Tizi |
|
(17.2.2012 17:56:14) Syn miluje čokoládu a vždy si přeje čokoládový dort. Dorty se mi daří moc dobré, ale polevu se mi ještě nikdy nepodařilo pořádně udělat. Dělala jsem klasicky - rozpustit nad párou čokoládu s trochou tuku - byla moc dobrá, ale velmi ztvrdla a kuchařka ve školce si prý stěžovala, že měla problém dort rozkrájet Taky jsem zkoušely Sachr a s příslušnou polevu - svařit vodu s cukrem a přidat čokoládu, tu mám zase moc tekutou a stéká. Holt jsem neschopná svařit něco na nit. Nemáté někdo odzkoušený recept na polevu (z opravdové čokolády) nebo nějaký fígl? Za rady děkuji.
|
anemon |
|
(17.2.2012 18:08:15) 350g čokolády na vaření, 200ml šlehačky - šlekačku ohřát pod bod varu, rozpustit v ní čokoládu, osladit dle chuti (já nesladím vůbec), ochladit do mazací hustoty (vlažné), nanést a moučník vychladit.
Je to něco mezi polevou a krémem, nepatlá se to, ani při krájení nepraská.
|
Dalalmánek |
|
(17.2.2012 18:09:35) Ano, smetana na šlehání udělá tu správnou konzistenci polevy.
|
angrešt |
|
(17.2.2012 18:13:51) jéé, ahoj Cimbur, jak se vede, neviděla jsem Tě celý eón
ano, ganaché je výborná na polevy, ale chce to z dobré čokolády, jinak se to patlá a cuckuje.
|
|
|
Tizi |
|
(17.2.2012 18:11:14) Jak čtu, tak ta šlehačka nebo mléko mi chybělo. Holky, díky.
|
|
|
Tante Ema |
|
(17.2.2012 18:10:14) 8dkg másla, 8dkg cukru moučky, 1lžíce Solamylu, 1 lžíce mléka, cca 2 lžíce pravého holandského kakaa. Třít ve vodní lázni, až je to hladké, lesklé, polít. Nesmí se to vařit, ale musí to být horké. Kvalita másla a kakaa rozhodne o výsledku, nemá cenu to dělat z humusáckého kakaa bez kakaa s příchutí kakaa.
|
|
Leontýnka+3 |
|
(17.2.2012 18:17:09) Tizi doporučuju kuchařce příště nahřát nůž ;)
Jinak kupuju klasickou čoko na vaření a k tomu trochu 100% ztuženého tuku. Bude krásně lesklá. Nebo používám polevy v sáčku, jen se rozehřejí ve vodě.
|
|
zerat |
|
(17.2.2012 18:45:33) Normálně polévám čokoládou a krájím nahřátým nožem Nicméně výborná je i poleva čokoláda a šlehačka, ale teď rychle nemůžu najít recept
|
|
Edysha |
|
(17.2.2012 19:45:25) Nez zatuhne poleva naznacim si dilky na dortu, dle kterych pak budu krajet a nic se nelame. Nemame totiz radi cokoladu cimkoliv nastavovanou.
|
|
Jana + 3 rošťáci |
|
(17.2.2012 19:49:22) Já na to přišla stylem pokus omyl. Ale už mám pár, co chutnají a jsou lehké. 1) čokoládu rozpustím se ztuženým tukem, přidám pár lžic mléka - podle oka do požadované hustoty 2) do rozpuštěné čokolády s tukem přiliju trochu Salka, opět podle oka 3) čoko s tukem rozpustím a vmíchám celou zakysanou smetanu - může se trošku přisladit. Poleva zůstane měkká, vláčná a na sladkém dortíku je příjemně nakyslá - manžel byl úplně unešený a dlabal, jako nikdy!!!!
|
|
daba+holčička |
|
(19.2.2012 13:42:41) já mám vyzkoušenou úplně prostou - jedna čoko na vaření + jedna tyčinka kaštany - rozpustit nad parou, aplikovat, je taková světlejší hnědá než z čisté čokolády, měkčí, dobře se krájí
|
|
|