Violetina |
|
(13.4.2018 20:21:14) Prosím o radu. Mám diagnostikovanou celiakii, s jídlem si poradím docela dobře, zavedla jsem bezlepkovou domácnost, ale... Máme spoustu nejrůznějších přístrojů a vychytávek. Pokud se to dá řádně umýt, nebude problém s užíváním pro bzlepkové potraviny. Co i mám počít s věcmi jako je topinkovač či toustovač? Co složité formy na pečení?
dají se nějak vyčistit a zabezpečit, nebo se s nimi mám rozloučit a obejít se bez nich?
|
Lada2 |
|
(13.4.2018 20:29:02) Toustovač není problém, super je používat do něj pečicí papír. Topinkovač máme každý svůj.
|
|
Monika |
|
(13.4.2018 20:32:22) Toustovač i formy normálně umyješ, ne? A v topinkovači ti nejspíš ten lepek zůstane jen dole "mezi drobky" a to nejíš? Na těch místech, kde je chleba, se to vypálí i s lepkem? A budeš fakt mít komplet bezlepkovou domácnost? Dietu máte všichni? Jestli ne, nechala bych stávajíc topinkovač a toustovač pro "lepkové strávníky" a sobě koupila nový.
|
Violetina |
|
(13.4.2018 21:09:58) Dietu mám jen já, doma jsme dva. Přijde mi jednodušší mít doma zcela bezpečné prostředí, on se muž stravuje přes týden v práci, doma jen večeří, takže o běžnou stravu nepřijde.
Kupovat nové, dublované přístroje se mi moc nechce - byt není nafukovací. To radši ten starý někde daruji, kdyby to nešlo vyčistit, a koupím nový...
|
Monika |
|
(13.4.2018 21:16:38) No, tak pokud není muž milovník toustů nebo topinek, tak chápu. Ale jestli to má rád, mám obavu, že z "tvého" bezlepkového pečiva nebude nadšen, chutná obvykle dost jinak. Ve všech "bezlepkových domácnostech", co já znám (jsou 3, kde mají celiakii vždy 2 členové rodiny ze 4) se vaří obvykle úplně bezlepkově pro všechny (je to jednodušší), ale pečivo a některé přílohy (zejména knedlík, příp. tětoviny) se vede dvojmo.
|
Lada2 |
|
(13.4.2018 21:20:45) Taky si nedokážu představit, že by někdo dobrovolně přešel na bezlepkové pečivo. Vždyť v podstatě jde fakt jen o ten topinkovač, vše ostatní se dá umýt.
|
|
Violetina |
|
(13.4.2018 21:28:30) Peču si sama (teda zatím zkouším, docela to jde). Tousty ani topinky určitě nejsou každý den, ani každý týden ne. Normální pečivo má muž k snídani v práci, bezpelkové mu párkrát za týden (občas k večeři, občas o víkendu) nevadí.
Právě proto mi přijde zbytečné mít přístroje dva. Topinkovač asi pořídíme nový. Toustovat budu v papíru, případně důkladně mýt ty plotýnky.
|
Snová |
|
(13.4.2018 21:29:48) Ona praxe ukáže. Zkus to jak myslíš teď, však to můžete ještě stokrát změnit, jak bude vyhovovat zrovna vám.
|
|
|
|
Snová |
|
(13.4.2018 21:21:34) To se moc nedá radit. Záleží na tom, co jíte, jak přístroje používáte. V topinkovači (jak chleby vyskakují nahoru) jsou samozřejmě lepku kvanta , na stěnách, na mřížkách.
Osobně bych koupila vše dvakrát. Řeči že domácnost není nafukovací mi přijdou mimo. Jde o tvý zdraví a raděj ožel skladování něčeho jinýho. Po každým použití něco drbat a hlídat každý drobek mi taky přijde mimo, je to dlouhodobě nekomfortní.
|
|
Snová |
|
(13.4.2018 21:24:01) Violetino, tys myslela, že muž přejde na bzl pečivo nebo jak to bylo myšleno?
Pokud je to tak, je to úlet. Nikdy nezačne jíst dobrovolně něco, co je asi 5x dražší a 5x (většinou) hnusnější a (většinou) chemičtější, pokud si nepečeš sama z jednodruhových mouk.
|
Snová |
|
(13.4.2018 21:28:44) Pro mě je nejsmysluplnější a nejjednodušší model - doma vařit a péct výhradně bezlepkově, v domácnosti mít lepek jen v kupovaném hotovém pečivu, skladovat a připravovat ho odděleně, na speciálním prkýnku, někde v rohu linky. Ono se to nezdá, ale při krájení rohlíků se dost práší mouka a když máš hned vedle máslo, není to podle mě dobré ...
|
Violetina |
|
(13.4.2018 21:38:02) Tak jsem se teď ptala muže, jestli se ho nějak dotýká, když doma pro něj nemám obyčejné dobré pečivo. Smál se, že prý pečivu stejně nic nedá a než bychom doma skladovali pro něj něco, co si sní tak jednou za týden, to si radši dá se mnou bzl. KOneckonců, já taky pečivo nejím každý den.
Otázka vznikla kvůli plánované zítřejší večeři, kdy jsem chtěla zdělat zbytek bzl "toustového" chleba na ďábelské topinky a došlo mi, že nevím, jestli mohu přístroj použít.
|
Snová |
|
(13.4.2018 21:46:47) Tak vy musíte vědět, nakolik pečivo jíte nebo nejíte. Hodně lidí ho jí Xx denně a neumí si bez něj představit den.
Pokud budete jíst doma jen bzl chleba a nebudete už do toustovače (sendvičovače) dávat lepek, tak bych řekla, že by mělo stačit ho opakovaně umýt a bude to ok. Topinkovač (jak vyskakují nahoru) bych teda já vyhodila.
|
|
Snová |
|
(13.4.2018 21:48:31) a teda přístup "když pro muže JÁ nemám dobré pečivo" mi přijde zvláštní. Jako by to psala asistentka (služka) zodpovědná za nákupy a přípravu jídla
|
Violetina |
|
(13.4.2018 21:52:23) Noto, ale houby.
Vaříme doma napůl, nákupy řeší většinou muž. Pečení pečiva před C byla moje vášeň, dělala jsem výbornej kváskovej chleba, proto se u nás ani jiné pečivo nevskytovalo (kdo by jedl rohlíky, které jsou druhý den nepoživatelné, když může zakrojit do křupavého bochníčku, že...). I teď beru pečivo "za svoje". Jsme s tím oba spokojeni.
Každopádně pro dnešek díky všem, jdu spát
|
|
Bouřka |
|
(14.4.2018 9:05:07) Na tom nic zvláštního není, některým lidem prostě rozdělené kompetence vyhovují. Já plně zodpovídám za jídlo, manžel za jiné věci. Takže i když já něco nejím, jako že jsem roky byla na bezmléčné stravě, tak ostatním to obstarávám.
|
|
|
|
|
|
|
|
|