Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník *První příznaky těhotenství
od těhulinek, jak Vám bylo, jak Vám je..., aneb dá se to vůbec nějak bez testu poznat?


 Články 12 z 2 
 1.část*První příznaky těhotenství

Jaké změny nastávají v organismu těhotné ženy a proč? Co se děje ve Vašem těle v souvislosti se zabydlením děťátka ve Vašem bříšku? Jak se organismus přizpůsobuje své budoucí roli?

Těhotenství vyvolá ve Vašem těle řadu změn, které souvisejí s tím, jak se tělo připravuje na zajištění vývoje a výživy plodu, na porod a následnou tvorbu mateřského mléka a kojení.
Za všemi pochody v těle budoucí maminky stojí HORMONÁLNÍ změny, které souvisejí se změnou činnosti některých endokrinních žláz. Nebudu Vám přesně vysvětlovat, jaké žlázy se zapojují do práce a které hormony a proč produkují, jen byste měla vědět, že hormonální změny v organismu těhotné ženy jsou důležité pro správnou přípravu pohlavních orgánů, rodidel pro správný průběh těhotenství, zdárné donošení a porození miminka a také následnou výživu, tedy tvorbu mléka a kojení.
Vy můžete tyto změny na sobě pozorovat v podobě zvětšujících se prsou, v nichž můžete cítit tíhu, napětí, zvýšenou citlivost až bolestivost, tím jak se mléčná žláza rozrůstá, hromadí se tuková tkáň a prs se zvětšuje. Dvorce bradavek jsou tmavší a cévní kresba na prsou je výraznější. Mohou se objevit strie, nejprve načervenalé až růžové, posléze vybledlé, stříbřitě bělavé jizvičky v podkoží, které už nezmizí.

Na svých rodidlech (zevní i vnitřní pohlavní orgány) si můžete povšimnout ztmavnutí, zvýšené pigmentace kolem řitního otvoru a na vulvě (zevně na rodidlech). Poševní stěna je poddajnější, překrvená, měkčí.
Rodidla se připravují na nošení a porod miminka. Děloha, která má v normálním stavu hmotnost cca 50 g a objem dutiny asi 2-3 ml, se zvětší postupem těhotenství na 4000-5000 ml objemný orgán a její hmotnost stoupne až na 900-1200 g. Původně hruškovitý tvar se v průběhu gravidity změní na vejčitý či kulovitý. Zvětšování dělohy souvisí s prodlužováním svalových vláken děložní stěny (prodlouží se až 10x) a tvorbou nových svalových vláken (pod vlivem estrogenů) Od konce 4. měsíce se zvětšuje především růstem miminka.

Hormonální změny pocítíte na sobě také jako změny nálady, smutek, podrážděnost, vztek, náladovost, únavnost apod.

MOČOVÉ ÚSTROJÍ: Průtok krve ledvinami se zvýší - nezapomeňte hodně pít! Svalový tonus močových cest je snížený, vyprazdňování moči je zpomalené a ženy mohou být náchylné k infekcím močových cest. - Nezapomeňte hodně pít!

OBĚHOVÝ SYSTÉM: Oběhový systém je Vaším těhotenstvím zatížen. Zvětšil se o nově vytvořené cévy v děložní stěně, mléčné žláze a oběhu krve mezi Vámi a Vaším miminkem skrze placentu. (tzv. uteroplacentární oběh) Také objem cirkulující krve se během těhotenství zvýší až o třetinu, čili máte o 1200-1500 ml více krve nežli předtím. Levá komora Vašeho srdíčka musí přidat na práci, Váš puls je asi o 20 tepů za minutu rychlejší. Čili byste se měla trochu šetřit, protože se pravděpodobně snáze unavíte, pokud budete mít chvilku, odpočiňte si s nohama ve zvýšené poloze, neošizujte se o spánek, dopřejte si jej, kdykoli na něj budete mít chuť. A pozor - žilní stěny jsou oslabené, takže jste-li predisponovány (máte-li to v rodině), mohou se u Vás objevit křečové žíly nebo hemeroidy.

DÝCHACÍ SYSTÉM: Miminko roste, roztahuje se a tlačí zespodu na Vaše plicní laloky, vzniká tzv. vysoký stav bránice. Vitální kapacita plic se snížila, počet dechů se zvýšil asi o 10 za minutu. Při odpočinku hezky dýchejte, zhluboka vdechujte čerstvý vzduch...Vaše miminko i Vy potřebujete kyslík!

TRÁVENÍ: Zpomalená pohyblivost trávicí trubice a nižší tonus její svaloviny mohou mít za následek Vaše potíže se zácpou nebo nadměrnou plynatostí (bolest břicha, pocit plnosti, nafouklosti). Z podobných důvodů Vás může trápit pálení žáhy. Vliv gravidity na trávicí systém spočívá také v pocitu na zvracení (lékaři mu říkají nausea) a zvracení. Také se Vám mohou zošklivit pokrmy, které jste jinak snášela dobře.

