Deníky Fotoalba Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

jablíčko nebo hruška

Autor: Velitelka komanda , 31.5.2008


Z MF Dnes:


JAKOU MÁTE POSTAVU?

Někdy je způsob ukládání tuku vidět na první pohled, jindy to tak jednoznačné není. Pak si lze pomoci jednoduchým výpočtem. Je to snadné: dotyčný nebo dotyčná si změří pas v nejužším místě a boky naopak v nejširším místě přes hýždě a vypočítá se poměr mezi nimi. Výsledné číslo napomůže k zařazení k příslušnému typu.
Příklad? Žena, která má v pase 80cm a přes boky 105cm, se dobere k výsledku 80/105, což se rovná 0,76. A to je hodnota typická pro navyhraněné typy.
Pokud je poměr 0,9a více, je to jasné jablko, stejně jako lidé s poměrem 0,7 a méně jsou jasné hrušky. V prvním případě jde o mužský a ve druhém o ženský typ obezity.
Zjednodušeně lze říci, že lidé s mužským typem obezity by měli hobnout pomocí kombinace diety se sníženým energetickým příjmem a vhodně zvoleného pohybu, kdežto lidem s ženským typem často omezení v jídle a pohyb nestačí, protože mají pomalejší bazální metabolizmus, pomoci jim mohou mimo jiné kůry zaměřené na fungování lymfatického systému a na zvyšování výkonnosti metabolismu.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 729 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.