Deníky Fotoalba Vzkazy
    

Všechny naše deníky

  • .  (2 články)
  • 00/ Kontakty  (1 článek)
  • 01/ Tabulky  (25 článků)
  • 02/ Zajímavé odkazy  (1 článek)
  • 03/ Diety ...  (6 článků)
  • 04/ Recepty  (23 článků)
  • 05/ Jídelníčky STOB  (50 článků)
  • 06/ Jídelníčky různé  (1 článek)
  • Dana K.  
  • Dita Ř.  (2 články)
  • Jana K.  (1 článek)
  • Jarka P.   (2 články)
  • Jitka M.   (1 článek)
  • Lenka S.   (1 článek)
  • Markéta H.  (1 článek)
  • Markéta N.   (1 článek)
  • Monika M.  (1 článek)
  • Silvie K.   (2 články)

 Poslední články ze všech deníků 110 z 10 
 elektronický časopis07) Moudrosti a zajímavosti o hubnutí

http://www.azgastro.cz/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=120&Itemid=138

Více ...
Vložil: Velitelka komanda dne 10.6.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 z netu od Markéty07) Moudrosti a zajímavosti o hubnutí

10 dietních triků.
1) Zvažte se, změřte obvod pasu, někam si to napište a učiňte rozhodnutí: Konečně začnu! Hned! Ne po oslavě, ne za týden, ne v pondělí, ale hned!
2) Vyřaďte všechny slazené nápoje, nahraďte je jemně perlivou nebo neperlivou vodou. Ochutit ji můžete citrónem nebo mátou (osvěžující jsou ledové mátové kostky). Množství tekutin by mělo být min. 2 litry denně. Vůbec nejlepší je voda přímo z kohoutku.
3) Od okamžiku rozhodnutí si zapisujte všechno, co sníte a přibližně i kolik toho sníte. Nevynechávejte nic! Ochutnala jste polévku nebo dojedla po dítěti jablko? Zapište to! Zapisování má dva efekty. Budete mít perfektní přehled všeho, co jíte (což pak můžete zpětně hodnotit). Druhý, ale ne nevýznamný efekt, je tzv. psychologický. Jednoduše vás to nebude bavit psát si každý hrášek a kousnutí do rohlíku. Takže než byste si to psala, radši si to nedáte. Množství jídla se tímto způsobem sníží.
4) Vyhrabejte ze dna skříně svoji »štíhlou« fotografii a dejte si ji na ledničku. Motivace vlastním vzhledem je daleko lepší než ideál nedostupné top modelky.
5) Važte se jen 1x týdně. Úbytky budou viditelnější a vaše motivace vzroste. Totéž se týká měření obvodu pasu.
6) Nebaví vás posilovna? Nechoďte tam. Najděte si typ cvičení, který vám vyhovuje. Řekněte si, že budete cvičit (plavat, jezdit na koni) jen jeden měsíc (minimálně 3x týdně) a pak přestanete. Sama sobě si slibte, že měsíc to vydržíte. Není to dlouhá doba. A mezi námi: Pokud vydržíte měsíc, na pohyb si zvyknete a už nepřestanete. Přijdete na to, že pohyb je ten nejlepší způsob, jak se zbavit přebytečné energie a docela dobře se i uvolníte po náročném pracovním dni, ve kterém vás navíc někdo pěkně naštval. Bonus navíc: Po cvičení nebudete mít hlad.
7) Jezte pravidelně 5x denně, potraviny vybírejte v souladu s glykemickým indexem.
8) Najděte si někoho, komu se můžete svými úspěchy chlubit. Sdělená radost je dvojnásobná radost.
9) Chutná vám čokoláda? Dejte si ji! Ale jen jednou týdně. Ve vámi určený den. Ne více než 50g a raději hořkou. Budete vědět, že není zakázána a na »svůj« den se budete těšit. Určit si sladké dny je to nejlepší, co můžete udělat. A domluvte se s kamarádkou, že budete hubnout spolu a ve sladký den si zajdete třeba na pohár.
10) A konečně – jděte do svého oblíbeného obchodu a kupte si tu nejhezčí věc na oblečení. Čím dražší, tím lépe. Ale pozor! Musí být o jednu velikost menší. Doma si ji dejte na viditelné místo a každou neděli můžete zkoušet, o kolik jste svému snu blíž.

Více ...
Vložil: Velitelka komanda dne 31.5.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Jak zhubnout07) Moudrosti a zajímavosti o hubnutí

Jaké škody v těle způsobí jo-jo efekt?

