Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Recepty - hlavní jídla


[<<Předchozích 20] Články 2130 z 64 [Dalších 34 >>] 
 Grilované kuřecí křídélka / bradhalRecepty - hlavní jídla

8 - 12 kuřecích křídel (ale i vykoštěných stehen nebo řízků)
2 lžičky cukru
2 lžíce medu (i více)
1 lžíce octa (aby maso křehlo)
2 lžíce vína (viz ocet, dávám bílé)
3 lžíce sojové omáčky
1 stroužek česneku (i víc)
0,5 lžičky zázvoru (i více)
5 lžic vývaru (i z kostky, dávám by oko)
sůl, olej

Všechno spolu našlehat dohromady, pomazat maso, naložit do toho aspoň an tři hodiny (spíš přes noc nebo ještě déle),občas obracet.
Při grilování (nebo i pečení v troubě na papíře) potírat marinádou, cukr a med přitom karamelizují, tak je to ve výsledku hodně tmavé, ale výborné. Pa.
Více ...
Vložil: Bluemar dne 4.5.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Velikonoční nádivka / kolektiv vyšívačekRecepty - hlavní jídla

jaga 48:

nádivka se dělá z uzeného masa/uz. bůček/,vepřový bůček a myslím ,že se může dát i telecí/moje babi/,to se uvaří ,pak stím vývarem namočím nakrájené rohlíky,na 1 rohlík 1 vejce,marjánka ,česněk,šnitlink/kopřivy/,sůl,zamíchat,péct a pak zavést přídělový systém.
Vývaru jen část,hlavně sebrat mastnou část ,dělám den před tím ,seberu a pak přihřeji a poleji trochou,může být i jen z uzenýho.
tu mastnou část dám na rohlíky
 
zuzizuzi:
Nakrájela jsem pět tvrdých housek a polila je mlíkem, aby změkli, ale ne tolik jako když se dělá mletý. Přidala jsem na kostky nakrájený uzený, který jsem trochu nastavila párkama :) Přimýchala 7 vajec, nakrájenou pažitku, okořenila pepřem a podravkou a upekla (cca 40 min na 180 stupňů). Mimochodem už je taky snědená :D
 
rosa:
u nás se rohlíky namáčejí v mléce,jinak přísady stejné:uzený,kopřivy,majoránka,česnek,sůl a pak dávám pouze žloutky,z bílků ušlehám sníh a pozvolna nakonec zamíchám,je taková nadýchaná,taky bych jí ukázala,ale je snědená/2 pekáče/
 
simona1: 
rohlíky namočíme do mléka, přidáme namleté uzené, trochu soli, žloutky, něco zeleného, kopřivy jsem nenašla tak tam je pažitka nebo kudrnka, z bílků uděláme sníh, pomalu vmícháme. Pekáček vymažeme máslem a dáme péct.
 
mimosa:
Nakrájím 6 housek, přidám vývar, žloutky z 6ti vajec a na kostičky nakrájené uzené. Potom lehce vmíchám sníh ze 6ti vajíček a hromadu pažitky.
Velice jednoduché, leč skvělé :-)
 
Více ...
Vložil: Bluemar dne 8.4.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Ga Li Niu Rou / Bluemar (Poseidon)Recepty - hlavní jídla

600 g vepřová kýta – nudličky
400 g čínská zelenina – mražená
30 g česnek – plátky
20 cl kokosové mléko
40 cl zakysaná smetana 15%
10 cl bílé suché víno
10 g čínské koření
5 cl sojová omáčka světlá
5 cl olej
kuřecí vývar dle potřeby
sůl, pepř dle potřeby

Maso okořenit solí a pepřem, omočit v solamylu prudce orestovat. Maso vyjmeme a ve výpeku orestujeme zeleninu a česnek, podlijeme vínem přidáme koření a sojovou omáčku, provařit, přidat kokosové mléko a smetanu, provařit a ž vše trochu zhoustne, přidáme maso a dochutíme.

