| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Zdraví : Tupozrakost

  (?)
[<<Předchozích 20] Názory 2130 z 464  [Dalších 434 >>]
JankaHK 68660
8.4.2015 20:20:02
Holky, díky za poznatky. Net jsem prohledala důkladně, hodně toho přečetla, jen jsem chtěla vědět, jestli má někdo podobnou zkušenost.
Co jsem se dočetla a překvapilo mě, že když někdo tupozraký přijde o zdravé oko, tak z nemocného oka přijde do mozku signál a tupozraké oko začne vidět lépe. Teď jsem si na to vzpomněla, když tu čtu příspěvek Dari79.
Dari79 114243
8.4.2015 20:01:15
Jinak těch diskusí o tupozrakosti i tady už byla hromada, progoogluj si net, informací najdeš spoustu.
Dari79 114243
8.4.2015 19:57:50
cvičit, dodržovat řád, nosit pořád... co nejvíc, co nejdřív.

Já mám taky zanedbanou tupozrakost, pravé oko 4,75, levé úplně zdravé, nikdy na něj nebudu vidět dobře. Kdybych někdy nějakou blbou náhodou přišla o levé oko, zůstanu skoro slepá.

Vidím naprosto normálně i bez korekce, protože zdravé oko kompenzuje činnost toho nemocného.
Čtu bez problémů i bez brýlí i bez čoček, to samé na počítač atd.

Ale rozhodně to tomu dítěti nedoporučuji, co nespravíte teď, už nespravíte.

Naštěstí je moje dítě teď po další oční prohlídce ve 4 letech zatím bez nálezu, ale chodíme od malinka na podrobná vyšetření, právě kvůli genetickému riziku... Kdyby nález měl, beru to jako absolutní prioritu, právě proto, že vím, jak blbé je, když se to zanedbá.

Buď ráda, že se na to přišlo.
lezeleze 76235
8.4.2015 17:37:54
Přesné poměry neporadím, mohu jen přispět osobní zkušeností: Jako malá jsem šilhala, krátkozrakost odmalička, dodnes mám velký dioptrický rozdíl. Rodiče to věděli, pravidelné návštěvy očního, okluzor (celou školku) atd. Výsledek je, že na oko tupozraká nejsem. Ve škole už jsem okluzor neměla (jednak už to bylo prý "na nic" a jednak jsem velmi vehementně protestovala, protože X let posmívání ve školce už mi úplně stačilo a v 6-ti letech už jsem se "šprajcla", že nechci, aby se mi děti pořád smály.

ALE: Tehdy se to dělalo tak, že se zdravé oko prostě zakrylo a hotovo, aby se posilovalo to slabší. OK, výsledek je bohužel ten, že se mi neskládá obraz z obou očí dohromady - mozek se to prostě nenaučil, protože málokdy viděl oběma očima zaráz. Tzn. koukám se na cca 3/4 zorného pole tím silnějším okem a zbytek vykrývá to slabší. Ničemu to nevadí, mozek má i jiné způsoby jak odhadovat vzdálenosti, rychlosti atd., kdyby na to nepřišli na nějakém vyšetření, ani to nevím. Auto řídím bez problémů, jen hraju mizerně ping pong a podobné sporty, kde něco letí rychle a je důležité vzdálenost odhadnout přesně.

Ovšem tím, jak jsem už ve škole dominantně používala zdravé oko (už bez okluzoru) zřejmě došlo k tomu, že když ho zakryju, tak např. text přečtu bez problémů, ale nechápu SMYSL - asi jako když se dítě učí číst, něco horko těžko přečte, ale neví, co čte (opět, mozek požívá jedno oko na čtení, druhé se "fláká" - dodnes).

Podle toho mi vychází, že okluzor ano, ortoptická cvičení jednoznačně ano a zkoušet i číst se zakrytým okem jedním i druhým atd. Prostě tak, aby to bylo vyrovnané.
Lefff 13513
8.4.2015 16:39:52
Jsme na tom podobně. Synovi naměřili v necelých 5 letech při screeningu ve školce rozdíl mezi očima 3 dioptrie. O týden později byla teprve pětiletá prohlídka u PLDD. Na očním mi o 4 měsíce později (taková byla objednací lhůta) řekli, že jdeme v hodině dvanácté, protože ty dráhy uzrávají do 6 let věku (přesně, jak píšeš). Lékařka se divila, proč jdeme "až" v těch 5 a 1/4 letech, proč jsme ani já, ani PLDD na nic nepřišly. Vysvětlovala jsem, že syn vypadal na to, že vidí normálně - ukazoval mi letadla na obloze, viděl čísla přijíždějících tramvají a autobusů, nešilhal a mě prostě nenapadlo, že na jedno oko může vidět hůř. Předtím i tříletá prohlídka dopadla dobře, výsledek byl "zrak přiměřený". Jediné, co mě mohlo trknout, že syna častěji bolela hlava. To jsem si, bohužel, do souvislostí nedala.
Dostal předepsány brýle a skla s neúplnou korekcí. Za další tři měsíce kontrola dopadla špatně, nic se nezlepšilo. Dr. předepsala lepicí okluzory a lepíme třetí měsíc celodenně, 3 dny zdravější oko, 1 den obráceně (aby to zdravější nezlenivělo). Bez okluzoru smí být hodinu ráno a hodinu před spaním. První den plakal a mně ho bylo tak líto ~6~. Naštěstí ho lepicí obrázky baví, líbí se mu vybírat každý den, s čím půjde do školky. Zvykl si rychle. Na kontrolu jdeme za dva týdny, jsem zvědavá, jestli se to někam posunulo.
kikina80 87111
8.4.2015 16:12:08
To je sice možné, ale realita. Na kontrolu jsme chodili každých 5 měsíců od dvou let. Nikdy problém nebyl, krom šilhání a dioptrií, četla nastejno. V sedmi letech najednou z ničeho nic při čtení u sestry na očním na to jedno skoro neviděla, teď v jedenácti čte tím horším o řádek míň než zdravým. A i teď je stále na kontrolách při cvičení vidět jestli poctivě lepíme nebo to flákáme:-)
kikina80 87111
8.4.2015 16:08:13
Nevím už přesně, přeci je to nějaký ten rok, ale myslím, že jsme na tom byli podobně. Teď má na jednom necelé tři a na druhém něco přes tři. Když najdu kartičku napíšu přesně.
kikina80 87111
8.4.2015 16:06:33
Dcera je ve čtení nejlepší ve třídě, nemá s tím problém.
Kubelkova Kamila 146624
8.4.2015 15:44:48
Tak to co opopisujete je záhada.
JankaHK 68660
8.4.2015 15:25:17
Moc děkuji za odpověď. Přesně jak píšeš, taky mám strach, že to nerozcvičí, všude píší, že nejlepší je na to přijít ve 2-4 letech a vyléčit se to dá do 6 let. Můžu se ještě zeptat, o kolik dioptrií se to dcerce zlepšilo? A kolik dioptrií má teď?
[<<Předchozích 20] Názory 2130 z 464  [Dalších 434 >>]

(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.