Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

9. kapitola - I.

Odejít není tak snadné...
Už to dál nejde, ale...

Autor: Messiah , 12.1.2007

Událost, od níž se rozchod odvíjí.



  • brutální fyzické násilí (nemusí být nutně obráceno přímo proti partnerovi)

  • zjištění nevěry partnera-manipulátora

  • další hádka, která odhalí nenormální způsob myšlení

  • nedostatečná podpora, tentokrát už naprosto nepřijatelná


Existují dvě hlavní překážky, které brání definitivnímu rozhodnutí - emoce a přesvědčení (kognice).
Pocit viny je silný a ochromující, ačkoli nemusí vždy mít racionální podstatu. Pouze přesvědčení jedince, že udělal chybu, ať skutečnou, nebo pomyslnou, narušuje jeho rozpoznávací schopnosti a brání mu správně hodnotit situaci.
Žádný manipulátor, který sebevraždou vyhrožoval, si život nevzal. Zato ale nemůže snést pomyšlení, že by mu kořist unikla.
Všichni lidé, kteří nám poskytli svá svědectví, prošli před definitivním rozchodem obdobím, kdy je ochromila vlastní přesvědčení. Mnozí z nich se domnívají, že obecně uznávané zásady a představy, o jejichž platnosti byli přesvědčeni, jim způsobily zbytečné trápení a ztrátu času.
Další překážkou v rozchodu jsou děti.
Kognitivní schémata jsou zásady, které jsou v nás hluboce zakořeněny a nevědomě povýšeny na nesporné pravdy, jimž nelze odporovat. Princip, který hlásá, že "dítě nelze dobře vychovat bez obou rodičů", nevypovídá o realitě dítěte.
Život s dvěma vyrovnanými rodiči je strukturující. Ale pokud je otec nebo matka manipulátor... Domníváme se, že dítě se lépe strukturuje s jedním psychicky zdravým rodičem než se dvěma rodiči, z nichž jeden je psychicky narušený a druhý je jím destabilizovaný.
Pokud bychom se zeptali 8letého dítěte, se kterým z rodičů by žilo raději, pravděpodobně odpoví: "S oběma!" Je třeba si představit, jakému psychickému tlaku je dítě vystaveno - v jeho mysli znamená volba jednoho z rodičů zavržení druhého. Riziko, že ho zase zavrhne rodič, kterého si nezvolilo, je v tomto věku téměř neúnosné.


Má manželská terapie smysl?
Manželská terapie je úspěšná jen za předpokladu, že společné štěstí si přejí oba partneři. Pokud si to skutečně přejí upřímně... V 90% případů takový návrh nevzejde od jedince s manipulativními rysy. Takový jedinec bude zato opakovaně a naléhavě doporučovat partnerovi, aby si zašel za psychologem nebo psychiatrem.


Smlouvání - nečekané zbožňování
Partneři osoby s manipulativním jednáním, kteří oznámili, že se s ní rozejdou, se náhle stali objekty úplného zbožňování.
Manipulátor si nedokáže představit, že by ho partner mohl opustit. Tvrdí, že partnera vedle sebe nezbytně potřebuje, a v tomto období mu říká to, co od něho partner slýchala jen zřídkakdy.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 627 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.