| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Ghí aneb Přepuštěné máslo

 Celkem 37 názorů.
 libik 


Téma: Ghí aneb Přepuštěné máslo 

(6.2.2017 21:02:06)
Používáte? Vyrábíte? Jak správně?

Já si včera přepustila zbytek másla na skorosuché bramboráky a úplně mě okouzlila ta chuť. A internet říká, že je to zdravé.

 Fragmenta 


Re: Ghí aneb přepuštěné máslo? 

(6.2.2017 21:22:58)
Pouzivam obcas. Kupuju hotove v obchode (Butterschmalz).
 Koliha velká 


Re: Ghí aneb přepuštěné máslo? 

(6.2.2017 21:27:29)
Používám (České Ghíčko). Ale nepoznám rozdíl od běžného másla, mastné je všecko stejně ~:-D
 Mapat 


Re: Ghí aneb přepuštěné máslo? 

(6.2.2017 21:29:56)
Koliha: já myslím, že v chuti extra rozdíl nebude, jde o to, že je to čistý tuk bez vody a příměsí, takže se nepřepaluje.
 Bouřka 


Re: Ghí aneb přepuštěné máslo? 

(7.2.2017 0:16:35)
No nevím, mně ten rozdíl přijde teda hodně výrazný. Jiná chuť, jiná konzistence. Dělám si svoje v pomalém hrnci.
 libik 


Re: Ghí aneb přepuštěné máslo? 

(6.2.2017 21:35:15)
Přepuštěné máslo je bez bílkoviny, která se sebere zhora (pěna), bez vody a příměsí, chutná to jinak, lépe se na tom smaží, má to vyšší stupeň kouřivosti.(hůř se to pochopitelně maže) V jídle to voní.

Před 30 lety to měla každá babi ve špajzce.
 holka anonymka 


Re: Ghí aneb přepuštěné máslo? 

(7.2.2017 13:56:30)
tak to nebude nic pro mě, když to nemá bílkovinu. Já se cpu proteiny ve velkém..
 libik 


Re: Ghí aneb přepuštěné máslo? 

(7.2.2017 18:09:21)
Oblíbené datlové, kokosové, ořechové, dýňové aj oleje taky nemají bílkovinu (tedy mají v zanedbatelném množství), dokonce i stárnoucí olivový ji nemá~;)
 Koliha velká 


Re: Ghí aneb přepuštěné máslo? 

(7.2.2017 17:50:36)
Ono je to tím, že já na máslo a tuky obecně nejsem zvyklá. Kostku jsem schopná mít několik měsíců a byly roky, kdy jsem se s máslem nepotkala. Když se objevilo ghí, čekala jsem, kdovíco to nebude a bylo to zase máslo ~:-D jen jiné konzistence. Ale nic proti tomu, mám doma oboje.
 libik 


Re: Ghí aneb přepuštěné máslo? 

(7.2.2017 18:07:26)
Tak ono je to míněno především na vaření místo rafinovaných olejů, které dle některých studií způsobují Alzheimera a deprese. Beru to s rezervou jako všechna zjištění amerických , britských, japonských a dalších vědců, ale technologie výroby másla i jeho přepuštění je jednoduchá, tedy dle mého pocitu přírodě blíž.
Na čem ty vaříš?
 Koliha velká 


Re: Ghí aneb přepuštěné máslo? 

(7.2.2017 18:44:36)
Většinou na teflonu. Tedy prakticky bez tuků.
 libik 


Re: Ghí aneb přepuštěné máslo? 

(7.2.2017 18:55:50)
Tuky jsou základní složka potravy, jejich naprostá absence je blbost.
 Koliha velká 


Re: Ghí aneb přepuštěné máslo? 

(7.2.2017 20:04:39)
Tuky jsou prakticky v čemkoliv, co jím. Nevidím celkem důvod je uměle přidávat, když to není potřeba. Výjimkou je olivový olej ve studené kuchyni, tam si i cvaknu přímo z láhve.
 libik 


Re: Ghí aneb přepuštěné máslo? 

(7.2.2017 20:09:37)
Ale jo, v pohodě, já jsem samozřejmě stará škola, takže občas omáčku vyvedu
 libik 


Re: Ghí aneb přepuštěné máslo? 

(7.2.2017 20:25:52)
A na čem ty vaříš, Buchli? Mně to ghíčko (na dušení) připadá opravdu fajn (co jsem o něm četla)
 Koliha velká 


Re: Ghí aneb přepuštěné máslo? 

