i zvenku krémem a zdobíme spařenými, oloupanými a opraženými mandlemi. Když peču na plechu čili zákusek, tak potřu jen vrch a posypu mandlemi. Teď už je ani nepražím J

Více ...
Vložil: Inem,Terezka8/05 a Tomášek3/07 dne 26.6.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Zákusek s ovocem a šlehačkou*Naše receptíky*

Zákusek s ovocem a šlehačkou

 

 

 

Korpus:

 

26 dkg             cukr krupice

4                      žloutky             utřít

1,5 dcl             olej

1,5 dcl             voda

26 dkg             polohrubé mouky

½  sáčku          prášku do pečiva

sníh ze 4 bílků

 

Z tohoto těsta upečeme korpus, který necháme vychladnout.

 

Šlehačkový krém:

 

1 šlehačka                               ušlehat ( může být i šlehačka z prášku)

2 lžíce cukru krupice

2 zakysané smetany

 

Do vyšlehané šlehačky přimícháme zakysané smetany a namažeme na korpus. Povrch poklademe ovocem (jahody)

 

Želatinová poleva:

 

0,5 l vody (oslazené a ochucené – např. šťáva z jahodového kompotu, trošku jah.TANGU)

1 vanilkový puding

 

Uvaříme klasicky jako puding a opatrně nalijeme (nandáme polévkovou lžící) na krém s ovocem.

Více ...
Vložil: Inem,Terezka8/05 a Tomášek3/07 dne 26.6.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Americká buchta*Naše receptíky*

Americká buchta

4 vejce

1 hrnek cukru

prášek do pečiva

2 hrnky polohrubé mouky

1 lžička skořice (nemusí být)

1 lžíce kakaa

4 hrnky na kostky nakrájených jablek (4 hrsti)

½ hrnku oleje

1 hrst nasekaných ořechů

Vejce a cukr důkladně smíchat, pak přidat vše kromě jablek. Vymíchat v hladké těsto a pak přidat jablka a jemně zamíchat. Nandat na vymazaný a vysypaný plech (nemusí to být ten vysoký) a péct v troubě na 200st. Cca 25-40 minut. Může se nahoru nalít poleva, nebo jen pocukrovat, já tam občas nastrouhám čokoládu, ale vesměs se mi nechce.

Více ...
Vložil: Inem,Terezka8/05 a Tomášek3/07 dne 26.6.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 ZELNÁ PITA*Naše receptíky*
VELMI LEHKÉ

 

Co je potřeba: 1 listové těsto

                       Náplň: zelí (sladko-kyselý nálev)

                                  uzená rolka (šunka)

                                  osmahnutá cibulka

                                  osmahnutá slanina

                                  nastrouhaný tvrdý sýr (eidam, nebo plísňové - ne v těhotenství!)

Postup: vše smíchat, rozválet těsto a vykrojit buď trojúhelníčky nebo čtverečky, na to dát trochu náplně a vytvořit šátečky     

            nebo rohlíčky. Pomazat vajíčkem a na vymazaném plechu upéct dozlatova 

 

Dá se to jíst i studené.

Více ...
Vložil: Janča+Adélka9/05 a Simonka5/08 dne 22.6.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 VĚTRNÍČKY*Naše receptíky*

Větrníčky

 

Potřebuješ:     550 ml vody

                        200 g  hladké mouky

                        100 g  polohrubé výběrové mouky

                        1 Hera

                        8 vajec střední velikosti

                        špetku soli a trpělivost

 

Postup:

  1. Do většího hrnce dáme vodu, Heru, špetku soli a krátce vaříme
  2. Do vroucí směsi přidáme mouku a při zapnutém sporáku asi 2 minuty mícháme do hladka (= odpálíme)
  3. Těsto necháme vychladnout, přendáme ho do mixeru a po každých 2 minutách míchání přidáme vejce. Těsto nesmí být moc řídké, aby větrníky držely tvar (zkuste nejprve vložit 6ks a podle hustoty uvažte, zda je nutno přidat další).
  4. Na vymazaný plech děláme (zdobičkou na dorty) malé pusinky.
  5. Plech s větrníčky postříkáme studenou vodou a dáme do trouby.

 

Do spodní části trouby dáme kastrůlek s vodou. Pečeme v horkovzdušné troubě asi na 180 stupňů. (má zkušenost – 10min se zapnutým větrákem a 5 min  bez – teprve pak můžeme otevřít troubu a kontrolovat. Záleží na velikosti, ale většinou doba pečení nepřesáhne 20min.

 

Krém              1 máslo

                        1 hrnek moučkového cukru 

                        2 karamelové pudinky

                        ½ l mléka

                        vanilkový cukr, troška rumu (dle chuti)

 

  1. Máslo s cukrem rozšleháme do pěny (můžeme přidat 1 žloutek)
  2. Uvaříme hustý pudink (lehce oslazený vanil. Cukrem) – vymícháme do studena a vše smícháme.

 

Pak jen zorganizujeme zbytek rodinky – větrníčky překrojíme v půlce, plníme krémem a olizujeme zbytky.

Nejlépe chutnají po jednodenním odležení.

Více ...
Vložil: Janča+Adélka9/05 a Simonka5/08 dne 22.6.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
[<<Předchozích 20] Články 2130 z 49 [Dalších 19 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.