|
Deník *Potraviny / Alergie*
Články 1 až 5 z 5
|
Potravinové alergie - rozdělení | *Potraviny / Alergie* |
|
Potravinové alergie - rozdělení
Článek Potravinové alergie je zaměřen obecně na rozdělení alergií, podle jednotlivých druhů potravin. Pojednává o alergii na mléko, alergii na ryby a mořské živočichy, alergii na vejce, obilniny, ořechy i o alergii na ovoce a zeleninu
Alergie na potraviny
Člověk může být alergický na všechno, kromě čisté pramenité vody. Zde se tedy nachází široké pole možných alergenů. Situaci nám rozhodně nezlehčují ani výrobci potravin, kteří do svých výrobků přidávají širokou paletu přídatných látek. Situace se stává tedy naprosto nepřehlednou a nám nezbývá nic jiného, než v pověstné kupce sena hledat osudovou jehlu, která nám potíže vyvolává, a po jejímž odstraněním se nám uleví. Ovšem aby to nebylo tak jednoduché, tak jehel v kupce sena může být několik. Pokud se tedy chceme svých potíží zbavit nebo je alespoň zmírnit, nezbývá nám nic jiného než všechny jehly najít.
Příznaky potravinových alergií:
Kožní reakce - otok, atopický ekzém, kopřivky, otoky
Reakce dýchacích cest - rýma
Reakce zažívacího systému - zvracení, průjem, bolesti břichaKaždý člověk je originál, proto i na stejný alergen, mohou dva jedinci reagovat různými způsoby, což situaci také komplikuje.
Alergie na mléko
Tato alergie je podrobně rozepsána v ostatních sekcích našich stran
Alergie na vejce ( vaječný bílek)
Tato alergie se může vyskytovat samostatně, ale bývá i spojena s alergií na mléko Tato alergie se s věkem většinou zmírňuje
Alergie na ryby, měkkýše a korýše
Alergie na ryby se většinou vyskytuje jako jednodruhová, případně na "příbuzné" alergické ryby. Většina lidí s touto alergií je proto alergická pouze na "svůj" druh ryby. Nejinak je tomu u měkkýšů a korýšů. Velmi zřídka se mohou vyskytnou i alergie na více druhů korýšů či měkkýšů současně.
Alergie na ovoce a zelenimu
Mezi nejčastějšími "viníky alergie" bývají z ovoce jablka, hrušky, meruňky, broskve a jahody. Ze zeleniny jednoznačně vedou rajčata, celer, špenát následovány aromatickými bylinami - petržel a kerblík. Při této alergii je nutno věnovat velkou pozornost i na případný dotyk při zpracování - např. prkénka či nože.
Alergie na ořechy
Samostatnou kapitolu mezi alergeny tvoří ořechy, jádra a semena (např. seznam) Na tyto alergeny je třena dát velký pozor. Prvním důvodem je, že reakce bývají většinou velmi bouřlivé - až šok. Dalším důvodem je fakt, že jejich použití je velice rozšířené a bývají i "skryté" v potravinách, kde by jsme je neočekávali. U velmi vážných alergických projevů, může prudkou reakci organizmu vyvolat i stopové množství, které většinou na výrobcích uvedeno nebývá.
Alergie na obilniny (např. pšenice)
Zde se nejedná o celiakii - nesnášenlivost lepku obsaženého v některých obilninách, ale o přecitlivělost na některý druh obilnin. Tato přecitlivělost většinou rovněž přetrvává pouze určitou životní etapu a s věkem se zlepšuje. |
Více ... |
Vložil: Diana* A. 12/00 + V.&T. 03/06 dne 2.10.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Alergie na mléko a intolerance laktózy | *Potraviny / Alergie* |
|
Alergie na mléko a intolerance laktózy
Rozdíl mezi alergií na mléko a intolerancí laktózy není ani tak v reakcích na mléko, ale zejména v příčinách, které alergickou respetive intolerantní reakci způsobují.
Alergie na mléko a intolerance laktózy, jedna z potravinových alergií respektive intolerancí, se dá obecně rozdělit na alergii na mléčnou bílkovinu a alergii na laktózu (mléčný cukr). Tyto dvě alergie mohou mít různou příčinu, ale v obou případech je třeba dodržovat bezmléčnou dietu.
