Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Wobenzym - Příprava k těhotenství u opakovaně potrácejících žen I. část

Autor: Správce zamlklinek , 13.6.2007

Příprava k těhotenství u opakovaně potrácejících žen


V. M. Sidelnikova a spolupracovníci, Výzkumné centrum porodnictví, gynekologie a perinatologie, Moskva


Na základě schopnosti enzymových preparátů upravovat reologické vlastnosti krve, normalizovat hemokoagulační parametry, působit fibrinolyticky a eliminovat z organismu shluky imunitních komplexů jsme se rozhodli zařadit systémovou enzymoterapii do prevence a léčby habituálního potrácení žen s chronickou virovou infekcí a s účastí autoimunitních mechanismů.
Provedli jsme studii, do níž bylo zahrnuto 40 netěhotných pacientek, které vyhovovaly následujícím kritériím:



  • Dva a více samovolných potratů za sebou v anamnéze

  • Věk do 35 let

  • Normální karyotyp u obou partnerů

  • Nepřítomnost anatomických defektů pohlavních orgánů

  • Přítomnost autoimunitních reakcí (lupusové antikoagulans LA a/nebo protilátky proti choriovému gonadotropinu HCG)

  • Výskyt perzistující smíšené virové infekce (cytomegaloviry, herpes simplex viry, různé kmeny entrovirů).

Všechny ženy dostávaly v rámci přípravě na těhotenství Wobenzym po dobu jednoho měsíce (dva týdny po 5 dražé třikrát denně a dva týdny po 3 dražé třikrát denně). Během studie (na začátku příjmu Wobenzymu, po dobu, kdy přijímaly preparát, a dva týdny po skončení příjmu preparátu, procházely pacientky těmito vyšetřeními:



  1. Určení parametrů imunitního a interferonového systému.

  2. Sledování systému hemostázy (koncentrace fibrinogenu, tromboelastinu, agregace trombocytů).

  3. Určení protilátek proti virům v buňkách močové trubice a v epitelových buňkách močového sedimentu (CMV a HSV).

  4. Určení protilátek třídy IgG a IgM proti CMV a HSV v krvi.

U všech pacientek byly před léčbou v různém stupni vyjádřeny autoimunitní reakce: pouze LA se vyskytlo u 9 % pacientek, LA + anti-HCG u 91 % pacientek (v případě LA byly reakce v 64 % silně pozitivní a v 44% slabě pozitivní, v případě anti-HCG byly titry v 59 % vysoké a v 41 % nízké).


U 70 % pacientek byla před léčbou prokázána aktivace perzistující smíšené virové infekce, jež se projevovala výskytem specifických protilátek proti virům v buňkách epitelu močové trubice a v buňkách močového sedimentu a dále výskytem specifických protivirových protilátek třídy IgM v krvi (anti-CMV a anti-HSV). U 30 % pacientek byla chronická smíšená virová infekce v stádiu remise.


U všech pacientek byly před zahájením léčby zjištěny poruchy v parametrech imunitního a interferonového systému (zvýšení procentuálního zastoupení NK buněk, snížení CD4+ T buněk a poměru CD4+/CD8+ buněk, výrazné zvýšení titrů sérového interferonu a snížení produkce IFN a a g v odpovědi na různé induktory). Po ukončení kúry Wobenzymu došlo u zhruba 80 % pacientek k signifikantnímu snížení aktivity LA (přechod od silně pozitivní reakce ke slabě pozitivní; od slabě pozitivní reakce k negativní reakci). To dovolilo snížit dávky glukokortikoidních preparátů. Změny stupně aktivity autoimunitních reakcí k HCG nebyly naproti tomu jednoznačné: v 7% případů došlo snížení aktivity (přechod od silně pozitivní reakce ke slabě pozitivní; ve 3 % ke zvýšení aktivity (přechod od slabě pozitivní k silně pozitivní reakci; v 90 % nedošlo ke změně). Z toho vyplývá, že měsíční příjem Wobenzymu protilátky proti HCG neovlivnil.


U 47 % pacientek s aktivací chronické infekce se smíšenou virovou etiologií přešel zánětlivý proces v průběhu podávání Wobenzymu do stádia remise: vymizely protilátky proti virům v buňkách močové trubice a v močovém sedimentu i protilátky třídy IgM v krvi, a došlo k normalizaci dalších ukazatelů imunitního a interferonového systému.U ostatních pacientek se projevila tendence k normalizaci výše uvedených ukazatelů, ale k dosažení plného efektu nedošlo; proto jim byla přidána kúra standardní protivirové terapie chemickými preparáty, vakcíny a přírodní induktory interferonu.


U 12 z 32 pacientek (v 37,5 %) byl zjištěn kladný vliv Wobenzymu jak na aktivitu LA, tak na virovou infekci. Na základě zmíněných poznatků se dá předpokládat, že aktivita LA u těchto pacientek mohla být svázána s aktivitou virového procesu. U 8 z těchto 12 pacientek těhotenství skončilo porodem zdravého donošeného dítěte; u 4 těhotenství trvá.


Z uvedených výsledků je zřejmé, že Wobenzym má významný pozitivní vliv na pacientky se samovolnými opakovanými potraty v anamnéze, u kterých byla zjištěna pozitivita LA a chronická smíšená virová infekce. Snížení aktivity LA Wobenzymem dovoluje navíc snížit dávku glukokortikoidů, čímž jsou minimalizovány vedlejší účinky jejich podávání (m.j. aktivace latentní infekce). Uplatňují se zřejmě imunomodulační vlastnosti Wobenzymu umožňující potlačit dané skupiny pacientek smíšenou perzistující virovou infekci, velmi nebezpečnou v době rané embryogeneze na začátku těhotenství.


V další studii jsme podávali Wobenzym 62 pacientkám ohroženým potratem v už probíhajícím těhotenství. Byly to vesměs nosičky chronické infekce (CMV, chlamydií, coxackie virů a jejich kombinací). U 33 se v průběhu gravidity projevovala placentární nedostatečnost, u 17 docházelo k odlučování choria a placenty. Wobenzym byl podáván v dávce 3x3 dražé denně po 3 týdny od okamžiku stanovení těhotenství, pak v týdnech 20 až 24 a v týdnech 30 až 36. Studie zatím není uzavřena, už teď se však nesporně projevil příznivý účinek enzymoterapie na úpravu odlučování choria a placenty, a to po zhruba 7 týdnech od zahájení léčby.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 3079 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.