BobaľkiAutor: Romčátka , 25.8.2008 13:26:43
Toto jídlo bývalo tradičně součástí romské štědrovečerní večeře.
Suroviny 500 g polohrubé mouky, • droždí, • cukr, • med, • 1/8 másla, • mák, • mléko Postup Připravíme si pevnější kynuté těsto, tzn. uděláme kvásek z droždí, cukru a trochy vody, který necháme v teple vzejít, ten pak přidáme do hrnce s moukou, cukrem a trochou vody a těsto vypracujeme. Necháme těsto v teple vykynout,
Z těsta "šoulíme" (válíme) dlouhé šulánky (válečky) s průměrem asi 1 cm, nakrájíme na 1 až 1,5 cm dlouhé kousky a řeznou stranou klademe hustě na vymazaný a moukou vysypaný plech. Upečeme je v troubě do světlehněda. Pokud se v troubě spojí, lehce je potom oddělíme. Po vychladnutí je dáme do skleněné nádoby nebo do plátěného ubrousku a uložíme do chladu, nádobu nezavíráme. Necháme odležet den i více. Opékance (to ono výše) spaříme krátce v horké osolené vodě a scedíme je. Dáme je do velké mísy, přelijeme rozpuštěným máslem a vroucím mlékem, posypeme mletým mákem a rozpuštěným medem, posypeme mletým mákem a rozpuštěným medem nebo práškovým cukrem. Do hrnce dáme asi 6 cm vody, na ni postavíme mísu s bobaĺkami a necháme na slabém plameni, dokud bobaĺky nejsou krásně měkké. Rady: Mléka na začátku dáváme málo, opatrně, bobaĺky postupně vsakují mléko, proto ho postupně přiléváme jenom po troškách, vždy horké. Mákem nešetříme. Díky hrnci s horkou vodou udržujeme bobaĺky teplé až do doby podávání. Průběžně chutnáme, jestli jsou bobaĺky měkké, kvůli tomu přidáváme případně ještě mléko. Není třeba při nich stát. Jednou za čas se na ně podíváme. Pozor, bobaĺky nesmí být rozmočené a ani mák nesmí být rozmáčený. Nezapomínáme na vodu v hrnci, je třeba ji dolévat. Zobrazeno doposud 4352 x.
|
Všichni uživatelé |