Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

6. kapitola - I.

Na veřejnosti samé úsměvy, doma jen urážky a nadávky

Autor: Messiah , 12.1.2007


Osoby s manipulativním jednáním s oblibou znevažují druhé, aby si dodaly pocitu nadřazenosti. Od přímé kritiky přecházejí k ironii, posměškům (komentují výroky partnera, jako by hovořily k malému dítěti) a lhostejnost (dělají, že vůbec neberou partnerovu přítomnost na vědomí), srovnávají (ostatní jsou vždycky lepší než partner) a vytýkají partnerovi, že má špatný vkus a neumí si vybrat. Svůj proslov přitom proloží několika poklonami, lichotkami a něžnými slůvky.


Za všechno může partner
Jedním ze způsobů, jak si jedince může vytvořit iluzi, že nemá určitý charakterový rys nebo vadu, je obvinit druhého, že on ten rys nebo vadu má (projekce). Manipulátor si dovolí naprosto upřímně vyčítat druhému to, co dělá sám.
Manipulátor se zaměřuje na to, na čem druhému záleží. Dělá to opakovaně a postupuje přitom přímo nebo oklikou.


Nesnáší partnerovy schopnosti a dobré vlastnosti
Pro manipulátory je nepřijatelné, že by je jejich partner svými intelektuálními schopnostmi a sociálním postavením předčil.
Aby manipulátor svého partnera znevážil, popírá jeho nejlepší stránky, zpochybňuje jeho intelektuální schopnosti, i když má partner dobré odborné i všeobecné vzdělání; partnerovy profesionální schopnosti; partnerovy lidské a společenské kvality; jeho nápady a záliby; jeho dovednosti...
Nezajímá se o partnerovy potřeby a názory
Osoby s rysy perverzního manipulátora nemají soucit s trápením druhého.
Vyhýbají se odpovědi kladením dalších otázek. Odchýlí se od tématu a dál druhého napadnou v jeho "citlivém místě".
Za útokem člověka s perverzně manipulativním jednáním na vkus v oblékání se skrývá snaha "ničit jednajícího jedince", jímž je partner. Úmyslem útočníka je dostat partnera do pozice předmětu.
Manipulátor sice s partnerem zdánlivě vede dialog, ale přitom nerespektuje jeho názory, záliby ani vkus. Nedbá na jeho potřeby, ačkoli tvrdí pravý opak.
Manipulátor druhým vnucuje, co mu vyhovuje, co se mu hodí.
Osoba s manipulativním jednáním se sice partnera zeptá: "Co bys chtěl/a?", ale většinou nakonec uspokojuje vlastní přání.
Hlavně, že projevuje dobrou vůli...
Manipulátor partnera nerespektuje, protože vůbec nebere ohled na jeho potřeby, práva a přání, ačkoli se zdá, že dělá všechno, aby partnerovi udělal radost nebo pro jeho dobro.
Manipulátor jedná tak, aby partnera trestal (verbálně nebo jiným způsobem) za každý odlišný názor. Lze ho usvědčit, že hlásá absurdity, ale on se bude snažit vykroutit:



  • intelektuálními proslovy

  • převrácením příčiny a následku (vyčítá partnerovi následek, ačkoli situaci zapříčinil právě on)

  • zvýšenou nevraživostí a kritickými poznámkami na partnerovu adresu

  • úslovím, které se dané věci netýká

  • záchvatem nekontrolovatelného vzteku (připomínajícím chování hraniční osobnosti)

  • odchodem

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 487 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.