Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Gipsy.cz: Radek Banga a Vojtěch Lavička

Autor: Romčátka , 5.3.2009

Jako zjevení působí na české scéně jeden z největších talentů, jaké se u nás v posledních desetiletích objevily. Romský rapper Radoslav „Gipsy“ Banga se v novém projektu spojil s elitou romských spoluhráčů v čele s houslistou Vojtou Lavičkou a s nonšalantností a elegancí legendárních cikánských kapelníků mixuje výbušnou směs rapu, romské muziky, funky etna či popu, která kromě potřebné míry zdravé agresivity nepostrádá humor, nadhled a ironii. Kromě vlivu amerických hiphoperů na svých toulkách Prahou zcela jistě potkával podněty, které mu prostřednictvím pražského genia locci zanechali Jaroslav Hašek či Franz Kafka. Jeho talent zaujal i legendárního srbského kapelníka Bobana Markoviće, na krátkém loňském turné v Praze a Německu vzniklo naprosto originální tvůrčí spojení, které konsternovalo zejména publikum v Drážďanech a Berlíně. Poté si podmanil berlínské publikum i na dalších samostatných vystoupeních na Karneval den Kulturen a v Kafee Burger, jeho projev je již znám posluchačům Radia Multikulti a Funkhaus Europa, jeho originalitu vyzdvihuje i recenzent prestižního francouzského časopisu Mondomix. Talent Gipsyho ocenila i odborná veřejnost ve dvou nominacích na prestižní ceny, včetně Anděla, české obdoby Grammy.


Rozhovor s Radkem Bangou a Vojtěchem Lavičkou


Soutěže Eurovision Song Contest se účastní zástupci zemí, které jsou aktivními členy EBU (Evropská vysílací unie, jejímž cílem je především výměna přenosů a příspěvků mezi zejména veřejnoprávními médii. ČR je ve sdružení zastoupena Českou televizí a Českým rozhlasem.). Letos je jich 43. Hostitelskou zemí Eurosongu 2009 je Rusko.


Českou republiku bude letos reprezentovat skupina Gipsy.cz. ČT využila práva nominovat interpreta přímo a nevypisovala národní kolo. (V roce 2007 za Česko soutěžila skupina Kabát s písní Malá dáma, o rok později Tereza Kerndlová s Have Some Fun. Do finále ale nepostoupil ani jeden z nich.)


Vy jste se v Eurosongu pokusili uspět už v minulých ročnících. Letos vás Česká televize přímo vybrala. Co si od letošního ročníku přesně slibujete?


R. B.: Zkusíme to, samozřejmě bychom chtěli vyhrát. Jsme jiní a myslím, že soutěž okořeníme.


Myslíte, že soutěž letos funguje stejně jako v 70. letech, kdy ji vyhrála ABBA a rázem byla slavná v celém světě?


V. L.: V současné době je to trochu složitější. Je víc proudů muziky, kapel je také daleko víc. Ale rozhodně, až se tam objeví něco zajímavého, tak to má šanci na úspěch. A my zajímaví jsme.


Přemýšleli jste o tom, jak být jiní, když jste psali nové písničky?


R. B.: Muzikant by neměl přemýšlet. Dělat něco na zakázku, to není moc můj styl. Napsal jsem písničky, jak jsem to v tu chvíli cítil, a je už jedno, jestli jsem je psal patnáct minut nebo tři dny.


Vznikly nové písně vyloženě pro Eurosong?


R. B.: Ne, to přímo ne. Jedna z nich existovala už předtím v demoverzi, byla v šuplíku. Dodělali jsme ji a natočili k ní klip. Měli jsme na natáčení šibeniční termín, ale nějak jsme to zvládli nakonec.


V. L.: Jedna z písniček vznikala asi tři minuty a druhá komplikovaně tři měsíce. Jsem sám zvědavý, kterou z nich si lidé vyberou.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1125 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.