Člověk, u kterého se rozjel jo-jo efekt a který posuzuje výsledky svého nárazového hubnutí jen celkovými kilogramy na své nášlapné váze netuší, že neubývá jen tuková složka, ale i svalová tkáň s nitrobuněčnou tekutinou. Po prvotním „vyprázdnění“ jaterních a svalových buněk o glykogen a vodu- ztrátě 3-5 kg tělesné hmotnosti, se pokles úbytku kilogramů zastaví. V ten okamžik rezignuje, opustí omezující stravovací režim…

… nebo ho k tomu přímo donutí jeho vyčerpaný, stresovaný organismus a vrátí se ke svým obvyklým stravovacím návykům. Zvýší přísun energie, opět doplní konzumací sacharidů své glykogenové zásoby, natáhne se mu do buněk voda a ztracené kilogramy jsou opět zpátky.

Po období hladovění má tělo snahu přibírat a předzásobit se. Ale co bude přibírat? S největší pravděpodobností půjde o téměř čistý tuk. Jo-jo efekt se opticky podepíše na jeho postavě. Může si klidně udržovat svou klasickou hmotnost, ale i když rafička váhy ukazuje stále stejnou hodnotu, bude nám připadat boubelatější (tuk je lehký a pro vytvoření stejného množství kilogramů, ho musí být objemově více než těžkých svalů). Pokud došlo k úbytku svalové tkáně, musí ji pro udržení původní, zafixované hmotnosti nahradit objemově dvojnásobné množství tukové tkáně. Udává se, že přibrání 1 kg tuku se na velikosti tělesných partií projeví 1,5x více než přibrání 1 kg svalu. Proto je i při stejné tělesné hmotnosti v pase, bocích, stehnech, pažích… více centimetrů než bylo před redukcí. K mnohem horším změnám dojde na úrovni látkové přeměny. Výrazně stoupá především nebezpečí rozvoje diabetu 2. typu, poruch lipidového metabolismu (vzrůst krevních tuků, pokles hladin „ochranného“ HDL cholesterolu), vzrůst krevního tlaku a celkového rizika srdečně- cévních onemocnění.

Při a po každé redukční dietě šetří tělo energií čím dál více a více. Takto „vycvičený“ a zkoušený organismus si posílí či dokonce vypěstuje mechanismy, pomocí kterých účelněji šetří energetická depa a mnohem efektivněji mění přijaté kalorie do podoby tukových zásob. Může to dojít až tak daleko, že někteří jedinci doslova přibírají už i z „vody a vzduchu“. A musí vydat velice mnoho úsilí k tomu, aby jejich tělo nějaký kilogram naopak opustil.

Prázdné kalorie

Výživová hodnota potravin udává, kolik bílkovin, tuků, sacharidů, cholesterolu, vlákniny nebo vitamínů či minerálních látek obsahuje. Existují tedy potraviny z výživového hlediska hodnotné a přitom dodávají jen málo energie.

Na druhé straně jsou potraviny s vysokou energetickou hodnotou ale malým nebo žádným přínosem pro zdraví. To znamená, že poskytují prázdné kalorie. Typickými představiteli jsou sladké limonády, bonbóny, vodová zmrzlina, koncentrované lihoviny, sladké likéry, chipsy, oplatky a dorty! Takže nejíst!!!

Více ...
Vložil: Velitelka komanda dne 31.5.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Jak cvičit07) Moudrosti a zajímavosti o hubnutí

Jak na ploché bříško?

Ploché bříško je jedním z nejčastějších přání, které ženy ohledně své postavy mají. Bude to zřejmě tím, že s ním souvisí další „důležitá veličina“ a tou je štíhlý pas. A možná je to také tím, že jeho plochosti dá zabrat každé těhotenství. Dobrá zpráva je, že bez ohledu na věk i počet potomků, je možné na něm pěkně zapracovat.

Plochost našeho bříška je dána dvěma parametry: pevností břišních svalů, ale také množstvím podkožního tuku v této oblasti. Je-li toto množství větší, nejsou ani sebepevnější svaly vidět a hyzdí je beztvará tuková hmota. Z toho vyplývá, že pro pěkné bříško je kromě posilování důležitý aerobní trénink, ale velmi také výživa. Zkrátka budeme-li dělat sklapovačky do omdlení, není to ještě to pravé, je potřeba zracionálnit jídelníček a přidat např. rotoped či chůzi, čili aktivitu, která pomůže podkožní tuky spalovat. Nezapomeňte ani na ostatní svalstvo tvořící svalový korzet trupu, na zádové svalstvo.

Jak se dostanou tuky ze špeků pryč ?

