Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

2.část

Autor: spravce* , 4.6.2003
POHYBOVÉ ÚSTROJÍ: Přírůstek na váze vyvolá změnu statiky v oblasti pánevního pletence, ten se vlivem prosáknutí kloubních pouzder a vazů uvolní a těhotná tak chodí o širokém základu (kolébavá chůze). Těhotné mají prohnutou bederní páteř, mají snahu si ulevovat podepřením se rukou, jelikož mívají nepříjemné pocity až bolesti v zádech. Pomoc? Nechte se naučit nebo si najděte cviky na uvolnění bederní páteře (kočičí hřbet, apod.)

A POKOŽKA? Pokožka na břišní stěně se rozpíná a stejně jako na prsech se na ní mohou objevit strie.(Lze jim alespoň zčásti předcházet preventivním používáním krému, které můžete zakoupit v lékárnách a drogériích.) Vaše pokožka bude v těhotenství také zvýšeně pigmentovaná, zejména kolem řitního otvoru, na zevních rodidlech, na dvorcích prsních bradavek, nebo třeba na jizvách po operaci.U některých žen se objevují na obličeji hnědé skvrny (chloasma uterinum), které ale během šestinedělí zmizí.
Vaše pleť a vlasy Vás mohou během těhotenství potrápit. Vlivem výše zmiňovaných hormonálních bouří mohou být vlasy buď zvýšené mastné nebo naopak polámané a suché. Používejte jemný šampon pro každodenní použití nebo si nechte poradit v lékárně. Stejně tak s pletí. Nezapomeňte ji denně pečlivě čistit a ošetřovat přípravky, které jsou určeny pro její aktuální stav. Skvrny nebo jiné kosmetické defekty můžete dokonale zamaskovat speciálním vysoce krycím make-upem, který dostanete v lékárně a který byl vytvořen hlavně pro budoucí maminky s problémovou pletí.

PŘIBÝVÁNÍ NA HMOTNOSTI: Vaše hmotnost se zvýší v průběhu těhotenství obvykle o 10-12 kg, ale neznamená to, že tloustnete. Tento přírůstek tvoří plod, zvětšení mateřských orgánů (dělohy a mléčné žlázy), nahromadění tukových rezerv, zmnožení objemu krve a tkáňové tekutiny. 39% tohoto přírůstku tvoří plod a plodové obaly (Vaše miminko), 22% tvoří zmnožená krev, 11% plodová voda, 11% vzrostlá děloha, 9% placenta a 8% zvětšené prsy. Ale pokud bude Váš váhový přírůstek mnohem nižší nebo naopak vyšší (znám maminky, které po porodu shazovaly 20-30 kg), nepropadejte panice, poraďte se s Vaším gynekologem, který Vás vyšetří a řekne Vám, jestli se děje něco, co by nemělo, nebo jestli prostě moc jíte nebo si hlídáte kalorie.(V těhotenství jezte pestrou, bohatou a vyváženou stravu, ale ne víc, než jste zvyklá, nejíte "za dva", jak se s oblibou říká!) Kdyby se dělo něco, co by nemělo? Možná čekáte trojčata. A nebo se jedná o málo častá těhotenská onemocnění, spojená s nadměrným přibýváním na váze, otoky a jinými příznaky. Ale i s tím si moderní medicína poradí, nebojte. Lékař Vám všechno vysvětlí a Vaše miminko pravděpodobně nebude ohroženo.

METABOLISMUS: Ve vašem těle přibude kolem sedmi litrů vody, aniž by se objevily otoky. 1200-1500 je zvýšený objem krve v oběhu a 5000 ml tvoří zmnožená tkáňová tekutina. Budete potřebovat získat ve stravě více iontů (Fe, Ca, P, Mg, S, K), abyste je mohla dodat i miminku. Zvýšená bude i potřeba kyslíku, který budete potřebovat Vy i Vaše děťátko.

PSYCHICKÉ ZMĚNY souvisejí s hormonálními hladinami ve Vašem organismu. Některé ženy nepocítí téměř žádné neobvyklé stavy, většina jich ale může pocítit stavy smutku, rozladěnosti, podrážděnosti, beznaděje... Některé těhotné ženy jsou naopak veselé, vyrovnané, plné optimismu, energie, září radostným očekáváním. Pokud Vás Vaše pocity trápí a máte pocit, že to sama nezvládnete, nemějte obavy se poradit se svým gynekologem nebo se obrátit s prosbou o pomoc na odborníka (psychoterapeuta, psychologa), jen nesahejte po tabletkách na uklidnění, mohly by poškodit zdraví Vašeho miminka.

Zobrazeno doposud 2035 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.