Recepty Fotoalba Deníky Bazar Vzkazy
    

Vánočka

Autor: aragosta , 29.11.2010 20:39:39
Suroviny
30g droždí • 90g krupicového cukru + 1 sáček vanilkového cukru • 250g hladké + 250g polohrubé mouky • cca 160ml vlažného mléka • 3 žloutky • špetka soli • nastrouhaná kůra ze 3/4 citronu • trochu strouhané kůry z pomeranče (nemusí být) • 125g Hery, rozpuštěné a vlažné • 50g rozinek namočených do 50ml rumu • 50g nasekaných vlašských ořechů (já dávám mandle) • mandle na posypání • 1 vejce na potření • moučkový cukr na poprášení
Postup
Suroviny necháme dojít pokojové teploty. V misce utřeme droždí se lžící cukru, přilijeme 120ml mléka a vsypeme lžíci mouky. Až droždí vzejde, vsypeme mouku do velké mísy, přidáme kvásek, žloutky a dalších 30ml mléka, zbylý cukr, sůl, kůru a Heru. Vařečkou a pak rukou uhněteme hladké tvárné těsto (podle potřeby lze přidat trochu mléka či mouky). Zapracujeme rozinky s rumem a ořechy.
Dáme do tepla vykynout na dvojnásobný objem (tj. zhruba na 3 hodiny) zakryté utěrkou. Poté těsto rozdělíme na 9 dílů, uválíme z nich prameny a upleteme vánočku - začneme copem ze 4, pak ze 3 a nakonec ze 2 pramenů. Vánočku necháme ještě hodinu kynout na plechu vyloženém pečícím papírem. Včas začneme troubu zahřívat na 200C. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlemi (pokud je předem namočíme do mléka, nevysuší se při pečení), z obou konců do ní vpíchneme špejle předem namočené ve vodě, aby se nerozjela.
Pečeme 5 min. při 200C, pak snížíme teplotu na 160C a pečeme cca hodinu. Pokud by vánočka při pečení rychle tmavla, přikryjeme ji pečícím papírem. Vyjde-li špejle čerstvě vpíchnutá do nejsilnějšího místa suchá, máme upečeno.
Oznámkujte recept (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 495 x.

Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.