Štěpení tuků a mastných kyselin za vzniku ATP a CP probíhá přímo v místě spotřeby- ve svalové buňce. Česky řečeno musí je spálit vaše svaly. Čím více tedy budete mít svalů, tím více tuků můžete spálit. Dokonce tím víc jich budete pálit i v klidu.

K tomu, aby vůbec mohlo dojít ke spálení tuků, musí se uvolnit ze zásob a dostat se do svalů. Tento přenos probíhá samozřejmě přes krev, jediné vhodné transportní medium v lidském těle. Tento proces spouští adrenalin a glykogen. A dochází k němu teprve až po 40 minutách výkonu v aerobní zóně. Pokud tedy chcete hubnout aerobikem, měli byste cvičit aspoň 2 hodiny. Další možností je pak hubnout pomocí těžkých anaerobní tréninků při následné regeneraci. K hubnutí není přímo zapotřebí posilovat, stačí jakýkoliv běžný pohyb, hlavní je vhodný jídelníček.

Tuky, které jsou ukládány ve špecích jsou uloženy jako triglyceridy. Aby bylo možné je spálit, musí se odstranit glycerol (spálí se stejným mechanizmem jako glukóza) a zbylé mastné kyseliny se zpracují v tzv. krebsově cyklu (spalují se postupně).

Neexistuje jiná cesta, kterou by se tuky dostaly z těla ven než svalovou aktivitou.

Které tuky se spálí první?
Zhubnout musíte všude, tělo nedokáže pálit tuk na určitém místě. Musíte si uvědomit, že pálení tuků probíhá přes krev. A to asi tak, že když svaly svou činností, a je jedno které svaly a kde, spálí určitou energii, tak za určitých okolností se tělo rozhodne použít jako další zdroj energie tuky. Toto rozhodnutí je do praxe uváděno pomocí hormonů a dalších látek, které jsou všechny vypuštěny do krve. A tato krev s touto instrukcí kudy teče tělem a narazí na tuk tak ho použije jako zdroj energie. A po složitých reakcích ho opět krev zanese do cílové stanice- svalů. Zhruba se celý tento proces spouští po 40 minutách cvičení.

Odkud se bude ten tuk brát záleží hlavně na genetických danostech. Tuk tedy tento proces odstraňuje rovnoměrně po celém těle dle genetického klíče. Proto většině žen zůstává nejdéle tuk na bocích, břichu a zadečku. Chce to tedy trpělivost a vhodnou dietou odstraňovat tuk tak dlouho, až budete spokojeni.

Neexistuje jiná cesta, kterou by se tuky dostaly ze zásob do svalů než krev.

Shrnutí:

Limitujícím faktorem rychlosti hubnutí je množství svalů. Zázračné produkty nemůžou fungovat, musely by za a) uvolnit tuk do krve a za b) spálit ho ve svalech. Takže pokud produkty slibují, že nemusíte nic dělat, došlo by pouze k uvolnění tuků do krve a to by Vás zabilo. Naštěstí tyto produkty nefungují, tak to přežijete.

Tuk se z těla nevypaří, ani nevypotí, jediná cesta jak se dostane pryč, je rozpustit ho v krvi, dopravit ho do svalů, a tam ho spálit.

Více ...
Vložil: Velitelka komanda dne 31.5.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Jak na štíhlý pas?07) Moudrosti a zajímavosti o hubnutí

Tuk v pase

Tuk v oblasti pasu se odstraňuje používáním velkého počtu opakování v takových cvicích, jako jsou rotace s lehkou tyčí ve stoji a sedu, úklony ve stoji, event. s lehkou zátěží (kladka, v lehu na boku na šikmé lavici), rotace na hyperextenzní lavici buď samostatně, nebo v kombinaci se záklony, rotace dolních končetin ve visu roznožmo apod..

Individuální dispozice rozhodují nejen o umístění tuku, ale také o rychlosti jeho úbytku. Proto při pomalém snižování tukových zásob doporučujeme použít vyzkoušené způsoby: aerobní zátěž nalačno (nejlépe před snídaní šlapat na kole 30 minut), aerobní zátěž po silovém tréninku (po posilování dalších 30 minut na kole, stepperu, běhacím pásu). Vyzkoušená a účinná kombinace je šlapání na kole s rotací, speciálně na tuk v oblasti pasu. Ke cvičení je samozřejmě nezbytně nutné dodržovat známé stravovací zásady: odstranit ze stravy tuky a jednoduché cukry. Zařadit zeleninu a netučné zdroje bílkovin, nejlépe rybí filé. V pozdních odpoledních a večerních hodinách nekonzumovat sacharidy (ani ve formě rýže) a ovoce (ani džusy).

