libik |
|
(11.4.2020 12:10:24) Brsalát mám celkem stejný léta, ale nádivka je co rok to překvapení, vždycky něco vychytám na internetu. Letos po dlouhých letech mám masovou, vegetariánka je ve Francii a veganka by to stejně nejedla. Je v troubě, tak jsem hodně zvědavá, dělala jsem podle nějakého moravského receptu, kde pro mě byl překvapením kvásek (nedala jsem ho moc)
|
. . |
|
(11.4.2020 12:24:44) Na velikonoce se taky dělá brsalát? Tím že jsem doma sama, tak nedělám nic.
Teda vajíčka jsem obarvila (to je havně vizuální záležitost, takže pošlu aspoň fotky...). Jelikož nemám cibulové slupky, které běžně posbírávám v obchodech po týdny, ovšem letos nakupuju skrz rohlik.cz, tak jsem zkusila kafe a čaj, taky se podařilo Nejvíc mě vždy potěší, jak pustí barvu i ty fialky a zelené lístky, vajíčka jsou jak malovaná
|
libik |
|
(11.4.2020 13:15:01) Slupko, děti tě izolovaly coby ohroženou skupinu věkem No to jsou zlaťáci.
Hele, aspoň ti neroste zadek jako nám všem ostatním
Vajíčka tedy nebarvím, veganka s tím má filosofický problém a já je stejně všechny šlehla do tý odporný nádivky
|
. . |
|
(11.4.2020 13:23:55) libiku, já jsem "izolovaná" normálně - děti bydí jinde, a návštěvujeme se jen zřídka. Počítám že na tyhle svátky by tu nikdo nebyl ani za bezkoronova.
Minulý víkend jsem tu měla vnučku, plus pak zůstali i mladí do pondělí - obě "skupiny" jsme byly tou dobou již tři týdny bez rizikových kontaktů a vyhodnotili jsme, že ani nadále nemáme koho nakazit, i kdybychom si něco přehodili mezi sebou..., takže jsme se sdružili. Koneckonců je dílem náhody, že nebydlíme společně
(zadek mi fakt neroste, úspěšně hubnu jak pořád běhám, a nejsou žádné demoralizující žrací akce)
|
libik |
|
(11.4.2020 14:24:57) Slupko, tak to jsi na tom lépe než já, fr. dítě mi ani nevzalo od čtvrtka telefon, nevím, co se děje, když nikam nesměj chodit
|
. . |
|
(11.4.2020 14:38:45) libiku nevzalo dva dny nebo přes týden? To bude něco technického...
Dcera zůstala ve svém VŠ městě na bytě, píše diplomku a učí se na státnice. Vídáme se tak 1x týdně přes videocall, jinak celkem průběžně si posíláme nějaké odkazy, fotky, drobné poznámky k dění i osobní... je to úplně stejné, jako když pendluje mezi trv.bydlištěm a VŠ, akorát bychom se možná již za ten měsíc potkaly jednou na sklenku vína, kafe... takhle si ťukáme jen virtuálně. Ale my nejsme ani jedna moc haptická, takže nám to takhle stačí. Syn je jiný, ten prostě už přijel (po domluvě).
Obě děti mají obavy, aby mi nehráblo ze samoty, tak se snaží, ale zas vědí, že mám cekem trénink
Ty máš další dvě krom fr. doma, ne? Držím palce, ať se dcera brzo ozve
|
libik |
|
(11.4.2020 14:54:51) Díky, Slupko, nemám nervy, oni pořádají nějaká video koncerty pěveckého sboru, není to tak, že by mi úplně nevzala telefon, vždycky napíše "mami, promiň, nemám korona ani jinej vir a teď vysíláme"
Tak ať se vám všem též daří
|
. . |
|
(11.4.2020 15:01:24) jo tááák... takže pohoda :)
|
|
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(11.4.2020 14:42:42) Libiku, držím palce, ať se brzy ozve. Naši mladí měli letět za rodinou snachy pár dní před uzavřením hranic, ale naštěstí to přehodnotili a jsou v Praze.
|
libik |
|
(11.4.2020 14:56:57) Evelyn, já jsem týden před zavřením hranic vizionářsky vyváděla, že zavřou hranice, ať jede domů, bylo mi řečeno, že jsem cvok, proč by je zavírali
Ale ona kdyby chtěla, tak se domů dostane.., jsem zvyklá, že žije jinak..
|
Evelyn1968,2děti |
|
(11.4.2020 15:25:22) Libiku, tak hlavně že máš zprávy, život má už víc tam, to je jasný.
|
|
|
|
|
|
|
|
neznámá |
|
(11.4.2020 12:26:49) Na Vysočině se také dává do hlavičky droždí a trošku krupice. Nádivka jen z rohlíků a vajec je pro mě nádivka do kuřete, velikonoční hlavička je jiná.
|
libik |
|
(11.4.2020 13:15:48) Já to právě slyšela prvně, npo ta moje smrdí jako blbě kynutej knedlík
|
neznámá |
|
(11.4.2020 13:22:20) Ona má být mokrá a vonět po kvasnicích. Potřebuje delší pečení. A taky si jsem si všimla, tak je vyšší než se dělá běžná rohlíková.
