Přidat odpověď
Polívka je základ každé větší i menší hostiny. Dobrý znatel soudí dle polívky na celý oběd; každá kuchařka musí tedy býti toho bedliva, aby jak náleží chutné polívky připraviti uměla. O zacházení s hovězím masem a kterak se obyčejná dobré polívky docílí, jest v úvodu dosti obšírně pojednáno, o tom tedy slov šířiti nebudu, nýbrž přikročím hned k pojednání o úpravnějších polívkách.
Bílá polívka s rejží
Ovař 14 dekagramů přebrané a vařící vodou dobře vyprané rejže v dobré hovězí polívce, pak ji utři s kouskem čerstvého nového másla a se třemi žloutky, nalej na ni vařicí hovězí polívku, dobře ji rozkverluj a vlej do mísy. Máš-li kuřecí pupíčky a jatýrka, tedy je na drobno nakrájej a k tomu připoj.
Polívka hrachová
Uvař měkce čtvrt litru hrachu, pak ho rozmačkej a proceď do hrnku, nalej na něj dobrou hovězí polívku, přidej k tomu trošinku na prášek rozsekané majoránky, trošku zelené petruželky, dvě rozstrouhaná zemčátka, a nech to vaři; zatím udělej bledou jíštičku, zapraž jí trochu tu polívku a vlej do mísy na smaženou žemličku.
Předchozí