| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Hledání 

Slovácký rok

Představení obřího streetartu v Kyjově.
Kdy:16.8.2019
Kde:Provozovatel: TAKTIQ BRNO Masarykovo náměstí 30 697 01 Kyjov
Region:Hodonín
Popis:Plátno o rozměrech 7,5 x 5 m vymaluje pro Slovácký rok bzenecká výtvarnice Lenka Jurečková. Dílo bude tvořit přímo před zraky diváků na akci Otevřené sklepy Kyjovska a také na MFF ve Strážnici. Dokončení se plánuje na Slovácký rok v areálu bývalé kyjovské mlékárny.
Autorka se dlouhodobě věnuje tématice slováckého folkloru. Ráda experimentuje s alternativními styly i materiály. Originální motivy a ornamenty Lenky Jurečkové se objevují na plakátech, přebalech hudebních nosičů, oblečení, na fasádě domů a ozdobila už i několik osobních aut. „Je to pro mě velká výzva. Na tak velkém prostoru jsem ještě nemalovala. Motiv kyjovských tanečníků jsem si rozvrhla na zemi a na zemi budu také většinu motivů dokončovat a barvit. Nejtěžší bylo rozvrhnout proporce postav. Jsem sama zvědavá, jak bude obraz vypadat ve svislé poloze po umístění na budovu,“ uvádí autorka díla Lenka Jurečková.

Obraz bude tvořit přímo před zraky diváků v sobotu 8. června na akci Otevřené sklepy Kyjovska v Kyjově a také o posledním červnovém víkendu na festivalu ve Strážnici na Zbojnické louce. Dokončí ho z lešení v areálu kyjovské mlékárny, kde se obraz pověsí v průběhu července. Návštěvníci Slováckého roku uvidí autorku při práci v pátek 16. srpna v podvečerních hodinách, kdy proběhne oficiální zahájení slavností. Veškerá práce na obraze je zaznamenávána na GoPro kameru. Na obraz bude spotřebováno více než 5 litrů barev. Podkladový materiál i barvy jsou zvoleny tak, aby odolaly nepříznivému počasí.

Spolu s touto aktivitou vyhlásilo město Kyjov výtvarnou soutěž na téma Slovácký rok, do které se zapojilo 8 škol a školských zařízení z regionu. Odborná komise vybrala 15 prací žáků, kteří překreslí svá díla na stejný materiál (1100 x 850 mm). V areálu staré mlékárny tak vznikne venkovní galerie, která bude lemovat část cesty mezi dvěma hlavními dějišti festivalových programů: náměstím a areálem Letního kina.

Chátrající mlékárna je v Kyjově velmi citlivé téma. Areál je prakticky v centru a už dlouho řešíme, jak jej v budoucnu co nejlépe využít. Nechceme tu vytvářet žádnou Potěmkinovu vesnici, zakrýt něco, za co se stydíme. Láká nás spojení umění a folkloru s tímto nevzhledným místem. Streetartoví umělci na taková místa často nelegálně upozorňují, my tomu jdeme naproti. Umění v jakékoli formě (legální) patří do ulic. Oživí tak hezké i nehezké, často nudné, méně či více nápadné prostory.

Lenka Jurečková:
Bzenecká výtvarnice žijící v Praze. Folklorní tradice se pro ni stala dominantním námětem tvorby (kresby a malby) už od dob studií. Inspiraci čerpá v živém folklorním dění jihovýchodní Moravy a přilehlých částí moravsko-slovenského pomezí. Figurativní motivy s typickými tanci, muzikanty, mužskými a ženskými sbory na obrazech často doplňují motivy krajinné – pole, vinohrady, mlýny i kapličky. Doposud připravila více než 40 autorských výstav hlavně na Moravě, ale i v Praze nebo v zahraničí.

Slovácký rok v Kyjově:
Nejstarší národopisnou slavnost v České republice poprvé pořádala kyjovská sokolská obec v roce 1921. Na mimořádný úspěch prvního ročníku se navázalo hned v následujícím roce a poté i v letech dalších. Tradici přerušily politické zákazy v letech 1939 a 1948. Slovácké roky se obnovily v roce 1956 a od roku 1957 se konají pravidelně ve čtyřletých cyklech. Slavnosti si udržují regionální charakter a patří k největším a nejvíce navštěvovaným událostem tohoto žánru u nás. Na rok 2021 připravuje Kyjov mimořádné oslavy 100. výročí.
Mapa:
GPS:49°0'36.569”N, 17°7'20.132”E
WWW:http://www.slovackyrok.cz/
Vložil: Admin
Názory k aktivitě (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!

zpět

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě

Fotky podle věku

Poslední fotky z emailového průvodce rodičovstvím.

ValinkaKubaADÉLKAADELINKAmiláček ADELINKAADÉLKA☺VikiBříško

Emailový průvodce rodičovstvím je zdarma pro všechny rodiče od početí do 6 let věku.

Přihlásit k odběru

(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.