Nechávala si ji kynout? Já ji nechávám vykynout.
|
libik |
|
(11.4.2020 14:23:07) Nechala jsem ji kynout na plechu.
Po prvotním zmatku jsem jí tam ještě na půl hodinky šlehla, už alespoň drží tvar, chlap je spokojenej, ale on je ještě novej, tak si netroufá kybicovat
Nakonec to teda něco jako nádivka je, ale ten kvasnicovej odér mě tam ruší.
|
|
|
|
|
-Velšice- |
|
(11.4.2020 12:46:05) Delam kazdy rok stejnou. V bezlepkove i normalni verzi. Jen my davame misto kopriv popenec. Budu delat zitra
|
|
Bouřka |
|
(11.4.2020 12:54:33) Nijak, děláme jí v pondělí. Ve stylu, co dům a zahrada daly. Určitě v ní bude medvědí česnek, začínám mít hezkou plantážičku, kopřivy, a obrané zbytky z králíka, co bude zítra k obědu.
|
|
libik |
|
(11.4.2020 13:12:29) ženy, totální propadák
Byla jsem líná vymazávat, tak jsem to šlehla na pečák, je to mokré, nedrží to, chuti mdlé.
A to mám poprvcé v životě chlapa, co se na ni těšil, dosud jsem si ji dělala téměř ilegálně páč to nikdo nejed.
|
. . |
|
(11.4.2020 13:15:50) Klíííd, upečeš nějakou osvědčenou zítra, pozítří...
|
libik |
|
(11.4.2020 13:21:09) Není druhého šance, odpoledne přiveze jeho matka
|
. . |
|
(11.4.2020 13:25:11) hele s matkou stejně nemá smysl soupeřit...
|
|
Senedra |
|
(11.4.2020 13:51:20) Mám výhodu, tchyně jí nepeče
|
libik |
|
(11.4.2020 14:23:39) Senedro, to teda
|
|
|
|
|
|
*Kate* |
|
(11.4.2020 13:14:07) Letos opravdu hodně kopřiv a zbytek bůčku - většinou ji delavam bezmasou.
|
|
Senedra |
|
(11.4.2020 13:50:29) uzené, vajíčka, rohlíky, trochu tuku, porek, česnek, pažitka, česnek, domácí sušená maoránka, sůl, pepř. Už xlet. Manžel ( sever Moravy) neznal, ale rád si dá, servírovala jsem s vařenými bramborami a špenátem.
|
|
Len |
|
(11.4.2020 13:58:34) U nas se nikdy nedelala, vlastne jsem to asi ani nikdy nejedla. Letos pecu cesky jen mazance, z kvasku, vysplouchla me vlastni nepozornost, blbe jsem si precetla recept od Maskrtnice, takze jsou zadelane, ale pect budu nejdrive zitra vecer
|
libik |
|
(11.4.2020 14:27:25) Len, my jsme to vždycky měli jako sobotní velikonoční jídlo, jako dítěti mi to nechutnalo, ale léty jsem se k tomu nějak projedla. Je teda smutná pravda, že mě chutná všechno.
|
Len |
|
(11.4.2020 15:01:58) Libiku, ja uz si ani nepamatuju, jake dny jsme co o Velikonocich jedli, vcera mi mamka pripomnela, ze byl zeleny ctvrtek, to jsme drzeli, pak byla tradicne vzdy sekana, mazance, beranci, ale nadivka ne, to se u nas nedelalo ani do vzpominaneho kurete, moje maminka nesnasi ceskou kuchyni Ja nedrzim nic, o Velikonocich je teda bezne jehneci noha, protoze je sezona, mame ji v lednici asi na pondeli. Ale nadivka me zaujala, mozna to zkusim, asi by mi to chutnalo.
|
libik |
|
(11.4.2020 15:35:32) Na zelenej čtvrtek babička dělala jidášky, což byly takový smažený koblihy ve tvaru smyčky (jidášova oprátka), bylo v tom děsně rumu. Dala bych si to nabídnout(1x za rok), ale dle dostupných receptů se mi s tím nechce patlat.
|
karma |
|
(11.4.2020 23:07:02) Nepleteš se? Nebo tj vaše specifikum? Jidáše na zeléný čtvrtek jsou ve tvaru smyčky (jakože prvaz, na kt.se oběsil jidáš), ale bývá to kynuté, pečené. Takový jakože těsto a la loupáček. Sladké, ale ne moc, mazané medem, pečené ve středu, jezené ve čtvrtek. U vás se těsto smaží? To m+ě zaujalo. To neznám.
|
|
|
|
-Velšice- |
|
(11.4.2020 18:49:23) Libiku, i mne. Ujedla bych se. Muj muz nadivku neji a vlastne neji skoro nic, takze to musim zachranovat
|
libik |
|
(11.4.2020 22:57:45) Velšice, jo.
