Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Zajímavé postřehy :)


 Články 15 z 5 
 Děti narkomanek-útržky z netu Zajímavé postřehy :)
... najdete na http://rodina.cz/scripts/journal/journal.asp?id=941 protože tahle stránka se mnou nechtěla kamarádit :-)

Více ...
Vložil: Marti+Maty+Niki+Teri+Vojta dne 1.10.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Děti narkomanek-útržky z netu IZajímavé postřehy :)

Více ...
Vložil: Marti+Maty+Niki+Teri+Vojta dne 19.9.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Doporučená literaturaZajímavé postřehy :)

 

 

 

Taky bych chtěl doporučit jednu knížku - je od R. Campbell a jmenuje se "Potřebuji tvoji lásku". Je poměrně tenká. Ve stručnosti se dá říct že je o komunikaci s dětmi. Po přečtení si člověk uvědomí, kolik chyb v této oblasti může udělat. Autor shrnuje několik pravidel, která se mají uplatňovat aby dítě vnímalo, že ho člověk "bere", že ho má rád. Píše tam i o lidech, kteří mají své děti rádi, ale nedokáží to dát najevo tak, aby to dítě vnímalo. Jde třeba o kontakt očima, potřeba tělesného dotyku apod.
Vašek
 


Taky přispěju trochou do mlýna. Včera jsem si stoupla ke knihovničce a hledala všechny knihy, které jsem o adopci přečetla. Chtěla bych ti je doporučit. Je dobré do sebe vstřebat co nejvíce informací, aby jste byli dobře připraveni. Člověk na začátku nemá moc ponětí o čem to je a je taky potřeba v této oblasti dozrát.Táákže, jestli budeš mít chuť velmi doporučuju následující tituly:

Zdeněk Matějček - Náhradní rodinná péče, Caroline Archerová - Dítě v náhradní rodinné péči, Jayne Schooler - Adopce - vztah založený na slibu a neposledně knížka, kterou tady pár z nás momentálně čte - Hana Konečná - Na cestě za dítětem (moc bezva).

Kaťas

Více ...
Vložil: katkuška dne 8.10.2003| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Středočeský kraj a odkazyZajímavé postřehy :)
z diskuse z náhradní rodiny

 

my jsme taky ze Středočeského kraje a jsme ve fázi psychotestů. Na SčK je dělá Mgr. Pečenková, taková trošku neurotická, neškodně působící dáma, která má hodně strach z FOD (mimochodem, FOD umožní i "anonymní" adopci, není to tak, že se musíte s rodiči/matkou setkat, ale narozdíl od úředníků tu možnost někdy zprostředkují, to jen na okraj). Ty testy jsou poměrně směšná záležitost, aspoň mně to tak přijde - úchyla by podle nich nepoznali, takže každej trochu normálně vystupující člověk s jistou dávkou sebekontroly "projde".



Po své zkušenosti doporučuju studovat co možná nejvíce zdrojů o adopci a PP - například Zpravodaj FOD, tam je toho hodně, na FOD i ochotně poradí se vším, co potřebujete (a vůbec bych se NEBÁLA, naopak, jsou jedni z mála, kterým jde opravdu o DĚTI). Pak třeba časopis Náhradní rodinná péče (vydává Středisko náhradní rodinné péče). Jinak mám i odkazy na určité internetové materiály jednoho psychologa, který se NRP věnoval, tam jsem se hodně dozvěděla - můžu Ti je napsat, když budeš chtít.


A Ve SčK se myslím čeká méně než pět let, ale záleží na požadavcích - bílé zdravé mimčo je samozřejmě něco jako šafrán. Ale zase ten FOD má podle mě těch miminek víc, loni to bylo asi devět přímo z porodnice... I když všeobecně se zaměřujou na ty "ohrožené" děti, tj. ty, které v děcákách a ústavech tvrdnou a nemají moc perspektivu. Osobně doporučuje zjistit si hodně o různých zdravotních rizicích dětí, skoro každý nějaký má, ale s většinou se dá žít (ono kdo je úplně v pohodě, že?). Obecně platí, že čím vyšší nároky na dítě (nízký věk, etnikum, zdraví, rodinná anamnéza atd.), tím delší čekací doba. Na druhou stranu je spousta dětí, který pomoc potřebujou a i s určitýma potížema se můžou stát dětma "někoho"... Možná je lepší dát si větší toleranci (tj. menší požadavky) a třeba se k vám dostane nabídka na dítě, který i třeba není miminko nebo dokonalý, ale zase je to "vaše".

To je tak všechno, co mě teď k tomu napadá - i tak je toho dost :-) Ahoj Lenka
 

A tady jsou nějaký ty odkazy: Klimešova stránka vůbec je plná dobrejch informací, ale základ pro psychologii rodiče i žadatele je jeho dizertačka: http://jeronymklimes.webpark.cz/mojeprace/disertace.htm
Na konci jsou i nějaký ukázky testů - on rozebírá korelace výpovědí žadatelů, to myslím není až tak důležitý, ale tu psychologickou část stojí za to pročíst víckrát (doporučuju všem).

