Klasické buchtyAutor: Shedi , 18.10.2009 20:19:12
tvarohové, makové, povidlové... jak kdo má rád
Suroviny 20g droždí • 200-300ml mléka • 50g krupicového cukru • 500g hladké mouky • sůl • kůra ostrouhaná z 1 citronu • špetka mleté vanilky (lépe celý vanilkový lusk) • 60g rozpuštěného másla • 1 žloutek Postup Z droždí, 100ml mléka a lžičky cukru zaděláme kvásek. Do mísy prosijeme mouku se solí, přidáme vanilku (vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábneme vnitřek, slupku můžeme dát třeba do cukřenky a máme vanilkový cukr), cukr, žloutek, vychladlé máslo a kvásek. Během míchání ideálně v robotu pak postupně přidáváme mléko. Poprášené těsto necháme tak 1 hodinu vykynout.
Mezitím si připravíme náplně do buchet. Kdo má rád povidlové, stačí jen koupit povidla v obchodě. Na tvarohovou náplň smícháme balíček měkkého tvarohu (ne vaničkový) se žloutkem, vanilkovým cukrem a opranými rozinkami. Na makovou náplň vaříme 100g mletého máku se 120ml mléka asi 3 minuty za stálého míchání a do mírně vychladlé směsi přidáme 50g jemně rozdrcených dětských piškotů, 2 lžíce rumu, vanilkový cukr, špetku skořice a citronové kůry. Pekáč vymažeme máslem, nešetříme jím. A z vykynutého těsta lžící vykrajujeme bochánky a v ruce je rozprostřeme na velikost čtverce asi 5x5cm. Lžičkou pak vložíme libovolnou náplň, spojíme rohy čtverce a jemně vytvarujeme ovál. Buchty vkládáme na pekáč spojenou stranou dolů a důkladně potřeme rozpuštěným máslem ze všech stran. Necháme chvilku nakynout. Pečeme na 200°C asi 15 minut, pak dopékáme na 15°C dalších 10-15 minut. Ještě horké pokropíme směsí vody, cukru a 2 lžic rumu. Oddělujeme je, až když buchty úplně vychladnou. Z tohoto množství je cca 25-30 buchet. Zobrazeno doposud 789 x.
|
Všichni uživatelé |