Redukce tuku

Nesmíte hladovět. Pokud při redukci podkožního tuku hladovíte, ztrácíte i svalovou hmotu a tím se spalování tuku stává mnohem obtížnější.

Pro spalování tuku je třeba dodržet denní energetický příjem 1400 kalorií pro ženy a 2400 kalorií pro muže. Sklon k přibírání je geneticky daný jen u 25% lidí, naproti tomu způsob, jak se tuková tkáň ukládá je daná až u 60% lidí. Výsledky vědeckých testů dokázaly, že optimální teplotou pro trénink se zaměřením na spalování tuků je 10-20 stupňů celsia. Jsou dva druhy tukové tkáně- bílá a hnědá. Důležitější pro odbourávání podkožního tuku - hnědá obsahuje mitochondrie, které spalují tuk. Tato svalová tkáň se stává věkem neaktivní. Pokud se chcete zbavit přebytečných tukových polštářů, musíte pít hodně vody (alespoň 2 l denně) a jíst častěji a v menších dávkách. Nesmíte zapomínat, že svaly a játra využívají nejdříve zdroje glukózy. Pokud méně jíte, spotřebuje tělo mezi jídly celé množství glukózy, tak se do svalů dostane více látek a méně se jich přemění na tukovou tkáň.

Více ...
Vložil: Velitelka komanda dne 31.5.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Doporučení k dietnímu režimu07) Moudrosti a zajímavosti o hubnutí

1. Čtěte nálepky na zboží - studujte co jíte.
2. Jezte co nejvíc čerstvou kuchyňsky neupravovanou stravu
3. Pijte vodu nebo ředěné džusy(max.1:1) místo jiných většinou přeslazovaných nápojů.
4. Nejezte potraviny,které obsahují více než 20% tukových kalorií.
5. Místo sladkého moučníku jezte ovoce.
6. Nejezte uzeniny.
7. Jezte více rybího a drůbežího masa(bez kůže) na ůkor masa tmavého.
8. Nevynechávejte jídla.Jezte pravidelně cca pět malých jídel denně.
9. Nesolte.Místo soli používejte bylinné koření.
10. Vyměňte smažené brambůrky,slané oříšky a sušenky za ovoce a zeleninu.
11. Omezte příjem alkoholu(zvláště ženy) a kofeinu.
12. Jako zálivku na salát používejte netučné jogurty nebo trochu olivového oleje.
13. Využívejte kuchyňské úpravy jídel při,kterých se nepoužívá tuk.
14. Z polévek odstraňujte povrchový tuk.
15. Jezte jen libové kousky masa bez kůže a tuku.
16. Věřte pouze potravinám se značením,umožňujícím zjistit procenta tuku.
17. Omezte jednoduché cukry,jezte místo nich komplexní polysacharidy.
18. Zpestřete si stravu,zkoušejte nové recepty apod.
19. Vyhněte se bláznivým dietám!
20. Hubněte pomalu ne více než o 1/4kg týdně.
21. Pravidelně cvičte.Pokud to jde tak cvičte ráno.
22. Cvičte nejlépe 3 až 5x týdně alespoň 30minut.
23. Užívejte každodenně kvalitní komplexní multivitaminovominerální doplněk.
24. Jezte dostatečně potraviny s vysokým podílem vlákniny (dop.40g vlákniny denně).

Více ...
Vložil: Velitelka komanda dne 31.5.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 jablíčko nebo hruška07) Moudrosti a zajímavosti o hubnutí

Z MF Dnes:

JAKOU MÁTE POSTAVU?

Někdy je způsob ukládání tuku vidět na první pohled, jindy to tak jednoznačné není. Pak si lze pomoci jednoduchým výpočtem. Je to snadné: dotyčný nebo dotyčná si změří pas v nejužším místě a boky naopak v nejširším místě přes hýždě a vypočítá se poměr mezi nimi. Výsledné číslo napomůže k zařazení k příslušnému typu.
Příklad? Žena, která má v pase 80cm a přes boky 105cm, se dobere k výsledku 80/105, což se rovná 0,76. A to je hodnota typická pro navyhraněné typy.
Pokud je poměr 0,9a více, je to jasné jablko, stejně jako lidé s poměrem 0,7 a méně jsou jasné hrušky. V prvním případě jde o mužský a ve druhém o ženský typ obezity.
Zjednodušeně lze říci, že lidé s mužským typem obezity by měli hobnout pomocí kombinace diety se sníženým energetickým příjmem a vhodně zvoleného pohybu, kdežto lidem s ženským typem často omezení v jídle a pohyb nestačí, protože mají pomalejší bazální metabolizmus, pomoci jim mohou mimo jiné kůry zaměřené na fungování lymfatického systému a na zvyšování výkonnosti metabolismu.