Více ...
Vložil: Bluemar dne 4.4.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Kung Pao / Bluemar (Poseidon)Recepty - hlavní jídla

600 g kuřecí prsa – nakrájet na kostky
1 ks vaječný žloutek
30 g solamyl
5 cl voda
80 g arašídy
4 g čerstvé chilli papričky – tenké prstýnky
400 g čínská zelenina – mražená
50 g česnek – plátky
5 cl sojová omáčka tmavá
10 g čínské koření – hotová směs
5 cl olej
kuřecí vývar dle potřeby
pepř, sůl – dle chuti


Vaječný žloutek, solamyl a vodu dobře smíchat. Maso okořenit solí a pepřem, promíchat se solamylovou směsí a velmi prudce orestujeme na oleji. Maso vyjmeme z pánve, slijeme většinu oleje a dáme zapražit arašídy, přidáme zeleninu česnek, chilli papričky, podlijeme trochou vývaru přidáme čínské koření a sojovou omáčku, vše provaříme, vložíme maso a podle potřeby dochutíme. Ostrost se řídí množstvím použitých chilli papriček.

Více ...
Vložil: Bluemar dne 4.4.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Hrníčkový smažák / jaliRecepty - hlavní jídla

Ingredience na 4 hrnečky:

250 g tvrdý sýr
250 g šunkový salám 
máslo na vymazání
4 ks vejce 
sůl
strouhanka na vysypání

Postup přípravy receptu:

Sýr i salám nastrouháme na hrubém struhadle. Vajíčka důkladně rozšleháme a osolíme. Hrníčky vymažeme máslem a dobře vysypeme strouhankou. Na dno šálků dáme vrstvu sýra, na ni salám, ten přelijeme 2,5 lžícemi rozšlehaného vejce, opět vrstvíme salám a nakonec sýr. Hrníčky naskládáme do vysokého pekáče ( pokud máme třeba jen dva hrnečky, tak do kastrůlku), zalijeme vroucí vodou,aby byly trochu potopené a dáme do maximálně rozpálené trouby a 25 minut zapékáme. Pak se to vyklopí z hrníčku v celku, aby to byla taková kopička. Podáváme s tatarkou a vařenými bramborami s máslem.

Více ...
Vložil: Bluemar dne 29.3.2007| 1 komentář | Přidej komentář | Poslat mailem
 Zahradkářská kuřecí prsa / jeannyRecepty - hlavní jídla

Kuřecí prsa trošku naklepám, osolím, opepřím. Do vymazaného pekáčku navrstvím nahrubo nastrouhanou mrkev, pastiňák a celer. Máte-li, můžete přidat trochu dýně - je to pak pěkně oranžové:-)). Dělám cca 1,5 - 2cm tlustou vrstvu. Osolit, položit prsa, podlít trošku vodou a dát péct. Cca po 1 hodině podlít smetanou (tak půl hrnku) a péct, dokud nejsou prsa měkká. Já je nechávám celá, nerozkrajuji, protože na talíř je krájím na plátky. Takže se to peče docela dlouho. Když jsou prsa měkká, rozkrájím na plátky, zeleninu se smetanou dám do mixéru, přidám tolik smetany, aby z toho nebylo pyré, ale hustá omáčka, dám na nakrájená prsa, prohřeju. Podávám s knedlíkem (houskový, bramborový), těstovinami, nebo rýží. Dělám toho kastrol, druhý den do omáčky zamíchám trošku zavařených brusinek a mám zase něco trošku jiného...
Více ...
Vložil: Bluemar dne 3.3.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 CDD Brokolice (Co dům dal) / jeannyRecepty - hlavní jídla

Povaříš brokolici do poloměkka, to samé s brambory na kolečka.
V lednici a spíži najdeš zbytky sýrů a šunky. Sýr postrouháš, šunku nebo salám nakrájíš na proužky.
Na trošce másla zpěníš prolisovaný česnek, naleješ trochu mléka (nebo smetany, co najdeš), rozpustíš v tom ty sýry, osolíš, opepříš, můžeš přidat trošku kari nebo kremžské hořčice.
Do vymazané zapékací misky dáš brokolici, posypeš jí nakrájenou uzeninou, pokladeš vrstvou předvařených brambor, zaleješ sýrovou omáčkou, dáš zapéct nejdříve zavřené, když brambory změnknou, tak rychle pod gril, aby hezky křupaly.

