Lasagne alla bologneseAutor: aragosta , 11.11.2010 13:48:38
podle knihy Basic - vaření po italsku, vypadá to složitě, ale žádná věda to není...
Suroviny Na masové ragú: 1 mrkev • 1 řapíc celeru • 50 g špeku (slaniny) • 1 cibule • 2 stroužky česneku • 1 lžíce másla • 1 lžíce oliv. oleje • 300 g míchaného mletého masa • 1 konzerva loupaných rajčat (400 g) • 300 ml směsi červeného vína a vývaru, nebo pouze vývar • sůl, pepř • Na bešamel: 50 g másla • 50 g mouky • 3/4 l mléka • sůl, pepř, muškátový oříšek • Jednotlivé vrstvy: lasagne • 200-250 g mozzarelly • 100 g parmezánu • 1 lžíce másla Postup Ragú: očistíme mrkev, okrájíme celer, obojí nakrájíme na drobné kostičky. Na kostičky také nakrájíme slaninu, oloupanou cibuli a česnek.
Na pánvi nebo v hrnci rozpálíme máslo a olej a podusíme v nich slaninu, zeleninu, cibuli a česnek. Přimícháme mleté maso a smažíme a mícháme dál, dokud se nerozdrobí. Přitom rozmáčkneme zadní stranou vařečky větší kousky masa tak, aby se rozpadly na drobky. Rajčata nakrájíme na malé kostky a společně s vínem a vývarem přilijeme k masu, lehce osolíme a opepříme a necháme zakryté na mírném ohni 1 hodinu podusit. Teprve potom dochutíme. Bešamel: V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a mícháme dohladka. Přilijeme mléko (ideální je míchat metličkou, aby nevznikly hrudky), 10 minut na mírném ohni povaříme, poté ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Kompletace: Mozzarellu nakrájíme na kostičky. Na dno zapékají misky nalijeme trochu bešamelu a postupujeme ve vrstvách lasagne, ragú, bešamel, mozzarella, lasagne... dokud nám nedojdou jednotlivé složky. Navrch nalijeme zbytek bešamelu, posypeme parmezánem a poklademe plátky másla. Pečeme cca 40 min. na 200 C Čerstvě upečené jsou takové "tekutější", je dobré je nechat trošku vychladnou, tím se zpevní (to my většinou nevydržíme). Určitě je možné "počeštit" - místo mozzarelly a parmezánu eidam apod., to jsem ale nezkoušela. Skvělé jsou i ohřívané. Zobrazeno doposud 405 x.
|
Všichni uživatelé |