Více ...
Vložil: Velitelka komanda dne 31.5.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 kolik Kj potřebuje moje tělo07) Moudrosti a zajímavosti o hubnutí

Počet kj si spočítáte pomocí koeficientu bazálního metabolismu = 82

Příklad : Vážím 80 kg x 82 = 6560 je počet kj které tělo potřebuje pro to, aby mohlo fungovat.

Do minusové bilance se dostáváme pohybem, chůzí, procházkou z kočárkem:-))

Jak kila ubývají snižuje se i množství kj.

Více ...
Vložil: Velitelka komanda dne 31.5.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 tuky07) Moudrosti a zajímavosti o hubnutí

Pokud se snažíme úspěšně zdolat nadbytečné kilogramy, musíme se zaměřit na množství a kvalitu tuků v redukčním jídelníčku. Počítáme-li s příjmem energie přibližně 5 tisíc kilojoulů za den, měli bychom přijmout něco kolem čtyřiceti gramů tuků. To je 30 procent z celkové energetické hodnoty jídelníčku. Možná to vypadá, jako by čtyřicet gramů bylo až moc, musíme si ovšem uvědomit, že většinu tuku přijmeme skrytou formou - v masných a mléčných výrobcích a v některých druzích tolik oblíbeného pečiva. Uzeniny, paštiky Mezi nejtučnější potraviny patří většina uzenin a paštik, smetana, chipsy, slané krekry, oplatky, čokoláda, ořechy a některé druhy sýrů. Tyto potraviny by se v průběhu hubnutí v jídelníčku neměly vyskytovat raději vůbec. Většinu z nevhodných potravin můžeme nahradit jinými, aniž máme pocit nepřiměřeného omezování. Pokud si místo smetanového jogurtu (8 až 10 gramů tuku na sto gramů) vybereme polotučný (tři gramy), ušetříme pět až sedm gramů tuku, rozdíl mezi jogurtem polotučným a zcela bez tuku přitom již není tak markantní. Pokud si dáme místo sto gramů salámu typu poličan (47 gramů tuku) drůbeží šunku (4,5 gramu tuku), přijmeme tuku desetkrát méně! Tuky v uzeninách patří k těm nejméně vhodným, protože mastné kyseliny v nich obsažené zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Totéž ostatně platí pro všechny tučné druhy masa, takže pokud chcete zhubnout, můžete si do svého zápisníku "zakázaných" potravin připsat další položky... Jestliže tedy při hubnutí musíme množství tuku regulovat, měli bychom o to více dbát na jejich složení. Z hlediska prevence srdečně-cévních chorob je velmi vhodné používání olivového oleje (zejména do salátů, přídavek tuku k zelenině zlepší vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích). Pro organismus výhodné složení má i řepkový olej, protože je zdrojem nedostatkových omega-3 nenasycených mastných kyselin. Ryby, ryby, ryby Jedinou skupinou potravin, u nichž můžeme občas (to znamená jednou až dvakrát týdně) i při hubnutí přestat počítat gramy tuku, jsou ryby. Zejména mořské ryby obsahují ve svém tuku již výše zmíněné omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které snižují tendenci krve ke tvorbě krevních sraženin a tvoří tak významnou součást prevence srdečně-cévních chorob. Nejbohatším zdrojem tohoto "zdravého" tuku jsou sledě, losos, tuňák, makrela anebo sardinky.

Více ...
Vložil: Velitelka komanda dne 31.5.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 SPRÁVNÝ STRAVOVACÍ REŽIM07) Moudrosti a zajímavosti o hubnutí

Rozložení jídel by mělo být následující:

Snídaně-20%denní spotřeby

Dopolední svačina-10%denní spotřeby

Oběd- 30%denní spotřeby

Odpolední svačina-10%denní spotřeby

Večeře-30%denní spotřeby

Pokud si totéž množství jídla rozdělíte do většího počtu denních dávek,budete hubnout jednodušeji,než kdybyste je snědli na jednou.(čerpáno z knihy Hubneme s rozumem).
Více ...
Vložil: Velitelka komanda dne 31.5.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Poslední články ze všech deníků 110 z 10 

Upozornění:
Dalších 119 článků v tomto výběru je soukromých (nemáte k jejich prohlížení oprávnění).
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.