Deníky Fotoalba Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

15. 12. 2013

Autor: vallan , 15.12.2013
13. prosince se ve Švédsku tradičně slaví svátek Lucia; pečou se Lussekatt (sladké pečivo se šafránem) a sbory bíle oděných mladých děvčat (převážně) zpívají písně prodchnuté duchovnem. Svátek Lucia se začíná slavit společně s prvním adventem, takže už od začátku prosince se prolínají Lucia a advent spolu, onoho 13. prosince pak Lucia vyvrcholí těmi nejskvělejšími vystoupeními.

Ve čtvrtek dvanáctého nám zazpíval sbor děti Zuzančina ročníku; ve školní tělocvičně vystoupilo asi čtyřicet dětí, převlečených za Lucii a její družinu, Tomte (Santa Claus ve Švédsku) a Perníčkové panáčky, a zazpívaly nám asi deset vánočních písníček. Celá show tradičně začíná zpěvem Santa Lucia a taky jím končí; děti zazpívaly i italskou verzi. Odvedly vynikající výkon, mimochodem, Zuzanka vystoupila jako Tomte.

V pátek třináctého vyvrcholily oslavy Lucia ve školce, kam jsme si přišli poslechnou sbor těch menších umělců. Bylo to náramné, kolik písníček si malé děti dokázaly připravit; paní učitelky tomu musely dát opravdu hodně. Markétka zpívala jako malý perníček a taky měla na krku jedno opravdické perníkové srdce na červené stužce. Roztomilé. Po zpívání došlo i na fika (posezení u kafe a něco malého k tomu), ale bylo to trochu křečovité, tak jsme se s Haníkem moc nezdrželi.

Kolega mi říkal, že zpívání na Lucia připravují ve škole jen děti ve druhé třídě, takže máme nejspíš dva roky čas do dalšího představení.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 332 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.