Mandelinko, musím podpořit Ruth a pár dalších.
Je hezké, jak jsi na sebe pyšná, jak jsi šikovná hospodyňka a jak ušetříš. Já mám zahradu, také zavařuji kompoty, okurky, sterilovanou zeleninu, dělám marmelády, šťávy, pesto z bazalky, suším bylinky, dělám podravku... A narovinu říkám, že kdyby se daly sehnat kvalitní výrobky za rozumnou cenu, dělat to nebudu. Nebo jen něco. Docela mě to i baví, ale nesmí toho být moc. Asi jsem neschopná nebo pomalá či líná, popřípadě všechno dohromady, ale mě to "jenom" rozmixování, krájení, sbírání apod. zabere celkem dost času. Pokud nechci chodit na obědy do hospod, musím si připravovat obědy do práce doma. Při chození na celý úvazek do práce, baráku a k tomu ještě tyhle domácí vyvařovačky, tak mám celkem problém si najít v týdnu aspoň hodinku a půl pro sebe. Když jsem nedostatek času pro sebe zmínila v jiné diskuzi (o nevěře), tak jsem dostala pojeb za to, že dneska přece není problém mít lítat za milencema a rodina tím trpět nemůže.
Fakt si nemyslím, že řešením (ne)kvality potravin v roce 2018 je po příchodu z práce nastoupit na druhou směnu k plotně a vzájemně se plácat po rameni, kolik toho všeho zvládneme. Takhle žít nechci.
To je asi celý jádro pudla, proč tzv. to jako češi "chceme" dle výrobců. Protože, jak je vidět i z téhle diskuze, tak když někdo upozorní, že do marmelád se dávají jablka, barviva a kdovíco ještě, tak půlka diskutujících odsekne, ať si dotyčný udělá marmeládu sám, když se mu to nelíbí, místo toho, aby se "udělalo dusno" kolem toho. Pokud bychom jako národ se víc dožadovali kvalit, rozmazávali toho "hříšníka" v médiích, tlačili na kvalitu, tak i u nás by se kvalitní potraviny vyráběli. Vždyď výrobci skutečně jen reagují na poptávku a ta je většinou zatím taková, že lidi většina lidí jde hlavně po ceně a složení pořád ještě zajímá menší procento lidí. Tak proč by neušetřili na surovinách, nepřidali barviva, když lidi tu krásnou zářivě červenou marmeládu v akci za úžasných 19,90,- skoupí a ještě se málem u toho poperou.