| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Malá poznámka o vánočním cukroví

 Celkem 15 názorů.
 Analfabeta 
  • 

Kdysi jsem podlehla módě 

(11.12.2017 10:21:23)
Kdysi jsem podlehla módě a udělala nějaké to "zdravé cukroví". Nedalo se to žrát. Prostě chutné cukroví se ze šrotu, margarínu a mletého sušeného ovoce udělat nedá.
Takže máslo, cukr, mouka, kakao a další tradiční suroviny. Jak říkala babička, "ona si to prdel přebere". A po Vánocích se holt ta kila musí vysportovat.
 susu. 


Re: Kdysi jsem podlehla módě 

(11.12.2017 10:39:09)
Se zdravým cukrovím mám úplně stejnou zkušenost.~:-D Není k jídlu.
 Koloběžka 1. 


Ničemu jsem nepodlehla 

(11.12.2017 16:47:36)
Nějak nechápu o jaké módě, šrotu atd. je řeč. Zdravé a chutné cukroví bez přidaného cukru, bílé mouky a "másel všeho druhu" lze vytvořit z oříšků, mandlí, ovoce, kakaa, vysokoprocentní čokolády ... a rozhodně si p.del nic nemusí přebírat, protože je lehce stravitelné. Z pečené zásmažky nám bývalo hooodně těžko.

Krásné a pokojné Vánoce všem a každému, co jeho jest :-)
 Analfabeta 
  • 

Re: Ničemu jsem nepodlehla 

(11.12.2017 18:46:19)
Kdysi za blahé éry Přemka Podlahy a jeho Receptáře nejen na neděli mu v jeho edici receptářových sešitů vyšel sešit zdravých receptů. Ja - chtěje teda připravit zdravé pečivo - jsem některé suroviny zakoupila. Mouka se tam běžně nahrazovala šrotem, vím, že jsme se tomu nakonec doma docela chechtali. Sešit už bohužel nemám, to bych sem pár povedených receptů přepsala, ale mám dojem, že to bylo ještě před r. 1989, kdy bylo i kakao těžce sehnatelnou komoditou a na vesnici bylo na příděl, stejně jako strouhaný kokos nebo mandle.
 withep 


Re: Ničemu jsem nepodlehla 

(11.12.2017 19:59:08)
Ehm, a jaký má smysl, aby se hospodyňka z dob Přemka Podlahy vyjadřovala ke zdravému cukroví ze surovin, které jsou snadno dostupné v roce 2017? ~;)

To je jako říct, džíny nenosím, v roce 1980 jsem si v Tuzexu zkusila mrkváče a vůbec mi neslušely.

Ale tak to bývá, když se člověk do něčeho vrhne z módy a ne že by to považoval za rozumné a za přirozené. Nelze nahradit máslo "zdravějším" margarínem a pak se divit, že se to nedá jíst.
 Analfabeta 
  • 

Re: Ničemu jsem nepodlehla 

(11.12.2017 21:13:45)
Withep, já tomu tehdy věřila. Jistě, řada věcí je třeba dneska jinak, jsou jiné názory na hodně věcí, ale pardon, na české a slovenské vánoční cukroví nedám dopustit. kdyby bylo na mně, nechala bych ho zapsat do Knihy kulturního dědictví UNESCO, protože ta chuť a pestrost, každý druh má jiný název, kdy hospodyňka okamžitě ví, o co se jedná - to není nikde jinde v Evropě ani na celém světě!!
Kam se na naše cukroví hrabou jiné evropské národy!
 susu. 


Re: Ničemu jsem nepodlehla 

(12.12.2017 9:52:38)
"kdyby bylo na mně, nechala bych ho zapsat do Knihy kulturního dědictví UNESCO, protože ta chuť a pestrost, každý druh má jiný název, kdy hospodyňka okamžitě ví, o co se jedná - to není nikde jinde v Evropě ani na celém světě!!"

Souhlas.
 susu. 


Re: Ničemu jsem nepodlehla 

(12.12.2017 9:45:47)
"Zdravé a chutné cukroví bez přidaného cukru, bílé mouky a "másel všeho druhu" lze vytvořit z oříšků, mandlí, ovoce, kakaa, vysokoprocentní čokolády .."

No, pak to stejně není zdravé a bez cukru to stejně nebude ani dost dobré. :-)
 withep 


Re: Kdysi jsem podlehla módě 

(11.12.2017 20:08:36)
Loni jsem vyhrála na místním jarmarku soutěž o nejlepší vanilkové rohlíčky. Byly z celozrnné mouky a s samozřejmě z másla (někdo totiž považuje za tradiční ingredienci Heru), místo bílého cukru jsem sladila nerafinovaným třinovým, a hlavně - byly fakt vanilkové, ne vanilinové.

