Borůvkový koláč-nekynutýAutor: srpnová správcová , 12.3.2009 22:04:57
Suroviny TĚSTO: • 250 g polohrubé mouky, • 125 g moučkového cukru, • 125 g másla, • špetka soli, • 1 vejce • DROBENKA: • 200 g polohrubé mouky, • 100 g cukru moučka, • 100 g másla Postup Smícháme mouku s cukrem a špetkou soli. Do mouky nakrájíme změklé máslo, přidáme celé vejce a prsty jedné ruky prohněteme. Když se tuk spojí s moukou a vejcem, vzniklou směs zapracujeme do jedné těstové koule a trochu prohněteme (třeba na pracovní desce). Jde to snadno, jako každé tukové těsto. Na chvilku ho odložíme na chladné místo.
Vymažeme formu tukem a vysypeme moukou. Těsto dlaní vtlačíme do formy a na krajích trochu zvedneme. Pokud se nám těsto bude lepit na ruce, stačí si namočit prsty do studené vody a jde to jako po másle. Takto připravenou formu s těstem propícháme vidličkou na několika místech. Zlehka posypeme jemně mletou strouhankou. Namísto strouhanky můžeme těsto potřít tvarohem ušlehaným s vejcem a cukrem. V tento moment rozpálíme troubu na 180 °C. Nasypeme borůvky v dostatečné vrstvě a posypeme žmolenkou. V troubě pečeme asi 30 minut. DROBENKA: smícháme mouku s cukrem a poté hněteme s máslem, jakoby žmouláme nebo drobíme mezi prsty. Zobrazeno doposud 1019 x.
|
Všichni uživatelé |