Alergie na mléčnou bílkovinu
Alergie na bílkovinu mléka se u dětí většinou začne projevovat s přechodem na umělou výživu, ovšem může to být i kdykoli později. Jedná se o "klasickou" potravinovou alegii. Ve většině případů o alergickou reakci na bílkovinu kravského mléka (ABKM - Alergie na bílkovinu kravského mléka)). Alergie se diagnostikuje pomocí krevních testů, ovšem u batolat nejsou testy zcela spolehlivé. U zjištěné alergie je třeba dále podávat mléko s naštěpeným řetězcem mléčné bílkoviny, např. Nutrilon Pepti, příp. pro přísnější dietu Nutrilon Pepti MCT - zde je i snížen obsah laktózy. Tyto mléka mají poněkud podivný "zápach" a některé děti je proto odmítají. Pokud se jedná čistě pouze u tuto alergii, je možné vyzkoušet výrobky např. z ovčího či kozího mléka, které mohou být zcela akceptovány.
Intolerance na laktózu (lactose intolerance)
Alergie na mléčný cukr - laktózu, lactosa intelerance začíná již s narozením. Nejedná o "klasickou" potravinovou alergii, ale přesnější je označení - metabolická porucha štěpení mléčného cukru. Tato porucha je vrozená. Jedná se o obdobné onemocnění jako např. celiakie, kdy organismus reaguje na gluten obsažený v obilných slupkách.
Nemoc vzniká proto, že ve střevě chybí enzym laktáza, který má na starosti štěpení mléčného cukru. Po požití se cukr pomocí enzymu nerozštěpí a organismus na něj tudíž reaguje jako na cizorodou látku. Dítě zvrací, je neklidné, má průjem, a kožní projevy - atopický ekzém, nechuť k jídlu a bolesti bříška, celkově neprospívá.. Pokud dítě netrpí střevní neprůchodností nebo refluxem žaludeční šťávy(zpětné vtékání kyselého žaludečního obsahu do jícnu) a prodělali jste již krevní testy na alergii bílkoviny kravského mléka s negativním výsledkem nabízí se jako další možnost alergie na mléčný cukr - laktózu.
Všechny druhy mléka,lidské mléko i mléko živočichů,obsahují mléčný cukr neboli laktózu.Tento cukr se v trávícím ústrojí rozkládá za pomoci enzymu laktáza na fragmenty, které se pak vstřebávají do krevního oběhu.Je-li laktázy nedostatek,zůstává mnoho mléčného cukru nestráveno a slouží za potravu přirozeným střevním bakteriím.Při jeho zpracování bakteriemi vznikají různé látky a plyn, které střevo dráždí a vyvolávají koliku a průjem. Jedná se o tzv. laktózovou intoleranci neboli nesnášenlivost laktózy. Kojenci obvykle vytvářejí enzym laktázu v dostatečném množství.Pokud tomu tak není, jedná se o primární nedostatek laktázy. Při tomto onemocnění se tvoří laktázy málo,nebo se netvoří žádná.
Vzhledem k tomu, že toto onemocnění se vyskytuje spíše ojediněle, mnoho lékařů tuto diagnózu buď nezná vůbec, nebo Vás budou spíše utvrzovat ve faktu, vzhledem k četnosti výskytu, že se o toto onemocnění zcela jistě nejedná. Jediným možným řešením je návštěva dětské ganstoenterologie či odd. metabolických poruch.
Vzhledem k faktu, že se jedná o metabolickou poruchu, je toto onemocnění celoživotní. S věkem může dojít k mírnému zlepšení. |
Více ... |
Vložil: Diana* A. 12/00 + V.&T. 03/06 dne 2.10.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Alergie na vejce | *Potraviny / Alergie* |
|
Alergie na vejce
Mezi velmi častou alergii rovněž patří alergie na vejce. Většinou bývá diagnostikována spolu s jinými potravinovými alergeny, nejčastěji mlékem (obsahuje velmi příbuznou bílkovinu). Pokud dítě trpí atopickým ekzémem, měli by se rodiče zamyslet nad možností některé z potravinových alergií, a nechat dítěti udělat na základní alergeny testy. Pravděpodobnost této potravinové alergie je téměř poloviční.
Vejce a něco o nich
Jak je známo, vejce se skládá ze žloutku a bílku. V součástí bílku jsou poutka, které drží žloutek. Obě části obsahují možné alergeny. Zatímco žloutek svou alergenicitu tepelnou úpravou ztrácí, s bílkem je situace poněkud složitější. Bílek, jak již název napovídá, je složený z hlavní části z různých bílkovin. Mezi nejagresivnější patří ovomukoid. Bílkoviny začínají měnit svoje vlastnosti až po 60 stupních. Je tedy nezbytně nutné dbát důsledné tepelné úpravy při používání vajec. U této diagnózy není vhodné používání ani křepelčích vajec, protože složení bílkovin je téměř totožné. Křepelčí vejce jsou vhodná u diet při snižování cholesterolu.