A já ještě dělám Zagorky, protože jsme spolu chvíli, tak mu nechci brát všechny iluze, nicméně nezřídka se mi stane, že mu něco sežeru
|
|
|
|
|
breburda71 |
|
(11.4.2020 14:34:19) Já dělám klasiku z rohlíků a bez droždí teda, to si neumím představit..Na Velikonoce jen přihodím mnohem víc zelenýho, pórek, petrželku nebo i ty kopřivy, když jsou někde poblíž.Dáváme muškátový květ a všichni se můžeme utlouct. Teď už je to vždycky spíš nádivka s kuřetem,nádivky se sní daleko víc ( i pak studenou)..
|
|
TaJ |
|
(11.4.2020 14:35:11) My zatím nijak, vstávali jsme v poledne, chlapi přišli, že k pozdnímu obědu si můžeme dát třeba krupicovou kaši, k večeři plánujeme kuřecí rarášky (kuřecí kousky v těstíčku) s bramborem...na nádivku dojde možná zítra, nebo v pondělí...máme tu i uzené, tak z něj kousek zbyde, kopřivy a nějaké bylinky jsou na zahrádce, tak pak možná dojde na nádivku...z rohlíků, ty tu taky nějaké starší zbydou... Jinak nemáme vyloženě nějaké velikonoční jídlo, které máme vždycky...vlastně jo, nesmí chybět mazanec (zrovna kyne), beránek a perníčky
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(11.4.2020 14:37:49) Do kuřete. Tuhle tradici jsem neznala ani od babiček. Doma jsme nic Velikonočního už vůbec nedrželi. Podle Rodiny jsem ji párkrát udělala a moc mě neoslovila, už vůbec ne jako sváteční jídlo. Ale pamatuju si babiččino velikonoční kuře s nádivkou, bramborovou kaší a okurkovým salátem a to letos zvítězilo.
|
TaJ |
|
(11.4.2020 14:55:18) Evelyn, jo, do kuřete děláme i běžně přes rok...vydrží nám to kuře pak na několik jídel pro nás tři...pečené s nádivkou a pak ještě zbytky obraného masa do rizota, nebo zapečených těstovin, nádivku na plátky opečenou s bramborem a zeleninovým salátem apod...
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(11.4.2020 15:05:23) u nás bude v pondělí k obědu a bude veeelmi minimalistická jen toustový chléb na kostičky, trochu másla (rozpuštěné), jarní cibulka, anglická, vajíčka a trocha mléka, sůl, pepř, muškátový oříšek... a k tomu bude smetanový špenát... už se na ní moc těším dřív jsme dělávali takovou bohatší, s uzeným, šlehačkou místo mléka, mandlemi, ale vlastně o ni nikdo moc nestál...
|
libik |
|
(11.4.2020 15:32:05) Tak já přidám tu svou letošní, mě na ní zaujalo, že je vývarová (místo mléka), to mi připadalo geniální, jo a taky tam dle receptu patří česnek, který miluju a příťovi to tajím
Jednou jsme zkoušela taky mandlovou a málem jsme otrávila milovaného syna, který do té doby netušil, že je alergický i na mandle.
|
Bouřka |
|
(11.4.2020 15:40:17) Já dělám vývarovu vždycky, pozůstatek dlouhých let na bezmléčné dietě.
|
|
|
|
wer |
|
(11.4.2020 18:54:01) Já mám v troubě kuře na nádivce. Jsem doma sama tak jsem to pojala takto.
|
|
karma |
|
(11.4.2020 23:13:17) ale tj mou neorganizovanou a nedisciplinovanou povahou, vždy mám nutkání nedržet se receptu. Je to nějaká uchylka :) Přečtu vždy několik receptů a pak udělám takový průsečík. Nádivku dělám vždy vegetariánskou, nejím maso. Většinou namočím rohlíky, oddělím bílky a žloutky, ušlehám sníh...klasika, bylinky jak se povede, nejčastěji kopřivy, cibulka, ideál medvědí česnek (hodně), někdy i špenát... prostě co najdu, pak dám sýr, dobré jsou i houby a vždy dám ořechy. Omastit máslem. Bývá výborná.
|
|
|