(7.2.2017 21:56:08)
Neomezuju tuky z nějakého dietního či metafyzického důvodu. Jen je neumím do jídla dávat, nenaučila jsem se to už v rodině. Např. brambory polité máslem jsou pro mne nepoživatelné, chleba se sádlem jsem viděla poprvé až na skautském táboře a smažený sýr až v dospělosti na koleji. Mastné jídlo je ve stejné kategorii nepoživatelnosti jako neslané. Mám zavést fritézu a vytvářet tukovou vrstvu v hrnci jen proto, abych neomezovala tuky? Čtyřicet let mi to nechybělo.
 libik 


Re: Ghí aneb přepuštěné máslo? 

(7.2.2017 22:19:54)
Já jsem nikdy nejedla smažený sýr(nesnáším ho) a nemám friťák, když vařím (třeba teď) osmahnu na lžičce másla(tedy Ghí) krůtí medailonky a vložím do pekáčku, na druhé lžičce orestuji cibuli a červenou řepu, přidám do pekáčku, ochutím tymiánem a bylinkovou solí, peču na 140 půl hodiny. Zítra k tomu udělám slaný bulgur (s česnekem nebo se zázvorem) , takže na lžičce ghí zpěním plátky nebo kandovaný zázvor a promíchám s vařeným bulgurem. Bude to pro 4 lidi (3 lžičky tuku)

Dej sem nějaký beztukový recept. Třeba je to taky dobrý.
 Mapat 


Re: Ghí aneb přepuštěné máslo? 

(6.2.2017 21:27:41)
Kupuju, chutná mně i celé rodině moc, vylepší každé jídlo. O prospěšnosti jsem četla, doufám, že to zas nějaká jiná zdravotní teorie za chvíli nepřekope. Není to tak dávno, co bylo máslo strašák #1, podle STOBU je to možná smrtelná potravina ještě teď; soudě podle toho, jak propagují Floru a podobné hnusy. MMCH, Libíku, sleduješ margit.cz a aktuální "trend" nízkosacharidové stravy?
 libik 


Re: Ghí aneb přepuštěné máslo? 

(6.2.2017 21:32:23)
sacharidy mě drží v psychické kondici (oříšky, žito, řepa, goji), ale podívám se, dík

K tomu Ghí, zdá se mi to jednoduché k přípravě a drahé v krámu.
 Mapat 


Re: Ghí aneb přepuštěné máslo? 

(6.2.2017 21:41:53)
Doma připravené bude samozřejmě vždycky levnější, když není člověk lenoch~j~
Podle low-carb jsou ořechy velmi v pohodě, řepa jako zelenina samozřejmě taky, ovoce v rozumné míře. I to žito, jde o nízkosacharidové, ne bezsacharidové stravování. Samozřejmě hlavní na pranýři jsou bílé jedy - cukr a mouka a taky junk food.
 libik 


Re: Ghí aneb přepuštěné máslo? 

(6.2.2017 21:44:00)
to máš za 20 minut, já jsem právě myslela, jestli opravdové ajurvédské Ghí má nějakou super vychytávku při přípravě, ale nic mi z internetu neleze.
 Žžena 


Re: Ghí aneb přepuštěné máslo? 

(6.2.2017 21:46:49)
Opravdové ajurvédsjé ghí není z našeho másla dělaného ze smetany, alebrž z jakéhosi jiného másla dělaného přes dahi jogurt.
Ale zase přepuštěné naše smetanové máslo je u nás tradiční a domácí surovina, narozdíl od čehokoli ajurvédského.
 Mapat 


Re: Ghí aneb přepuštěné máslo? 

(6.2.2017 21:56:59)
Na Wiki píšou, že se to přepouští 6-10 hodin, aby to bylo opravdu zbavené vody a bílkovin. Se mi nechce riskovat, že to neudělám pořádně a zežlukne mi to. Já si hodně věcí vyrábím, buď abych ušetřila nebo proto, že mě to baví a někdy zas za tu práci ráda zaplatím jiným.
 Žžena 


Re: Ghí aneb přepuštěné máslo? 

(6.2.2017 21:59:34)
No těch x hodin se to přepouští, když děláš naráz kotel z x kila másla. Malé množství se tak dlouho nedělá.
 libik 


Re: Ghí aneb přepuštěné máslo? 

(6.2.2017 22:03:52)
Já vycházím z toho, že ty babičky to dělaly, aby jim tuk vydržel v chladnější místnosti bez ledničky dlouhou dobu. (a nedělala bych si iluze o nějakém rituálním průmyslovém přepouštění)
 Analfabeta 


Re: Ghí aneb přepuštěné máslo? 

(6.2.2017 23:44:25)
Asi tak nějak. Byl to způsob, jak konzervovat máslo, aby vydrželo přes zimu, když v létě ho byl přebytek. Tak se přepustilo, aby se odpařila voda a odstranily bílkoviny.
 Žžena 


Re: Ghí aneb přepuštěné máslo? 

