| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Re: Jak sušit byliny?

 Celkem 10 názorů.
 Vínečko 


Re: Jak sušit byliny? 

(3.6.2015 13:43:53)
Sušit můžeš jakékoliv byliny :-) Ideláně někde, kde proudí vzduch a není vlhko. Suším je rozložené. Sbírat se nesmějí, když jsou mokré. Takže nejlépe odpoledne.
 Signoret 


Re: Jak sušit byliny? 

(3.6.2015 13:47:50)
Jestli máš v prádelně vlhko, tak ne, aby Ti neplesnivěly a průvan to taky ne. Chtělo by to takový půdní teplíčko bez sluníčka, v tenké vrstvě na něčem pokud možno prodyšném. A sušit můžeš úplně všechno. Co se týče sběru, některé byliny se sbírají jen ve dne, některé před úplňkem, některé navečer, je to trochu věda, řekla bych kvůli účinkům. Nedávno jsem o tom četla a chtělo by to hlubší studium, jsem zjistila. Sem Ti moc neporadila...
 magrata1 


Re: Jak sušit byliny? 

(3.6.2015 14:44:11)
Věším svazky na půdu, je tam jako v peci, druhý den jsou suché. Raději víc menších svazků než snop
 hgfjdmh 


Re: Jak sušit byliny? 

(3.6.2015 15:29:46)
Bylinky nesusim, ale zavidim prerustajici tymian. My mame obrovskou spotrebu bez prebytku.
 Vínečko 


Re: Jak sušit byliny? 

(3.6.2015 17:11:34)
My třeba přes sezonu dostupnosti bylin vůbec nepoužíváme koření. Vše dochucuji čerstvýma bylinama. Tymián můžeš dávat na jakékoliv maso, do salátů, do pomazánek...
 Půlka psa 


Re: Jak sušit byliny? 

(3.6.2015 18:00:41)
Tymiánu hrozně sluší třeba citrón, česnek a kuře.
 hgfjdmh 


Re: Jak sušit byliny? 

(3.6.2015 19:30:07)
davam do jogurtoveho dresingu se vsim ostatnim zelenym (petrzel, oregano, cibule, bazalka), na pecene rajcata (cherry rajcata, cesnek, oliv olej, sul, tymian - do trouby), a casto na opekane brambory v troube... ty milujem.. brambory na platky , kousky nejake lepsi slaniny nebo uzeneho, hodne tymianu, oliv. olej.. a do trouby na gril..)
 hgfjdmh 


Re: Jak sušit byliny? 

(3.6.2015 19:34:44)
Nez jsem objevila tyhle recepty, tak jsem tymian pouzivala jen suseny do lustenin a na kralika :-) cerstvy je ale uplne jina liga. Naopak oregano mi moc nevoni (hlavne uplne jinak)
 magrata1 


Re: Jak sušit byliny? 

(3.6.2015 20:22:45)
bez kunekrótu není dobrá králíčí omáčka~w~
 withep 


Re: Jak sušit byliny? 

(3.6.2015 23:33:06)
Mám tady knížku o bylinkách, kterou jsem koupila předloni tchánovi na Vánoce, následující jaro si ji půjčila a ještě nevrátila... ~f~ ~k~

Ty byliny, které jsi vyjmenovala, se suší, některé z nich se tedy používají i čerstvé, ale vybavuje se mi třeba bazalka, že sušená ztrácí své aroma, tak ta spíš jen čerstvá. Nedávno jsem do knihy nakukovala, neboť se mi nezřízeně rozrostla šalvěj a utiskovala yzop, saturejku a levanduli, a vštípila jsem si obecné moudro, že nať se sklízí ráno po oschnutí rosy, květ snad kolem poledne nebo odpoledne, a kořen (asi? co jiného zbývá?) navečer. Zrovna ta šalvěj se na sušení sklízí před květem (už mi visí pod krovem), zatímco s yzopem a dobromyslí čekám, až plně rozkvete (jinak už bych je taky šmikla, neb utiskují levanduli).

Můžeš použít i sušičku na ovoce, lze-li natavit na nízkou teplotu (do 35 stupňů). Já jsem to zkoušela, ale mám těch bylin moc a hučela by tu nonstop a stálo by nás to něco na elektřině, tak ty natě jen svážu a pověsím ven do stínu.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.