| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Konzistence mýdlového slizu

 Celkem 17 názorů.
 withep 


Téma: Konzistence mýdlového slizu 

(8.2.2013 8:42:50)
Máte ji pokaždé stejnou? Jak se liší v závislosti na použití různých surovin a postupů? Vyráběla jsem ho včera po dlouhé době, a to takhle: rozpustit nastrouhané mýdlo (Marseilleské olivové, cca 100g), přidat sodu (práškovou, cca 85g), dolít horkou vodou (5l kyblík), nechat vychladnout. Je docela řídký, takový řídký gel. Dříve jsem používala krystalickou sodu, jakou mívají běžně v drogeriích, a mělo to takový zajímavý krémový mezistupeň, než se rozpustila, výsledek byl (při stejném podílu surovin a vody) hustší, skoro jako pudink. Kdysi jsem zkusila rozpustit mýdlo a krystalickou sodu zvlášť, krémový mezistupeň se nekonal, výsledkem byl ale vesměs stejný pudink. Předpokládám, že prací účinnost to snad bude mít stejnou (?)
 A & D 


Re: Konzistence mýdlového slizu 

(8.2.2013 8:48:25)
No mne z toho vzdycky vyleze neco mezi pudinkem a rosolem (jadrove mydlo + klasik soda).
 Elíláma 


Re: Konzistence mýdlového slizu 

(8.2.2013 8:57:47)
Nevím, to je divný, já mám vždycky pudink, 1 kokosové mýdlo na 5 l, ale nejdřív rozpouštím mýdlo, pak až sodu. Ale když sodu zapomenu, má to úplně stejnou konzistenci...
 withep 


Re: Konzistence mýdlového slizu 

(8.2.2013 9:04:29)
Zvláštní. Myslela jsem, že ten rozdíl je důsledkem rozdílu mezi krystalickou a práškovou sodou.
 withep 


Re: Konzistence mýdlového slizu 

(8.2.2013 9:06:18)
Jestli to teda byla soda ~k~

Neoznačený bílý prášek v pytlíku z toho e-shopu, co jsi mi, Elííí, doporučila. Musela jsem dohledat objednávku a vylučovací metodou se ujišťovala, že to asi fakt ta soda bude ~t~
 Emília Fernandéz 


Re: Konzistence mýdlového slizu 

(8.2.2013 9:19:02)
Není v tom marseiském mýdle olivové mýdlo? Dělala jsem si mýdlový sliz z olivového mýdla imse vimse s krystalickou sodou a byl taky dost dlouho takový tekutý, zhoustnul ted´ po asi pěti měsících, co stál v koutě zapomenutý~t~
 withep 


Re: Konzistence mýdlového slizu 

(8.2.2013 10:01:14)
Albar, přesně tyhle suroviny. Možná jsou v tom i další fyzikální "faktory", třeba atmosférický tlak nebo den v týdnu nebo hladina hemoglobinu v krvi výrobce. Jednou je to pudink hned, jednou za půl roku a jindy nikdy ~:-D
 Emília Fernandéz 


Re: Konzistence mýdlového slizu 

(8.2.2013 11:05:05)
Já jsem byla ráda, že to nezhouslo, líp se to lije z lahve do pračky.
Kdo ví, jesli jsi to nemíchala za úplňku~t~
 Tante Ema 


Re: Konzistence mýdlového slizu 

(8.2.2013 9:41:59)
Může to být tím olivovým mýdlem, pokud je v něm olivový olej. Na mýdlový sliz bych to nepoužívala. Ale nevím.
Já dávám čtvrt kila až 30dkg obojího na 10l. Rozdíl při použití krystalické a práškové sody nepozoruju. Konzistence je pokaždé puding.
Mýdlo karlovarské - jelen. Jiné nedávám, marseilské od Lanzy je parfemované a drahé, těm úplně levným zase nedůvěřuju.
 withep 


Re: Konzistence mýdlového slizu 

(8.2.2013 9:58:05)
Mýdlo používám stále stejné ~d~. Imse Vimse. Je teda možná i 10x dražší, ale v prací dávce je to pár haléřů. U jelena mi nějak "nevoní" ty živočišné tuky.
 withep 


Re: Konzistence mýdlového slizu 

(8.2.2013 10:01:55)
10x ne, ono je ho víc - 300g za stovku. Takže tak 3x
 Tante Ema 


Re: Konzistence mýdlového slizu 

(8.2.2013 10:10:36)
Mně prádlo vyprané na vyvářku v mýdlovém slizu z jelena a omáchané v octové vodě vyloženě voní. Když je vysušené na sluníčku, tak mě i baví ho "zpracovávat", do té míry mám už asi v hlavě vykradýno ~t~. Žehlím miminu heboučké lajblíčky s krajkovými límečky, které ušila prababička dědovi a absurdně přečkaly válku. A takové ty peřinky, co jsou čtverce naštorc a musí se na ně dávat povijan a krajky na nich se škrobí a čepečky a kabátečky. Je to docela úlet. Ale mimina si v tom medí a jsou kvásný ~t~.
Svým způsobem je to velmi ekologické, když se zváží, že tu výbavu bude používat už desáté mimino a furt drží.
 withep 


Re: Konzistence mýdlového slizu 

(8.2.2013 10:18:35)
Pěkné. Já nemám na mimino nic, co bych se nebála vyprat na vyvářku :-) Vykvadýno mám méně, žehličku jsem neměla v ruce nejmíň rok (a že by si ji některé košile zasloužily ~k~)
 Tante Ema 


Re: Konzistence mýdlového slizu 

(8.2.2013 10:40:00)
Košile, to taky nežehlím ~t~. To mě neba. Naštěstí pantátovi žehlí nemocnice, to je neuvěřitelná vymoženost.
 kopřík 


Re: Konzistence mýdlového slizu 

(8.2.2013 13:02:00)
Myslím, že práškové sody se má dávat na dávku více než krystalické. Používám pouze krystalickou, vše projedu tyčovým mixérem a výsledek je výborný :-)
 Bouřka 


Re: Konzistence mýdlového slizu 

(8.2.2013 14:16:11)
Dospěla jsem k názoru, že konzistence slizu závisí na atmosférických vlivech, lunární fázi, způsobu míchání při výrobě, použití správného zaříkadla a fázi menstruačního cyklu při výrobě a následném použití. Aneb před 5 minutama jsem dala prát pleny a zjistila, že můj sliz ukázkově slizovitě rosolovité konzistence je najednou naprosto tekutý ~e~~l~
 withep 


Re: Konzistence mýdlového slizu 

(8.2.2013 15:19:17)
Bouřko, tak to jsem ráda, že to není jen u nás ~:-D

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.