Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

8. kapitola - II.

Autor: Messiah , 12.1.2007

Tvrzení přizpůsobovaná podle...
Názory manipulátora se neustále mění a přetvářejí podle lidí a situací, s nimiž se setkává. Jeden den nám dělá poklony a další den nám řekne, že nechápe, co na nás viděl...
Manipulátor je nepřekonatelný v překrucování situací.
Manipulátor je nekoherentní a zřejmě si to ani neuvědomuje. Neomaleně popírá, že změnil názor.
Lhaní patří k charakteristickým rysům manipulátora. To však neznamená, že lže ve všem. Obvykle pravdu překrucuje nebo jí řekne jen část. Pokud zjistíme pravdu, snaží se manipulátor situaci obrátit, aby nás přesvědčil, že žádné důkazy nemáme.
Hlásá lež, aby se dověděl pravdu. Nejběžněji postupuje tak, že promění domněnku ve tvrzení nebo klade otázku, jejíž část je mylná.
Manipulátor se neúčastí dialogu. Vede monolog o svých apriorních představách. Žije v přesvědčení, že má všechny informace o tématu hovoru - potměšile se tím snaží vyhnout jakékoli rozumné debatě. Neposlouchá, když druhý vyjadřuje své názory, skáče mu do řeči, dívá se stranou nebo vrtí hlavou.
Použitím morálních principů a obecností, které si třeba sám vymyslel, se takový člověk obvykle vyhýbá zodpovědnosti za vlastní úsudek.


Slova jako vražedná zbraň
Manipulátor dokáže rychle odvést hovor od původního tématu a přejít k pomluvám a urážkám.
Způsob manipulátorova vnímání a jeho kognitivní procesy jsou patologicky narušeny. Komunikace s ním ztrácí smysl. Je porušená a mění se ve zbraň, která slouží ke kontrolování a ovládání druhého.
Slova mají obrovský psychický účinek. Pouhá slovíčka v sobě skrývají kruté násilí. Znějí v nás, jako bychom dostali ránu kladivem do hlavy.
Běžné je používání přemrštěných výrazů. Manipulátor nedbá na jemné rozdíly. Hojně užívá "vždycky", "nikdy", "všechno", "nic" apod.
Někteří manipulátoři na veřejnosti žertují a srší humorem. V soukromí se humor mění v sarkasmus a ironii namířené proti druhým, a zejména proti partnerovi. Nejde o pouhé škádlení, ale o skrytou nevraživost.
Jedinec s manipulativním jednáním mnohdy komunikuje na základě znevažování partnera. Ponižování druhého směřuje k paradoxnímu cíli - ke zvýšení manipulátorovy vlastní prestiže.
Je známo, jak katastrofálně působí na vývoj dítěte pravidelné znevažující výroky a mohou je zcela zničit. Dospělého také devastují, protože za několik let v něm lze zničit to, co se do té doby formovalo. Psychické týrání je neobyčejně kruté.


Perverzní komunikace
Perverzní logice nelze čelit, protože nepatří do našeho světa.


* Co dělat?



  • Jakmile se manipulátor odchýlí od tématu, okamžitě ho k tématu vraťte.

  • Proti útokům a kritikám namířeným proti vaší osobě použijte kontramanipulaci, přestaňte se ospravedlňovat a bránit ani se nesnažte manipulátora přesvědčovat. Jak to uděláte? Dáte slovně najevo lhostejnost, např. "Tak to vidíš ty." "Mysli si o mně, co chceš." "To už jsem slyšel/a stokrát." apod. Věty vy měly být krátké a pokud možno neagresivní. Nejdůležitější je dát najevo, že se vás jeho pomluvy už nedotýkají (i kdyby tomu tak po určitou dobu ještě nebylo).

  • Když rozpoznáte dvojitou vazbu, zeptejte se manipulátora, zda dává některé ze dvou možností přednost. Potom udělejte to, co vyhovuje vám.

  • Snažte se poznat, zda se nejedná o perverzní komunikaci nebo záměr psychicky a fyzicky vás ničit. Uvedeme si několik příkladů: "Patříš mi." "Dělám si s tebou, co chci." "Jsi jen kus hadru, můžu po tobě šlapat, když chci." Pokud uslyšíte takovou větu, je nejlepší odejít. Nad perverzním manipulátorem nelze zvítězit a už vůbec ne, pronikne-li do intimity ložnice...

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 588 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.