| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Vztahy mezi sourozenci

  (?)
[<<Předchozích 20] Názory 2130 z 5113  [Dalších 5083 >>]
Škrpál 70170
10.1.2021 8:05:49
Sněhulko, chtěla jsem se zeptat, jestli ty sama sourozence máš. Já mám taky děti od sebe 3,5 roku, jsem jedináček a těžce jsem nesla, jak se starší syn k mladší dceři chová - manžel to bral vždycky na lehkou váhu, je to prý normální. ~d~
Když byla dcerka v tom kojeneckém věku, kdy se mimčo začíná usmívat, ač smrtelně unavená, nemohla jsem se nad tím nerozněžňovat - právě jsme si tak s miminem vyměňovaly široké úsměvy, syn nás chvíli pozoroval a povídá: "Tak maminko, už jsme si myslím holčičku užili, a teď by se zase mohla vrátit do nebíčka." Naprosto mi zatrnulo.~:-D
Nech jim co nejvíce prostoru a do ničeho je nenuť, dva kluci to spolu budou mít vždycky drsnější ~d~, mě se dcera celkem "pohlavně překabátila", naučila se bojovat a prát jako kluk (ke klučičím grifům přidala ještě holčičí zákeřnost):-) Střídají se mezi nimi všechny možné polohy vzájemného vztahu: averze, spiklenectví, praktické spojenectví, konkurence, nevšímavost, hádavost až na dřeň - ale umí spolu taky skvěle blbnout ~d~ A prvních tak 4-5 let se vzájemně moc nebrali, jeli si tak nějak každý to svoje, starší syn vzal mladší ségru na milost v momentě, až když byla jasná její osobnost, do té doby nebyla hodna jeho pozornosti.
Škrpál 70170
10.1.2021 7:35:13
Sněhulko, ten Ruthin vtip je myslím dobrý, chtěla asi jen téma uvolnit :-)
Hanka 75 76332
10.1.2021 6:29:17
Minimalizovat konfliktní situace tím myslím, že např. nedat jim za úkol společšně dělat nějakou nepopulární práce (aby se přitom pohádali, kdo víc, kdo míň), oddělené zájmy jsou fajn, nám to tedy nevyšlo vůbec, protože oba chtěli až na jednu jedinou věc dělat tytéž sporty, tytéž kroužky.. pak už jsme si řekli, že je musíme respektovat a snu o rozdílných sportech a koníčcích se rozplynuly. U nejmladšího dítěte nám vůbec nevadí, že plánuje dělat tytéž sporty a aktivity, protož to naopak tušíme, že bude stmělující, že jí starší pochválí, povzbudí, poradí... tam ta věková vzdálenost už bude taková, že si konkurovat nebudou a každý bude mít příjemnou roli. Ale je fakt, že vy máte děti blíž. No a pak u nás stále jede: "každý je v něčem dobrý, s věkem přidáváme, někdo ve více věcech, někdo musí něčemu dát víc práce.. v tomhle je jden po tatínkovi, druhý po mamince). Máme jedno dítě výrazně lepší ve škole, sportu, výtvarných věcech, je manuálně zručnější.. fakt nelehká situace.
Hanka 75 76332
10.1.2021 6:17:31
Souhlasím se všemi radami a ještě bych přidala oddělit jim prostor doma, pokud to jde, vlastní pokoj, kout, stůl, poličku, šuplík.. minimalizovat konfliktní situace, podporovat ty, kdy si rozumí, mají spolu legraci... já s tím také bojovala, bojuji, čím jsou starší, tím je to lepší, ale jsou to prostě dva kluci, jeden s problematičtější povahou a ve všem výrazně lepší, druhý se snažící ho dohnat... paradoxně jsem dělala velkou chybu, která mi došla až zpětně (až když jsem ochopila, ž eu nás v rodině se podporuje ten "slabší" a přehlíží ten "schopnějších", že jsem více chválila toho méně schopného, jenže ten schopnější tím trpěl. Bylo pro něj asi po čase těžké, proč on, když je na prolezce výš a dřív, tak není pochválený a toho padavku chválím, když vyleze do poloviny.. a mě to vůbec nedocházelo. Tak se můžeš zamyslet i nad svým chováním, zda něco, nějaké nevhodné chování nechtíc neprovokuješ. A "hodnost" staršího nebrat jako samozřejmost. Ono to k tomu sklouzává, když je přece starší, že musí být rozumnější, hodný.. a dělat dětem radost tím, co jim osobně radost dělá. Při plánování programu zohlednit oba dva (my máme tři děti a mezi nejstašími a nejmladším je už věkový rozdíl větší, 7 let a tak je to kolikrát náročné, ale dá se to), no a pak pokud to jde je oddělovat a najít si čas jen na toho jednoho. Taky Ti to dobije baterky, protože jedno dítě, které je bez svého sourozence a má dospěláka jen pro sebe, je pak to nejhodnější na světě, takže i i dva zakusíte jiné situace než, že ty pořád řeší jejich konflikty, užijete si to oba. Některé rady už tu padly, a já se asi trochu opakuji. A jinak souhlasím, že vztahy, často nedobré v dětství mohou být později super a naopak, budoucností se netrap, jak to bude, tak to bude, to stejně často neovlivníš.
NovákováM 120401
10.1.2021 1:35:54
Rose.. omlouvám se, ale první, co mne při tvé první větě - pořídit jim třetího do party - napadlo bylo
"ejhle, nový nepřítel".
Omluva, musela jsem se podělit, vím, že v praxi to tak nefunguje.
Pam-pela 97353
10.1.2021 1:33:24
Jo a chtělo by to přesně určit emoci nebo pocity, které z toho ten starší má...někdy je to úplně něco jiného, než ukazuje lidem kolem...za agresí třeba může být schována pocit nedostatečnosti, nelásky, ztracenost, pocit vykořenění, podceňování se atp...hodně to zkresluje to, jak se dítě chová...přitom to nemusí být poplatné jeho prožitku.
Pam-pela 97353
10.1.2021 1:31:34
Hezky je to vysvětleno v knize Sourozenecké vztahy od lemana.
Jo, stejné pohlaví to může komplikovat.
Můžeme si to představit na situaci - manžel - tak, miláčku, přivedl jsem ti domů kamarádku, bude s náma bydlet, budeme ji míst všichni rádi, je mladší, nezná to tu, dávej na ni pozor. Víš co, rději si hezky lehni do své postýky, my si ji tady strčíme do svojí...a´t se má hezky, je mladá, víš....a půjči jí své hračky a nádobí, svůj ovladač k televizi, počítač...a nekřič...
Počkej, te´d nemůžu, musím jí uvařit oběd....atd atd...přehání, samozřejmě, ale je to hoooodně podobné.
Dítě (starší) žárlí, jak které, podle letory.

