Recepty Fotoalba Deníky Vzkazy
    

citrónový dorto-koláč se sněhovou čepicí

Autor: mambo , 23.1.2010 19:18:02
opravdová dobrota ))
citrónový dorto-koláč se sněhovou čepicí
Suroviny
TĚSTO: • 150g hladké mouky • 70g másla • 50g cukr • CITRÓNOVÝ KRÉM: • šťáva ze 3 citronů • 1 lžíce nastrouhané citronové kůry • 40g kukuřičného škrobu • 3 žloutky • 150g cukru • 80g másla • BEZÉ (SNĚHOVÁ ČEPICE) • 330g cukru • 4 bílky
Postup
KŘEHKÉ TĚSTO: veškeré suroviny smíchat + přidat 2 lžíce studené vody. Vypracovat tužší těsto, zabalit do fólie a nechat uležet cca hodinku v lednici.
Potom vyválet placku a dát do koláčové formy - nechat odpočinout v lednici cca 20 minut.
Poté předehřát troubu na 180 stupňů. Na těsto vložit peč. papír a zatížit fazolema (nebo co používáte). Pečte 15 minut, potom odstranit fazole a dopéct 5-10 minut, dokud těsto nezezlátne. Formu vyjměte a nechte vychladnout při pokojové teplotě.
KRÉM: citrónovou kůru a šťávu zahřívejte ve vodní lázni. V jiné misce promíchejte škrob se 2 lžícemi vody. Přidejte k citronové šťávě a dobře prošlehejte. Přilijte 200 ml vroucí vodu a prošlehejte do zhoustnutí. Vodní lázeň stále zahřívejte. Misku sundat z vodní lázně a přidejte žloutky, cukr a máslo. Vyšlehejte hladký krém, nechte vychladit a poté natřete na korpus.
BEZÉ (sněhová čepice): v kastrolu se silným dnem smíchejte cukr se 1/4 hrnku vody. Zahřívat dokud se cukr nerozpustí a potom zvýšit teplotu a vařit sirup alespoň 5 minut. Z bílků vyšlehat tuhý sníh a horký sirup pomalu vmíchat a šlehat dalších 5 minut. Sněhem naplnit cukrářský sáček a na koláč vytvořce špičky vedle sebe.
Koláč vložte pod rozehřáty gril (220 stupňů) a zapečte. Špičky musí trochu zhnědnout.
NO JE TO TROCHU PRACNÝ.... ALE STOJÍ TO ZA TO :-)))))
Oznámkujte recept (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1112 x.

Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.