Kdo umí anglicky, tak ten základ NRP u nás jsem podle tý jeho a dalších prací shrnula ve své seminární práci, on ji má na těch stránkách uveřejněnou na odkazu http://klimes.mysteria.cz/nrp/fortova.htm . Je to o dost stručnější a je tam víc pramenů než jen Klimeš.

Další věci jsou na stránce http://klimes.mysteria.cz/nrp/ ale ono jakmile se k němu na to dostaneš, tak už si tam cestičky najdeš. Stojí za to ho sledovat, je to moc chytrej pán.

Pokud vím, Matějček, Klimeš a jiní psychologové doporučují dítěti ŘÍKAT, že jsme si je vybrali a že je naše, i když se narodilo jinde. Ale to najdeš i v těch pramenech, co Ti tady ostatní rodičové doporučovali. Naopak znám případ čtyřleté adoptované holčičky, které se o vlastní matce vykládá tak často, že z toho má guláš. Takže bych nevolila ani jeden extrém (neříct x rozebírat to až moc).

No a jak už jsem psala včera, taková ta česká realitka se nejlíp vyčte ve zpravodaji FOD a časáku NRP. Občas na ČRo 1 Radiožurnálu bývaj dobrý příspěvky, ale to bych musela víc hledat, někde na internetu jsem to měla v mp3. Když na to narazím, ještě to dopíšu.

Lenka

Více ...
Vložil: katkuška dne 8.10.2003| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Podání žádostiZajímavé postřehy :)
z diskuse z náhradní rodiny

 

Co se týká adopce nejdříve vyplníš nějaké dotazníky, které Vám dá sociální pracovnice na MÚ. Jsou to obecně základní údaje o tvé rodině a údaje o dítěti, jaké by jste chtěli adoptovat. Pak Vás navštíví sociální pracovnice u vás doma a probere s Vámi věci , které jste uvedli v dotazníku. Nás se ptala na naše dětství, rodiče, vztahy s rodinou, zda někdo ví, že si chceme adoptovat atd. Byla to krátká odhadem 30minutová návštěva.
Pak následují psychotesty a pohovor s psychologem, což také není nic hrozného. Absolvují ho oba dva rodiče.
A na závěr nás teď na podzim čekají předrodičovské kurzy. Nevím co všechno to bude obnášet, ale holky říkají, že to jsou nějaké přednášky, kde mluví psychologové, lékaři atd. Někdo si to pochvaluje, někdo tvrdí, že to je ztracený čas. Nicméně absolvovat se to musí! No a pak už jen čekáš, a to je asi nejhorší! Čekací doby se liší, podle toho z jakého jsi kraje a o jaké dítě žádáš. Obecně rómské děti jsou k mání dříve než děti bílé. Já jsem z Pardubického kraje, kde je čekačka na bílé dítě do jednoho roku 5 let. Započítává se rok, kdy žádost podáváš, tzn. jestli ji podáš ještě letos, už se to započítává.

Pro dotazníky si klidně zajdi sama. Socka Ti řekne co a jak při vyplňování. Manžela tam vůbec nepotřebuješ. Návštěva socky není náhodná, ohlásí se tak den dva předem. Tam už je dobré, aby jste byli oba dva. Nemusíte se bát, bytem Vám šmejdit nebudou. U nás seděly v obýváku a dokonce ani kafe nechtěly.
Pohlaví dítěte si také můžete určit, ale je pravdou, že třeba si dáte holčičku a oni zrovna budou jenom kluci a o to dýl budete čekat. Ale může to být i naopak. Jaká bude čekací doba u vás, to Ti řekně socka (socka - sociální pracovnice). Co se týká zdravotního stavu, klidně uveďte zdravé , bílé dítě. Většinou co tu holky psaly, jsou spíše děti z DD zaostalejší, ale většinou to v rodině rychle doženou. Údajně Vám poskytnou veškeré informace o biologické matce (zdravotní stav, vzdělání atd. )
Další možnost adopce je přes FOD - tj. fond ohrožených dětí. Většina z nás tady v diskuzi nemá odvahu. Výhodou je, že si pomalu můžeš odvézt miminko již porodnice, ale biologická matka během 6 týdnů si to může rozmyslet a to tu nikdo nechce riskovat, aby pak musel miminko vrace. FOD má ale kratší čekací doby a to o dost. Doporučuji si něco o FODu přečíst a sama zvážit pro a proti
www.fod.cz

Socka k nám přišla během měsíce, ale to bylo proto, že zrovna končily Okresní úřady a ona musela stihnout mít vše sepsané, aby celou žádost mohla poslat na Krajský úřad. Až bude žádost kompletní (tzn. vyplněné dotazníky, bohužel i krátký posudek v zaměstnání + údaje o výši roční mzdy, výpis z trestnýho rejstříku (což si vyžádá socka sama - nemáte s tím žádné běhání), lékařský posudek)zasílá se na KÚ, kam pojedete na psychotesty a socka na KÚ ve spolupráci s psychologem a lékařem pro dítě vybírají vhodnou rodinu. Dítě které Vám bude vybráno nemusíte přijmout, můžete odmítnou a budete dál čekat. Dítě Vám bude vybráno, vy pouze souhlasíte nebo nesouhlasíte.
Hanka

Více ...
Vložil: katkuška dne 8.10.2003| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 15 z 5 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.