Já včera v lednici našla načnutý eidam, zlato, nivu a zbyteček českého parmazánu a bylo to mňamózní.

Více ...
Vložil: Bluemar dne 11.2.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Kološvárské zelí / jeannyRecepty - hlavní jídla

Do hrnce dáme 1,5 kg kysaného zelí, přidáme kůži ze slaniny nebo kosti z uzeného, přilijeme trochu vody a uvaříme doměkka. Pak vyndáme kůži nebo kosti. Na pánev dáme trochu tuku, přidáme nakrájenou cibuli (necelých čtvrt kila), 1-2 stroužky česneku a zpěníme. Přidáme cca půl kila mletého masa a podusíme. Na jiné pánvi osmahneme čtvrt kila na kostičky nakrájené anglické sklaniny a cca čtvrt kila debrecínské klobásy nakrájené na kolečka. Připravte si cca 120g dušené rýže. Hlubší mísu nebo pekáč vymažeme tukem a budeme vrstvit: nejdříve položíme vrstvu zelí (trochu ho vymačkejte, ať to není vodovaté), posypeme smaženou slaninou s klobásou, vrstvu zelí, zalijeme kysanou smetanou, osolíme, posypeme paprikou, pak je vrstva dušené rýže, vrstva dušeného masa, a začínáme od začátku vrstvou zelí. Poslední vrstva musí být zelí. Já dělám dvě kola vrstev a používám pekáč na kachnu. Na vrch nalijeme zbylou kysanou smetanu (mě to vychází celkem tak na 3 kelímky), vložíme do rozehřáté trouby a dusíme skoro hodinu. Dobré je rozleželé, co se nesní, dávám do mrazáku, ale moc mi toho nezbyde...

Více ...
Vložil: Bluemar dne 11.2.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Rozbalený španělský ptáček / jeanny a JituleBambuleRecepty - hlavní jídla

Jeanny:
rozbalení španělští ptáčci (strašně nerada se s nimi plním, tak vezmu vždycky dva plátky masa, natřu je z jedné strany hořčicí, popepřím, proložím jako sendvič plátkem anglické slaniny a šunkového salámu a propíchnu špejlí, zbytek nádivky rozkrájím do omáčky, jinak postup stejný jako u španělských ptáčků, k tomu knedlík.

JituleBambule:
Na slanině zpěním cibulku, na ní přihodím plátky masa, z obou stran nechám zatáhnout, kydnu do toho hořčici, sůl, pepř, trochu podleju a zavřu v papiňáku. Mezitím si nakrájím na malé kousky junior, okurku a vejce natvrdo. Já nevím tak po 20 minutách usilovného pištění (když je maso měkké) to přihodím do papiňáku, nechám prohřát a zahustím jíškou (klidně kupovanou). Jako přílohu dávám rýži.

Více ...
Vložil: Bluemar dne 11.2.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Hovězí na pepři / jituleBambuleRecepty - hlavní jídla

Hovězí maso nakrájím na kostky, dám do misky, trochu oleje a hodně pepře (na cca 1 kg masa klidně i celý sáček; já to dělám tak z půl až 3/4kg; pepře se nebojte tu pálovost dost sníží zelí a rýže), promíchám a nechám odležet v chladu do druhého dne.
Druhý den hodím na trochu rozpáleného oleje v papiňáku, chvilku míchám aby se zatáhlo, přidám cca 1/2 l rýže (syrové, nevařené), osolím zase chvilku promíchávám, pak přidám 1 menší nakrájenou hlavu zelí (množství objemově asi i víc než je toho v hrnci), zase promíchám, podliju cca3/4-1 l vody, promíchám, zavřu a nechám pištět tak 20 minut?
MŃam.. dobrou chuť

Více ...
Vložil: Bluemar dne 31.1.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
[<<Předchozích 20] Články 2130 z 64 [Dalších 34 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.