(6.2.2017 21:39:48)
Maminka na ghí osmahne cibulku a zeleninu když dělá polívku... a ta vůně je naprosto božská. ~s~
 Anadar 


Re: Ghí aneb přepuštěné máslo? 

(7.2.2017 9:11:18)
O přepuštěném másle jsem čítala v Knize rozpočtů a kuchařských předpisů paní Marie Janků Sandtnerové.Tato kniha vznikla za první republiky a do té doby bych datovala poslední masové přepouštění másla z důvodů prodloužení jeho trvanlivosti a zlepšení schopnosti snášet vyšší teploty. Za války nebylo co přepouštět, v padesátých letech taky asi chvilku ne a komunista nahnal ženské do výroby.Neměl kdo přepouštět.Před třiceti lety-tedy v osmdesátých letech- byla už každá domácnost vybavena ledničkou a na venkově(domově bájných babiček)měli v každém baráku pultový mrazák na půlku prasete.Nebylo proč přepouštět,na smažení byl olej a sádlo.Vím to dobře,jsem poněkud pamětník.
To až teď mlsné hospodyňky objevují zase kouzlo přepouštění másla.
Mě to taky napadlo.Je zajímavé,že proti době paní Sandtnerové,je současné máslo téměře bez vody.Ona doporučuje nejdřív máslo rozpustit,nechat ztuhnout,proděravět vařečkou a vodu otvorem vylít. Zkusila jsme to a voda nebyla,máslo bylo pouze mokré zespoda.Otřela jsem ho do utěrky a ve druhé fázi čekala na vysrážení syrovátky.Jiné postupy velice varovaly před změnou barvy,tak jsem měla nervy,on plynový vařič je dost prudký na takové jemné práce.
Nicméně podařilo se,přepuštěné máslo mě vyšlo cenově na cca polovinu ceny ghí v bioobchodě a ta chuť je skutečně skvělá.
 libik 


Re: Ghí aneb přepuštěné máslo? 

(7.2.2017 10:41:51)
Díky za názor~x~
 Bouřka 


Re: Ghí aneb přepuštěné máslo? 

(7.2.2017 11:26:34)
"Je zajímavé,že proti době paní Sandtnerové,je současné máslo téměře bez vody."

To bude prostě dané lepší technologií, ono ty mašiny to přece jen odstředí a promejou lépe než hospodyňka. Nicméně je zajímavý, že i tak se čistota toho másla dost liší. Třeba z německých značek nebo Madety toho seberu podstatně méně než když použiju nějaké levnější máslo. Nejhorší jsou ty noname značky, co prodávají v Penny v akci.
 Jahala. 


Re: Ghí aneb přepuštěné máslo? 

(7.2.2017 18:28:56)
V másle není syrovátka
 Dooly. 


Re: Ghí aneb přepuštěné máslo? 

(7.2.2017 10:38:06)
vyrabim si prepustene zu dva roky a jsem nadsena, pouzivam to na vsechno,dokonce i na gulas a chutna to fakt super!
 libik 


Re: Ghí aneb přepuštěné máslo? 

(7.2.2017 10:42:11)
To jsem ráda, já od soboty taky~t~
 Avi+ 


Re: Ghí aneb přepuštěné máslo? 

(7.2.2017 13:03:32)
Já jsem dělala doma ze 2 kostek másla a ikdyž jsem ho pak měla v lednici, zplesnivělo mi:-( Jednou tedy po 2 měsících, to už tam byl je zbytek, ale minule po 3 týdnech dole na dně pěkně modrozeleno~q~ Tak už to mám strach zkoušet, raději ho koupím, stejně to doma chutná jen mně.
 Bouřka 


Re: Ghí aneb přepuštěné máslo? 

(7.2.2017 13:40:11)
Já myslím, že problém byl v nedostatečném odpaření, pak tam právě vzniká taková vrstvička, která je náchylná na zkažení se.
 jalinka 


Re: Ghí aneb přepuštěné máslo? 

(7.2.2017 13:09:04)
Byla jsem na kurzu vaření u Hárekrišňáků a dělali jsme taky ghí. Fígl byl v tom, že se máslo na plotně pomalu škvířilo, než se bílkovina vysrážena nahoru do zlaté barvy a NESBÍRALA SE! Plechový cedník se vyložil skládanou vatou a přes to se to přecedilo. Takto připravené ghí se mi nikdy nezkazilo. A přidávám se k těm, kterým v jídle moc chutná a voní:-)
 Avi+ 


Re: Ghí aneb přepuštěné máslo? 

(7.2.2017 13:27:34)
Aha, já jsem sbírala, třeba to byl ten problém. Možná to zkusím do třetice

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.