Velikonoční medové jidáškyAutor: Simča, dcery *1988 a 1997 , 29.3.2013 12:35:24
Jidášky se jedly ráno na Zelený čtvrtek mazané medem. Pečivo pojmenované po Jidášovi má symbolizovat provaz, na kterém se zrádce oběsil.
Suroviny 500 g mouky (polohrubá a hladká napůl) • špetka soli • 70 g krupicového cukru • 300 ml smetany • 25 g kvasnic (1/2 kostky) • strouhaná citronová kůra • 2 žloutky • 80 g rozměklého másla • půl lžičky kurkumy • na potírání: 1 vejce a případně lžíce rumu před pečením, rozpuštěné 2 lžíce medu a lžíce másla ihned po upečení. • k podávání: med a máslo Postup Mouku prosijeme do mísy, osolíme špetkou soli, přidáme kůru z citronu, kurkumu (pro pěknou barvu a lepší odbourání cukru v organismu) a muškátový květ. Uprostřed uděláme dolík a vlijeme do něj asi 1/3 vlažné smetany. Přidáme cca 3 lžičky z odváženého cukru a do tekutiny rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek, pak přidáme žloutky, zbytek smetany a cukru a nakonec máslo a dobře propracujeme vláčné těsto.
Povrch lehce poprášíme moukou (aby se těsto nepřilepilo na utěrku) a zakryté čistou utěrkou necháme na teplém místě zhruba hodinu vykynout, až zdvojnásobí objem. Vykynuté těsto rozdělíme na 1/4 a z každé uděláme 6 kousků. Vyválíme z nich asi centimetr silné a 25 cm dlouhé prameny a vytvarujeme jidáše. Pečivo se připravuje podle krajových zvyklostí buď stočené do spirály, nebo svinuté do podoby silného provazu, někde má i podobu různých figurek - ptáčků. šneků, motýlků a srdíček. Na plechu, pokrytém pečicím papírem, necháme ještě jednou asi 20 minut kynout. Troubu předehřejeme na 180 °C, jidášky potřeme žloutkem (či vajíčkem) promíchaným s lžící mléka nebo rumu, vložíme do trouby a pečeme cca 15 minut krásně dozlatova. Ihned po vytažení z trouby potřeme rozpuštěným medem promíchaným s máslem a případně i s rumem. Jidáše se potírají medem, který podle pověry chránil proti hadímu uštknutí a v přeneseném významu i proti pomluvě... Zobrazeno doposud 928 x.
|
Všichni uživatelé |