Vejce a alergie v rodině
Pokud se v rodině vyskytuje alergická zátěž, neměli by jsme dítěti podávat vejce do 3 let. Po 3. roce dítěte dítěti dozrává z velké části imunitní systém a některé alergie se po tomto věku mohou zlepšit či zcela vymizet. U senzitivních jedinců, se ale tato doba může posunout až doby okolo 6. roku. Pokud přece jen chcete vejce vyzkoušet dříve, tak jen zcela tepelně upravené a začněte žloutkem v malém množství, i když je pro dítě hůře stravitelné. Opravdu zkoušejte po velmi malém množství, reakce na tento alergen bývají poměrně velké. V dětství zjištěné protilátky proti vajíčku jsou prognosticky nevýhodným nálezem. Ukazuje se, že tyto děti mají v budoucnu větší riziko vzplanutí jiného alergického onemocnění s důrazem na průduškové astma.
Úprava vajec v kuchyni
Za vhodnou úpravu vajec je možné považovat vaření na tvrdo. Ostatní oblíbené úpravy vajec – sázená vejce, míchaná vejce, na hniličku nejsou vhodná, protože v pokrmu zůstávají části vejce ne zcela tepelně upravené. Zejména se jedná o poutka při míchaných či sázených vejcích. Do pomazánek je vhodné používat vejce na tvrdo. Zavářku do polévek nechat nejméně 7 minut vařit. Je nutné se zcela vyvarovat použití syrových vajec do jakýchkoliv pokrmů. Velký zřetel při úpravě vajec je třeba věnovat v rodinách, kde se z důvodů alergenicity používá jen některá část vejce. |
Více ... |
Vložil: Diana* A. 12/00 + V.&T. 03/06 dne 2.10.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Celiakie | *Potraviny / Alergie* |
|
Celiakie
Co je celiakie a základní popis nemoci jinak zvané celiakální sprue. Jaké jsou symptomy celiakie? Jde o alergii na obilniny nebo intoleranci organismu na lepek? Vše se pokusíme zodpovědět v následujících řádcích
Co je celiakie
Celiakie je intolerance na gluten neboli lepek. Organismus pacienta postiženého celiakální sprue respektive jeho trávicí soustava není schopna strávit potraviny obsahující lepek. Nejde o alergii na obilniny a celiakie patří do stejné kategorie chorob, do které patří například intolerance laktózy (laktose intolerance) . Jelikož nejde o alergii, ale o intoleranci, tak má pacient téměř stoprocentní jistotu, že bude nemocí postižen na celý život.
Další názvy pro celiakii
Gluten senzitivní enteropatie, glutenová enteropatie, celiakální sprue, intolerance lepku, glutenová intolerance, Celiac Disease, CD, Gluten Sensitive Entheropathy (GTE), Gluten Intolerance.
Jak se vyvine celiakie?
V zahraniční literatuře se uvádí 3 nezbytné podmínky pro výskyt nemoci u pacienta: 1) genetické předpoklady u pacienta, 2) konzumování stravy obsahující lepek (gluten) 3) spouštěč celiakální sprue. Spouštěčem může být například stres, trauma nebo virová infekce. Spouštěč nemoci oslabí organismus a toto oslabení má za následek projevení nemoci v její akutní fázi.
Symptomy celiakie
Jak se projeví celiakie u pacienta? Mezi symptomy celiakie patří například opakované nebo dlouhodobé průjmy, únava, bolesti kostí, bolesti břicha, slabost, anémie, křeče svalů. U dětí se celiakie může projevovat také nekoncentrovaností, problémy se zuby, problémy s růstem a vývojem. Celiakie může být diagnostikována jak u dětí tak u dospělých, nejmladší pacienti jsou malé děti ve věku kolem půl roku, u kterých se projeví problémy s přechodem na stravu obsahující gluten.
Diagnostika intolerance lepku
Základním vyšetřením je rozbor krve, který může určit na základě charakteristik zda organismus je nebo není schopen intolerantně reagovat na lepek obsažený ve stravě. Pro potvrzení diagnózy celiakie je nutné provést vyšetření biopsie střeva (enterbiopsie střeva), kdy pacient musí před vyšetřením konzumovat stravu obsahující lepek, aby sonda zavedená do střeva pacienta přes dutinu ústní, hltan a žaludek odebrala vzorek postižené sliznice. Podle literatury je vhodné pro definitivní potvrzení nebo zamítnutí celiakie absolvovat nepříjemné vyšetření nejméně dvakrát a optimálně třikrát. Negativní výsledek na celiakii podle rozboru krve ještě nemusí znamenat, že pacient netrpí intolerancí na gluten.
|
Více ... |
Vložil: Diana* A. 12/00 + V.&T. 03/06 dne 2.10.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
|
Články 1 až 5 z 5 |
|