Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník kojení - otázky a odpovědi


 Články 13 z 3 
 z časopisu "Zdraví a krása" 10/ročník 2.kojení - otázky a odpovědi

Bolestivé bradavky a trhlinky (ragády) jsou výsledkem nesprávné techniky kojení, chybného přiložení nebo nesprávného sání. Je třeba jim předcházet. Pokud při kojení vzniknou, musíme:

- upravit polohu dítěte při kojení, aby ragáda byla vkoutku úst
- měnit polohy kojení
- stimulovat uvlonění mléka před kojením přiložením teplého obkladu
- nabídnout jako první méně bolestivý prs (...no tak u dvojčat to je pasé...)
- neomezovat frekvenci a délku kojení
- na konci kojení zasunout malíček za vnitřní koutek úst dítěte, které se pak samo pustí
- na bradavce ponechat po každém kojení zaschnout pár kapek mléka či použít hojivou mast (nejmenováno - ale popsán bepanten :o)))
- bradavky ponechat co nejčastěji volně na vzduchu či použít chrániče bradavek

Kromě popraskaných bradavek samozřejmě mohou nastat další nepříjemné změny:
- ucpaný mlékovod
- mastitida - zánět prsní žlázy
- infekce plísněmi
-přídatná žláza

Více ...
Vložil: Tulenik-dvojky dne 26.12.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Bolest při kojeníkojení - otázky a odpovědi

Bolest bradavek má mnoho různých příčin. Roztřídím je tedy do skupin:

1. Špatná technika kojení: Miminko na bradavce často doslova visí. Miminko musí mít nos i bradu zabořené do prsu, bříško přitisknuté k mamince.

2. Další příčiny mohou být ze strany miminka:

Některá mají prostě příliš silný stisk čelistí, pomůže trpělivé odnaučování - vždy při bolestivém skousnutí vložíme malíček mezi čelisti dítěte. Někdy bradavka až zbělá.

Některá miminka bradavky odírají buď spodním rtem nebo jazykem, opět lze trpělivým působením naučit miminko, že má mít jazyk mírně vystrčený a ret ohrnutý ven. Ret upravujeme zatlačením na bradu během kojení, jazyk procvičujeme takzvanou procházkou prsty po jazyku. Pokud má miminko krátkou podjazykovou uzdičku, časem mu doroste, není třeba ji přestřihávat. Miminko je zmatené sáním dudlíku a musí se naučit sát z prsu. 3. Problémy prsu:

Příliš nalitá prsa, miminko nemůže uchopit dostatečnou část dvorce a saje jen bradavku. Je nutné před kojením změkčit dvorec mírným odstříkáním, nejlépe po prohřátí horkou vodou. Bělavou bradavku může způsobovat i špatné prokrvení bradavky, pomůže teplo a někdy též ibuprofen. Ploché nebo vpáčené bradavky. Až se vytáhnou, bolest sama vymizí. Křečovité stažení bradavky, způsobené příliš intenzivním proudem mléka - pomáhá často kojit, skutečně prs vyprázdnit, do 3 měsíců to přejde. Poranění na bradavce - někdy se dlouho hojí a nemusí být na první pohled viditelné.

Puchýřky na bradavkách - menší než 1 mm naplněné mlékem - jemnou masáží zprůchodnit vývody.

Přecitlivělé bradavky - tam opravdu nezbývá než si zvyknout.

4. Kožní problémy: Patří do rukou lékaře.

Kvasinková infekce - léčí se genciánou, Pevarylem nebo čajovníkem v jemném ředění Citlivost na krémy, mýdla apod. Ekzém

Bakteriální infekce

Našly by se jistě i další příčiny bolesti, ale tyto vás mohou potkat asi nejčastěji. Pro diagnostiku je třeba mít mnoho údajů, nejvhodnější je kontaktovat laktační poradkyni telefonicky nebo osobně. Každopádně nadměrnou bolest je třeba řešit a ne trpět se zaťatými zuby. Telefon na laktační poradkyni Radku Pavlovou je 604281940 .

Více ...
Vložil: Tulenik-dvojky dne 13.12.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Kojení po císařském řezukojení - otázky a odpovědi

Miminka by měla být i po císařském řezu přiložena tak brzy, jak je to možné. Pokud nebude nikdo moci nosit miminka mamince dostatečně často na kojení, je nutné podpořit dvorbu mléka častým odstříkáváním ( 7 - 10 x denně, z toho 1 - 2 x v noci). Vhodný způsob je ručně nebo elektrickou odsávačkou. Ostatní odsávačky jsou nešetrné vůči mamince a nedostatečně stimulují tvorbu mléka. Pokud nejsou prsa dostatečně často vyprazdňována, začne se tělo bránit snížením tvorby mléka. Toto snížení se často projeví až po příchodu domů a je nejčastější příčinou předčasného odstavení. Miminka by měla být přednostně krmena mlékem vlastní matky, pokud to nestačí, pak mlékem darovaným a teprve jako poslední možnost mlékem umělým. Mléko má odlišné složení pro miminko donošené a pro nedonošené, mlezivo má jedinečné imunologické vlastnosti, které nelze nijak nahradit.

Miminka by určitě neměla dostávat láhev s dudlíkem, krmit lze stříkačkou po prstu, lžičkou nebo z hrnečku. I pokud budou miminka oddělena od maminky, měla by jí být dána na kojení alespoň jednou denně, protože prostřednictvím prsu je mateřský organizmus informován o bakteriálním osídlení miminek a začne vytvářet příslušné protilátky proti infekcím, kterých je v nemocničním prostředí spousta.

Třetí až pátý den po porodu dojde k náhlému nalití prsou, protože mlezivo se začne měnit v mléko. Miminka se nedokáží přisát k příliš nalitému prsu, proto je třeba prs jemně namasírovat (nejlépe pod horkou sprchou) a část mléka odstříkat tak, aby dvorec změknul a miminka se mohla přisát.

Obecně platí, že miminka by měla pít dostatečně často ( 8 - 12 x denně) a pokud možno obě najednou. Pokud bude maminka kojit každé zvlášť, měla by prsy během jednoho kojení několikrát vystřídat, dokud se tvorba mléka dostatečně nenastartuje.

Více ...
Vložil: Tulenik-dvojky dne 7.12.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 13 z 3 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.