Kdo z těch, co lpí na tradičním vánočním cukroví, vůbec ví, že to, čemu říkají vanilkové rohlíčky, nevidělo vanilku ani z rychlíku a je to ochucené a ovoněné látkou, která vzniká jako vedlejší produkt ropného průmyslu...?
 susu. 


Re: Kdysi jsem podlehla módě 

(12.12.2017 9:44:07)
Withep, to je otázka názoru. Dostala jsem od mamky kdysi pravou vanilku a nevoněla mi ani zpolovina tak jako etylvanilin.~d~
Z másla peču normálně, cukr je prostě cukr, třtinový mám ráda do čaje, do cukroví bych ho teda nedávala, já to na té chuti nepoznám, zkoušela jsem to.~:-D
 Kudla2 


No nevím. 

(11.12.2017 17:49:41)
"Stačí dva tři nejoblíbenější druhy, které domácnost provoní a které je možné dát do krabičky, když má dítě přinést do školky či družiny trochu cukroví na vánoční besídku. Není totiž zrovna šťastné v takové situaci dát dítěti koupená linecká kolečka a paní učitelce lakonicky sdělit: „Já nepeču, není to zdravé.“ Věřte, že dítě se pak mezi ostatními zrovna „necítí “…"

To teda nevěřím, spíš si myslím, že paní autorka tak trochu kecá, aby podpořila svou tezi.

Klidně bych dala koupená linecká kolečka /rohlíčky, bez keců teda, že nepeču, neboť to není zdravé, protože učitelce a nikomu jinýmu do toho venkoncem nic není. Nevidím jedinej důvod, proč by se dítě kvůli tomu mělo "necítit". ~d~
 MÍŠA&FÍK 


Re: No nevím. 

(12.12.2017 0:24:16)
Moje dítě se 4roky ve školce úplně výborně cítilo s perníčky ( či co to vlastně je) koupenými v IKEA.
Posílala jsem je tam i v original krabici a přesto jsem měla každý rok několik proseb o recept.

Nedám.....je to staré rodinné tajemství......umět dobře nakoupit....😁😁😁😁😁😁
A syn je rozhodně v poho, žádné trauma jsem nezaznamenala.
 fifa3 + jeden kousek 


Re: No nevím. 

(12.12.2017 14:30:42)
přesně - letos jsem nestíhala, občerstvení na besídku obstarával exmanžel: donesl kupované linecké z místní pekárny, první zmizlo (bylo tedy výborné - ale bylo na něm vidět, že je strojově dělané, každý kousek stejný) a syn se chlubil, kde ho táta pořídil, absolutně bez traumat :)
Btw. článek je jak z mravokárné čítanky pro blbečky: " nemusíte mít 7 druhů, stačí 3 nedokonalé..." opravdu potřebuje s tímhle někdo poradit? Jakože to neví, nedokáže se s tímto problémem vyrovnat???~a~
 Analfabeta 
  • 

Re: No nevím. 

(12.12.2017 13:10:13)
Omyl, do školy i do práce se tahalo v prosinci, aby bylo na ochutnání. V lednu tak možná na intr, kde jsme jako -náctiletí sežrali kdeco.
 mamka, dvě děti 
  • 

školní besídky v 70. letech 

(19.12.2017 11:26:35)
My jsme měli každý rok předvánoční besídku - na základce, v pionýru i na střední a všichni nosili cukroví z domu. Tehdy žádné Tesco ani Albert neprodukovali tzv "čajové pečivo" ve velkém.
Doba se mění a my s ní. Přibývají nové recepty, nové suroviny, myslím si, že nic není třeba zatracovat - každý si to stejně nastaví podle sebe. Dneska se dají nakoupit stejně tak křížaly (mimochodem k nerozeznání od těch domácích), tak i důzné druhy exotickcýh oříšků, není nouze o datle a fíky. Nepečeného cukroví je celá škála, stačí nakoupit perník na pečení, pokapat rumem, namočit do rozpuštěné čokololády (každý si vybere tu svou, klidně 70% bez přidaného rostlinného tuku) a obalit v kokosu nebo v oříškách, nebo vytvořit hmotu se Salka a kokosu (klidně bez přidaného cukru) až po pravý marcipán (děti mi z něj v raném věku vyráběly krásné lebky se zkříženými hnáty ...)
Myslím si, že není třeba na nikoho útočit. Jakýkoliv přípěvek dá podnět k debatě a většinou se najde pro a proti. A ty debaty mohou být často podnětnější než článek, který je vyvolal. Klidný Advent a pohodové Vánoce všem!

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.