Deníky Fotoalba Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

28. 8. 2014

Autor: vallan , 28.8.2014
Z Turecka jsme s sebou do Švédska přivezli žhavé slunečné dny, které nás provázely několik dalších týdnů. Až poslední dva týdny prázdnin (ve Švédsku začíná školní rok v půlce srpna) už se počasí neudrželo a dočkali jsme se kýžených dešťů a poklesu teploty pod třicítku (následně na hranici dvacítky). Na návštěvě u nás byli děda Zdeněk s Kačenkou; vzali jsme se do Fenomen magasinet a taky na břeh jezera Vättern - druhého největšího jezera ve Švédsku. Po jejich odjezdu jsme se vydali s Martinem, Katkou a jejich dětmi (naši slovenští kamarádi, o kterých jsem dříve psal), kempovat pod stany. Bylo to na tři noci, u dříve zmíněného jezera, leč severněji. Možná jsem o tom místě psal už minulý rok, kdy jsme se tam vypravili na jednodenní výlet. Je to jen hodina cesty autem a kousíček od pěkného kempu je velká písčitá pláž. Voda nebyla velmi teplá, mohla mít kolem jedenadvaceti stupňů, možná o jeden stupeň víc. Koupat se v tom dalo dobře, ale ne každému se vyloženě chtělo. V kempu jsme měli štěstí na místa, vybrali jsme si pozemky na kraji u lesa, takže děti to měly kousek na dobrodružné výpravy a my jsme měli dost prostoru před stany, abychom mohli hrát badminton, například.. Nejvíc ze všeho si děti užily na šlapacích autokolech, která byla k zapůjčení, a několikrát denně je proháněly po kempu. Počasí už to ale během našeho pobytu tak nějak zabalilo a po našem odjezdu začaly dny chladnější a deštivé. Tak tedy skončily letní prázdniny a jsme všichni zpátky v procesu vzdělávání a práce. Markétka má potvrzenou intoleranci na laktózu; naštěstí se to neprojevuje nijak drasticky, převážně špinavým spodním prádlem. Obchody jsou dobře zásobené mléčnými výrobky bez laktózy, takže to není výraznější omezení v jídelníčku a i ve škole jsou na to prý připravení (vyplnili jsme kvůli tomu tři formuláře, načež po dvou týdnech na třídní schůzce Haník zjistil, že o tom učitelka spíš nevěděla). Společně s laktózou se s Markétkou rozloučil i její atopický ekzém; to je velmi dobrá zpráva, poněvadž jsme v poslední době sváděli s ekzémem dost urputné boje.
.
Maka je hrdá školačka v předškolní třídě. Škola hrou. Občas je ve škole smutná, když ví, že Zuzanka je ve stejné budově, a chce si s ní hrát. Museli jsme jí domluvit, aby si to přestala vynucovat pláčem. Zuzanka je ve třetí třídě, zatím se rozjíždějí, vím zatím o jednom úkolu, který dostali ze švédštiny. Včera byla Zuzi na první lekci Bild och form (výtvarka), což je mimoškolní kroužek ve zdejší kulturní škole. Zuzanka z něj byla nadšená, to je skvělé, protože si myslím, že jí chyběla aktivita, která by ji vyloženě chytla. Koníci byli jak kdy a na atletiku se většinou netěší, i když po skončení tréninku tvrdí, že to bylo dobré a sranda. Příští týden jí začne dramatický kroužek a Markétce hudba hrou.
.
Domácí uspořádání doznalo významné změny, děti mají oddělené pokojíčky. Už delší dobu bylo tohle řešení na spadnutí a v posledním týdnu bylo několik večerů za sebou ve společném pokoji dusno, když si Zuzanka chtěla číst, zatímco Maka poslouchala nahlas pohádku z přehrávače. Na nic jsme už nečekali a současné rozdělení pokojů funguje ke všeobecné spokojenosti. Markétka ke svému zděšení zjistila, že teď už za ni nebude uklízet její sestra, a protože úklid zatím ještě není Markétčina silná stránka, nevyhneme se občas příkazům a slzičkám. My s Haníkem máme zatím společnou ložnici, je to dobré..

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 554 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.