Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Rady co se mohou hodit


 Články 15 z 5 
 KLíčení čočky / NitkaRady co se mohou hodit

Recept (nebo spíš návod)
Právě futruju naklíčenou čočku - mám jí moc ráda. V týdnu jsem si dala koupenou a to byl humus, sice byla čerstvá, ale hořká. Tak jsem si jí naklíčila sama - třeba by si někdo dal také:

Jak na to: Vezmeme PET lahev, uřízneme zužující se vršek a zespod propícháme do dna dírky. Nasypeme čočku (nebo třeba mungo) a do lahve napustíme studenou vodu z kohoutku. Voda spodem vytíká, tím se zrnka omyjí a navlhčí. Když vše vyteče, postavíme lahev na talířek na světlo. Proplachujeme vodou aspoň 2x denně - jednak kvůli zabránění vzniku plísně a aby měla zrnka dost vody. Za 2 dny už je vše krásně naklíčené, baštit se to dá už už po 1 dnu. Je to ňamka samotné i do salátů.

Více ...
Vložil: Bluemar dne 3.4.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Rýže v mikrovlnce / CodikRady co se mohou hodit

K tý rýži - já ji taky dělám v mikrovlnce. Druhý stupeň na 20 min a pak ji nechám 20 min. dojít.
Vařím ji osolenou s troškou másla. 1 hrnek rýže + 2 hrnky vody. Sice "uteče" ale nepřipálí se ...

 

Více ...
Vložil: Bluemar dne 11.6.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Rýže v papiňáku / Tanja1Rady co se mohou hodit

Ja varim ryzi v papinaku.
1 hrnek ryze - 1 1/2 hrnku vody, kdyz zacne sycet /myslim hrnec/ odstavim a za 15 min. je perfektni.
Pokud vim, ze stravnik nedorazi vcas, dam do perin /jako nase babicky/, tam vydrzi az 3 hodiny tepla.

Více ...
Vložil: Bluemar dne 11.6.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Tužidlo pro paličkování / LenkaPRady co se mohou hodit

S tužidlem máš 2 možnosti:

1) koupit nekřesťanksy drahé už namíchané - viděla jsem pidi lahvičku za 140 kč

2) v obyč drogerii či Barvách-lakách koupit láhev Perchlorehtylenu (tj. přesný název) cca 3/4 litru za 40 kč a to je fakt na věky. Odlít trošku do menší skleničky a do toho po kouskách přidávat polystyren (stačí výplň z krabice od nějakého elektropřístroje či tak), on zašumí a rozpustí se, promíchat a zkusit vzít kousek nití, udělat z nich klubíčko nebo větší smotek a to natužit štětečkem. Počkat až uschne a zkusit jestli drží. Pokud ne, přidat ještě polystyren. Pokud je tam polystyrenu moc, začnou se na nitích tvořit "fousky" bude střapatá, pak naředit perchloethylenem. Postup zopakovat až do ideální konzistence. Pořizovací náklady minimální, množství tužidla maximální :o) Uchovávat v dobře uzavíratelné skleněné flaštičce- je to smraďoch ;o)

Více ...
Vložil: Nitecka dne 6.1.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Čištění ovčí kůžeRady co se mohou hodit

delfin_x:
Na webu jsem našla na odkaze http://www.northtrappers.cz/prani.html návod na praní a čištění ovčí kožešiny Po určité době používání je nutné kožešinu vyprat nebo vyčistit. kožešinu perte stejně jako vlněné oblečení (vlna kratší než 10cm se může prát v pračce, delší se musí prát v ruce) po okapání je třeba kožešinu na straně kůže důkladně namydlit mýdlem kožešinu pověsíme, aby uschla před úplným usušením (kožešina musí být ještě vlhká!)se trochu srazí a ztvrdne. Aby změkla, musí se vytáhnout do všech stran. vlna se musí vyčesat nebo vykartáčovat, až když je úplně suchá Kožešinu můžeme samozřejmě i čistit v čistírně.

janule:
Já jsem ji v zimě položila na sníh, těma chlupama dolů, aby to trochu navlhlo a na tom sněhu vyklepala jako koberec. To bylo jen abych ji zbavila prachu, jinak ji luxuju. Ale jednou mi ji malej doslova poblil, a nevěděla jsem co s ní, tak jsem ji hodila do pračky na 30 stupňů, prala jsem ji v lanolinu, ten je na vlnu ideální a nic se jí nestalo. Akorát jsem ji pak rozčesala a je v pohodě .

 

Více ...
Vložil: Nitecka dne 12.10.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 15 z 5 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.