Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Kojení po císařském řezu

Autor: Tulenik-dvojky , 7.12.2005

Miminka by měla být i po císařském řezu přiložena tak brzy, jak je to možné. Pokud nebude nikdo moci nosit miminka mamince dostatečně často na kojení, je nutné podpořit dvorbu mléka častým odstříkáváním ( 7 - 10 x denně, z toho 1 - 2 x v noci). Vhodný způsob je ručně nebo elektrickou odsávačkou. Ostatní odsávačky jsou nešetrné vůči mamince a nedostatečně stimulují tvorbu mléka. Pokud nejsou prsa dostatečně často vyprazdňována, začne se tělo bránit snížením tvorby mléka. Toto snížení se často projeví až po příchodu domů a je nejčastější příčinou předčasného odstavení. Miminka by měla být přednostně krmena mlékem vlastní matky, pokud to nestačí, pak mlékem darovaným a teprve jako poslední možnost mlékem umělým. Mléko má odlišné složení pro miminko donošené a pro nedonošené, mlezivo má jedinečné imunologické vlastnosti, které nelze nijak nahradit.


Miminka by určitě neměla dostávat láhev s dudlíkem, krmit lze stříkačkou po prstu, lžičkou nebo z hrnečku. I pokud budou miminka oddělena od maminky, měla by jí být dána na kojení alespoň jednou denně, protože prostřednictvím prsu je mateřský organizmus informován o bakteriálním osídlení miminek a začne vytvářet příslušné protilátky proti infekcím, kterých je v nemocničním prostředí spousta.


Třetí až pátý den po porodu dojde k náhlému nalití prsou, protože mlezivo se začne měnit v mléko. Miminka se nedokáží přisát k příliš nalitému prsu, proto je třeba prs jemně namasírovat (nejlépe pod horkou sprchou) a část mléka odstříkat tak, aby dvorec změknul a miminka se mohla přisát.


Obecně platí, že miminka by měla pít dostatečně často ( 8 - 12 x denně) a pokud možno obě najednou. Pokud bude maminka kojit každé zvlášť, měla by prsy během jednoho kojení několikrát vystřídat, dokud se tvorba mléka dostatečně nenastartuje.


Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 978 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.