Více ...
Vložil: spravce* dne 4.6.2003| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 2.část*První příznaky těhotenství

POHYBOVÉ ÚSTROJÍ: Přírůstek na váze vyvolá změnu statiky v oblasti pánevního pletence, ten se vlivem prosáknutí kloubních pouzder a vazů uvolní a těhotná tak chodí o širokém základu (kolébavá chůze). Těhotné mají prohnutou bederní páteř, mají snahu si ulevovat podepřením se rukou, jelikož mívají nepříjemné pocity až bolesti v zádech. Pomoc? Nechte se naučit nebo si najděte cviky na uvolnění bederní páteře (kočičí hřbet, apod.)

A POKOŽKA? Pokožka na břišní stěně se rozpíná a stejně jako na prsech se na ní mohou objevit strie.(Lze jim alespoň zčásti předcházet preventivním používáním krému, které můžete zakoupit v lékárnách a drogériích.) Vaše pokožka bude v těhotenství také zvýšeně pigmentovaná, zejména kolem řitního otvoru, na zevních rodidlech, na dvorcích prsních bradavek, nebo třeba na jizvách po operaci.U některých žen se objevují na obličeji hnědé skvrny (chloasma uterinum), které ale během šestinedělí zmizí.
Vaše pleť a vlasy Vás mohou během těhotenství potrápit. Vlivem výše zmiňovaných hormonálních bouří mohou být vlasy buď zvýšené mastné nebo naopak polámané a suché. Používejte jemný šampon pro každodenní použití nebo si nechte poradit v lékárně. Stejně tak s pletí. Nezapomeňte ji denně pečlivě čistit a ošetřovat přípravky, které jsou určeny pro její aktuální stav. Skvrny nebo jiné kosmetické defekty můžete dokonale zamaskovat speciálním vysoce krycím make-upem, který dostanete v lékárně a který byl vytvořen hlavně pro budoucí maminky s problémovou pletí.

PŘIBÝVÁNÍ NA HMOTNOSTI: Vaše hmotnost se zvýší v průběhu těhotenství obvykle o 10-12 kg, ale neznamená to, že tloustnete. Tento přírůstek tvoří plod, zvětšení mateřských orgánů (dělohy a mléčné žlázy), nahromadění tukových rezerv, zmnožení objemu krve a tkáňové tekutiny. 39% tohoto přírůstku tvoří plod a plodové obaly (Vaše miminko), 22% tvoří zmnožená krev, 11% plodová voda, 11% vzrostlá děloha, 9% placenta a 8% zvětšené prsy. Ale pokud bude Váš váhový přírůstek mnohem nižší nebo naopak vyšší (znám maminky, které po porodu shazovaly 20-30 kg), nepropadejte panice, poraďte se s Vaším gynekologem, který Vás vyšetří a řekne Vám, jestli se děje něco, co by nemělo, nebo jestli prostě moc jíte nebo si hlídáte kalorie.(V těhotenství jezte pestrou, bohatou a vyváženou stravu, ale ne víc, než jste zvyklá, nejíte "za dva", jak se s oblibou říká!) Kdyby se dělo něco, co by nemělo? Možná čekáte trojčata. A nebo se jedná o málo častá těhotenská onemocnění, spojená s nadměrným přibýváním na váze, otoky a jinými příznaky. Ale i s tím si moderní medicína poradí, nebojte. Lékař Vám všechno vysvětlí a Vaše miminko pravděpodobně nebude ohroženo.

METABOLISMUS: Ve vašem těle přibude kolem sedmi litrů vody, aniž by se objevily otoky. 1200-1500 je zvýšený objem krve v oběhu a 5000 ml tvoří zmnožená tkáňová tekutina. Budete potřebovat získat ve stravě více iontů (Fe, Ca, P, Mg, S, K), abyste je mohla dodat i miminku. Zvýšená bude i potřeba kyslíku, který budete potřebovat Vy i Vaše děťátko.

PSYCHICKÉ ZMĚNY souvisejí s hormonálními hladinami ve Vašem organismu. Některé ženy nepocítí téměř žádné neobvyklé stavy, většina jich ale může pocítit stavy smutku, rozladěnosti, podrážděnosti, beznaděje... Některé těhotné ženy jsou naopak veselé, vyrovnané, plné optimismu, energie, září radostným očekáváním. Pokud Vás Vaše pocity trápí a máte pocit, že to sama nezvládnete, nemějte obavy se poradit se svým gynekologem nebo se obrátit s prosbou o pomoc na odborníka (psychoterapeuta, psychologa), jen nesahejte po tabletkách na uklidnění, mohly by poškodit zdraví Vašeho miminka.

Více ...
Vložil: spravce* dne 4.6.2003| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 12 z 2 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.