Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

(prohlížení deníku Příkrmy) Předcházející článek>>

Výživa dítěte ohroženého alergií po prvních narozeninách a odstavování

Autor: ledňáček , 31.8.2004

Výživa dítěte ohroženého alergií po prvních narozeninách


U dětí, u kterých se během prvního roku života vyvinula alergie na bílkovinu kravského mléka, budete používat namísto H.A. kojeneckého mléka mléko léčebné (např. Nutrilon Pepti), jak jste to již jistě po poradě s dětským lékařem a případně i alergologem či gastroenterologem učinili. Další postup u takto nemocného dítěte řídí lékaři - odborníci. Řiďte se jejich pokyny.


U dětí, u nichž se i přes hypoalergenní přístup ke stravě v jejich prvním roce života objevil atopický ekzém, je třeba postupovat individuálně. Často dochází ke zhoršování kožních příznaků se zaváděním některých nových potravin, např. mléka a mléčných výrobků, pšeničné mouky, apod. Pokud jde o mléko, používejte nadále přípravky H.A., případně může být zapotřebí zahájit bezmléčnou dietu (vždy pod dozorem lékaře, je nutno dodávat vápník) nebo zvolit některý léčebný přípravek (jako u dětí alergických na bílkovinu kravského mléka). Potraviny, které ekzém zhoršují, vynechejte, pokud to lze, a jídelníček svého dítěte konzultujte s dětským lékařem. Vaječný žloutek můžete začít po prvním roce zavádět, vaječný bílek však nejdříve po druhém roce věku dítěte. Citrusy, ořechy a některé druhy ryb u ekzematiků nejsou vhodné. Opět se poraďte s lékařem.


U dětí, u nichž během prvního roku při hypoalergenní dietě nedošlo k rozvoji alergického onemocnění (těchto dětí bývá většina), můžete opatrně začít se zaváděním dříve „zakázaných“ potravin. Postupujte podle následujících doporučení:


* Je skutečně nutno tuto potravinu zavádět? Nelze ji nahradit jinou, při zachování nutričních hodnot?


* Novou potravinu zavádějte jen tehdy, je-li v místě dobře dostupná lékařská pomoc.


* Nové potraviny zavádějte vždy nejprve tepelně upravené, lze-li, pak oloupané, a to maximálně dvě nové potraviny týdně (při dobré snášenlivosti).


* Zavádění mléka a mléčných výrobků: nejprve zkoušejte podat tvrdé sýry, při dobré toleranci pak jogurty a kefír. Nenastal-li problém, můžete vyměnit kojenecké mléko typu H.A. za běžné kojenecké mléko. Pamatujte si: Čerstvé kravské mléko dítěti do dvou let nepatří! Tedy ani mléko krabicové!


* Zavádění vajec: Vaječný žloutek můžete zkoušet povařený či jinak tepelně upravený (piškot) po prvním roce života, bílek však až od 18. měsíce (ještě lépe až od druhého roku věku).


* Zavádění ostatních potravin: Zelenina - pokud ji dítě snáší vařenou, lze zkusit v menším množství i jako syrovou nebo ve formě šťávy. Čerstvý kopr, pažitku a petržel podávejte jen v nepatrném množství a vyčkejte jeden den, zda je dítě toleruje. Ovoce - dříve než syrové podávejte ovoce kompotované. Nápoje - můžete podávat naředěnou minerálku s nízkým obsahem oxidu uhličitého a minerálů, dětský čaj, fenyklový čaj, lipový čaj. Kakao můžete zkoušet po druhém roce.


* Sušené koření: tymián, majoránka, česnek, bobkový list: opět podejte jen v nepatrném množství a vyčkejte na toleranci aspoň jeden den.


* Ořechy a ryby zavádějte do jídelníčku alergika až po třetím roce života.


Odstavování


S odstavováním Vašeho miminka od prsu zbytečně nespěchejte, postupně nahrazujte každé jednotlivé kojení pevnou stravou či tzv. formulí (umělým kojeneckým mlékem). S odstavováním byste neměla začínat v době větších změn v okolí miminka (např. stěhování je dostatečným důvodem ke zvolnění tempa odstavování), ale naopak v období maximální pohody. Doporučuje se s miminkem v tomto - pro Vás i pro ně - náročném období hodně mazlit. Někdy se může stát, že Vaše snaha o odstavení bude narušena nečekaným zásahem, např. Vaší nepřítomností v domácnosti z důvodů hospitalizace či jiných. Obvykle pak miminko na přechodnou dobu znovu vyžaduje častější kojení a více mazlení.


Vypracovala MUDr. Jana Dosedělová, dětská lékařka

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 642 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.