Asi nejčastější pomoc je větší orientace na starší dítě hlavně v počátku...důraz na důležitost staršího...mladší už přichází ke staršímu, přizpůsobí se, pro staršího to může být neskousnutelná změna....chce to hodně citu.

další věc může být, pokud bychom zabruslili do "ezoteriky" - připustit, že ty dvě Já se "znají" a opravdu to k sobě necítí kamarádsky...ale kdoví, jak to je.

My měli tenhle případ dvakrát, nebyly to děti stejného pohlaví, jednou rozdíl tři a půl roku, tam nebyl problém, nevím, jestli jsme to psychologicky zvládla, spíš jsem dala menší dítě trochu do výchovného působení starší ségry, vzala to jako "zodpovědnost" a zřela nad ním a "vychovávala" odmala...měli dobré vztahy, t astarší prostě byla "důležitá". V životě více vyniká ten mladší.

U další dvojky byl rozdíl jen rok...a dcerka na synka podezíravě a naprosto nesmlouvavě koukala, už když jsme ho přinesli z porodnice, máme to natočené. Tam to vypadalo, jakoby vetřelce "poznala" a měla hned jasno, byl jí rok.
Takže jsme jí ho opět dali trošičku "na hraní", ale stejně byla velmi ostražitá na dělení pozornosti...dominantnější je v dospělosti ona. :-)
Sama te´d vidí, že jsme bratra neprotežovali, nicméně tvrdila, že si nemohla pomoct a strašně žárlila. Ale ona taková je.

Univerzální recept nefunguje. :-)

Lassiesevrací 134328
9.1.2021 22:04:42
U nás stejné, tři jsou v pohodě. Holka, kluk, holka. Věkově blíž jsou si starší dva, ale nejmladší je zase hodně přizpůsobivá a zájmy má podobné, jako syn (četba a příroda). Oba jsou taky hodně tvořiví. Přesto má syn blíže ke starší sestře, asi je to tím věkem.
Ke stmelování pomáhají delší pauzy. Když jsem byla se synem dlouho v nemocnici, sblížilo to holky. Když jezdí starší dcera na 3 týdny na tábor, zase to prospěje vztahu těch dvou mladších.
Taky jsem že tří dětí a jsem prostřední. Bližší jsem si byla se starším bráchou, protože mladší byl vztekloun a taky byl dost nemocný, jezdil do lázní, byl občas v nemocnici. Když ale odešel starší brácha na intr, sblížili jsme se s mladším. Rodinné události nás sblížili ještě víc, byli jsme spíš kámoši. To trvá dodnes, i když bydlíme daleko od sebe.
Katka a 2 výrostci 141251
9.1.2021 19:42:34
Těžko ho přiměješ "mít rád". Ale pokud je to spíše to, že mu prcek leze na nervy a z toho pramení averze, tak bych staršímu dala možnost mít chvíli oraz od toho malého. Prostě udělat společný čas a program jen se starším, u nás to starší hrozně ocenil.
vertigo 92133
9.1.2021 18:56:50
Taky si myslím, že 3 jsou dobrý počet :-) Nejlíp je na tom z určitého pohledu ten prostřední (u nás holka - kluk - holka), protože když má chuť na hraní s legem, autíčky, vláčky, tak se zpřáhne s nejmladší, když hraje Minecraft a podobné, tak jde za starší sestrou. Říkám si, že jednou bude možná ideální partner, protože je zvyklý na občasné hysterické a pubertální výlevy nejstarší dcery a zároveň se učí kooperovat s tou svéhlavou nejmladší ~t~
[<<Předchozích 20] Názory 2130 z 5113  [Dalších 5083 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.