|
Deník Recepty - vánoční cukroví a ostatní vánoční dobroty
[<<Předchozích 50] Články 51 až 56 z 56
|
Višňové lanýže v mandlích nepečené / klub Hoštická žranice | Recepty - vánoční cukroví a ostatní vánoční dobroty |
|
150g čokolády na vaření
100 g tuku
100 g moučkového cukru
3 lžíce višňové zavařeniny
1-2 lžíce višňového likéru
nastrouhané mandle. Jemně nastrouhanou čokoládu utřeme se změklým tukem přidáme zavařeninu,cukr, likér, a dobře promícháme.Lanýžovou hmotu odložíme do chladničky ztuhnout.Pak z kousků hmoty vytvarujeme válečky obalíme je v nastrouhaných mandlích a uložíme do chladničky. TIP:Lanýžovou hmotu můžeme také připravit i z pomerančové,meruňkové a nebo rybízové zavařeniny a a se stejným likérem. |
Více ... |
Vložil: Nitecka dne 6.11.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Perníčky - figurky / Effinka | Recepty - vánoční cukroví a ostatní vánoční dobroty |
|
2 vejce, 200 g pískového cukru, 170 g rozpuštěného medu, 500 g hladké mouky, 1 kávová lžička jedlé sody, 2 ks nového koření, 1 badyán, lžička skořice, 3 hřebíčky (koření nahrazuji 1 celým práškem do perníku a pak kupuju od Vitany Perníkové koření a tím opravdu nešetřím - padne tam skoro půlka pytlíčku), 80 g rozpuštěného másla
Vejce, cukr a med třeme 1/4 hodiny (já to vyšlehám mixérem), pak přidáme mouku s perníkovým kořením a sodu (pozor!! pokud dáváte kypřící prášek do perníku - nedávat jedlou sodu!!). Těsto propracujeme a necháme přes noc "vykynout" pod utěrkou v pokojové teplotě, může kynout i několik dní (zkoušela jsem max. tři dny) dýl bych neriskovala. Potom z těsta vyválíme plát 3 mm silný a formičkou vykrajujeme různé tvary. Perníčky klademe na plech dál od sebe na pečící papír - nabudou pečením. Potřeme je rozšlehaným vejcem, necháme chvíli zaschnout a ještě jednou je potřeme. Upečeme v horké troubě. Peču 180 -200 stupňů - zase se řídím tím, že musí být do růžova. Jelikož dělám 3 dávky, tak každou dělám trošku odlišnou - do jedné dávky přidávám 2 lžíce kakaa - jsou pak tmavší, do druhé dám víc skořice a do třetí dám celkově víc perníkového koření... Fígl: nemusí se potírat vajíčkem, ale těsně před vložením do trouby potřít vlažnou vodou....nerozpečou se do šířky Poleva: 1 bílek, 14 dkg moučkového cukru (vzít přes jemné sítko, ať nejsou pucky), citronová šťáva a pak trošku jedlého škrobu, aby poleva rychleji zatuhla. Měla by se ručně vyšlehat až do běla a do vlážné podoby. Já to taky šlehám mixérem.... Fígl: Jelikož poleva, která stojí v míse, s kterou zrovna nezdobíme nebo si potřebujeme odskočit atd.... rychle tuhne a puckatí a je k nepoužití, přikrývám jí namočenou utěrkou ve studené vodě.... Poleva nezatuhne a vydrží takhle hodně dlouho připravená ke zdobení...... |
Více ... |
Vložil: Nitecka dne 5.11.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Pudinkové pečivo / stepaa | Recepty - vánoční cukroví a ostatní vánoční dobroty |
|
50 dkg hladké mouky 25 dkg cukru 3 celá vejce 1 celý 100% tuk (IVA, OMEGA...) 1/2 smetolu 5 vanilkových pudinků
Klasicky zpracovat těsto na vále, vykrajovat různé tvary. slepují se marmeládou. Já to někdy dělám i z 1/2 dávky. Konce se máčí v čokoládě. Když vykrajuju třeba srdíčka tak máčím půlku, když hříbky, tak máčím klobouček. Těsto je kvůli těm pudinkům pěkně žluté, tak ty hříbky vypadají fakt jak hříbky. Jo a ještě jedna rada - ten 100 % tuk musí být dost měkký, protože pak jde špatně zapracovat a když ho kousky zůstanou v těstě, tak se pochopitelně v troubě rozpustí a v konečným tvaru udělají dírku.
Je to dobré i z čokoládového nebo karamelového pudinku. |
Více ... |
Vložil: Nitecka dne 5.11.2005 | | 1 komentář | Přidej komentář | |
|
|
Vánoční hadi / Effinka | Recepty - vánoční cukroví a ostatní vánoční dobroty |
|
80 dkg hladké mouky 50 dkg práškového cukru 1 máslo celé 5 vajec 30 dkg medu 40 dkg ořechů - posekat nožem na menší kousky 1 balíček skořice - mleté 3 lžičky hřebíčku mletého (nikdy jsem mletý nesehnala, tak je tluču paličkou na maso nebo válečkem, legrace, když to chytáte po celý kuchyni) 3 lžičky nového koření mletého (dá se sehnat mleté) 1 lžička jedlé sody citrónová kůra Máslo, cukr, med a vajíčka utřít a přidat další věci. 3 hodiny odpočinout a pak tvořit hady silné jako tužka. Ocukrovat nebo se můžou obalit v cukru s vanilkou (Já dělám tenčí, aby jich bylo víc, rozpékají se do šířky, tak je nedávejte úplně vedle sebe.....a nestačím je cukrovat.......a přidávám tam trošku perníkového koření...) |
Více ... |
Vložil: Nitecka dne 4.11.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Cigarety ze sušeného mléka | Recepty - vánoční cukroví a ostatní vánoční dobroty |
|
1 hrnek kokosu
1 hrnek moučkového cukru
1 hrnek sušené polotučné mléko
1 bílek
4 lžíce rumu
Příprava: Vše zpracujeme do válečků, konce na jedné straně máčíme do čokolády. |
Více ... |
Vložil: Bluemar dne 6.10.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Drožďové cukroví/Bluemar | Recepty - vánoční cukroví a ostatní vánoční dobroty |
|
15 dkg tuku (polovina másla)
10 dkg hladká mouka
10 dkg polohrubá mouka
2 dkg droždí
3 lžíce mléka
1 kostka cukru
Příprava: zpracujeme těsto a dáme ho do igelitového sáčku, který ponoříme na 3 hodiny do studené vody. Potom rozválíme a vykrajujeme různé tvary. Dáme péct na plech, který jsme si jen jemně vytřeli papírem od tuku nebo na pečící papír. Upečené obalíme ve vanilkovém cukru. |
Více ... |
Vložil: Bluemar dne 6.10.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
[<<Předchozích 50] Články 51 až 56 z 56 |
|