Pot-au-feu čili hrnec na ohniAutor: Shedi , 18.10.2009 20:30:11
Úžasný recept na dokonalé vařené maso a hovězí vývar zároveň
Suroviny hovězí maso (kližka, hrudí, atp. je dobré když tam máte i pořádnou kost!) • mrkev (dávám moc, moc a hodně) • celer (dávám jen trošku) • kapusta (většinou vynechavám anebo dávám růžičkovou) • pórek (pořádný macek, na půl podélně) • cibule (dávám dvě celé, na pólech s 8 zářezy do kříže) • česnek (dávám opravdu hodně, minimálně 1 celá palička) • brambory (vynechávám) • tuřín (vynechávám) • bouquet garni (svaze bylinek, tradičně je to tymián, petržel a bobkový list; tymián vždy vynechávám) • Postup Umyté maso vložte do hrnce do studené vody a přiveďte k téměř neznatelnému varu (těsně pod jemné bublání). Udržujte maso v tomto stavu cca hodinku. Na povrchu odlovte lžící všechny ty ošklivé věci. Přidejte umytou, oloupanou zeleninu v celých kusech. Vařte sub-bublinkárním varem (že to jen občas vybublá jednu dvě bublinky, tedy nevařit zprudka a nenechat zas úplně na malý oheň) do své uplné měkkosti (celkem 2-3 hodiny). Samozřejmě nezapomeňte přiměřeně okořenit a osolit!
Pak maso opatrně vyjmeme, bude křehké, takřka rozsýpací:) Zeleninu vyhodíme (není nám takhle dlouho vařená už k ničemu) a vývar přecedíme přes hooodně jemný cedník nebo plátno. Maso můžeme jíst hned třeba s jablečným křenem a chlebem (je vynikající!!), vývar máme jako polévkový nebo omáčkový základ, můžeme ho zamrazit třeba po půllitrech pro další potřebu. Zobrazeno doposud 878 x.
|
Všichni uživatelé |