Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

10. kapitola - I.

K rozchodu je třeba sebrat veškerou odvahu!

Autor: Messiah , 12.1.2007

Zákon představuje pro manipulátora jakousi výzvu - s potěšením jím pohrdá a porušuje ho.
Umění manipulovat spočívá v tom, že dotyčný člověk velmi rychle partnera zmate a vyvolá v něm pochybnosti o sobě samém. Nedostatek sebelásky je nejslabší bod, trhlina, kterou jim manipulátor pronikne do života. Oběti nevědomky očekávají, že partner tuto trhlinu, tuto prázdnotu v nich vyplní.


Lež na lež
V tomto stadiu je manipulátor schopen všeho, jen aby jeho obraz neutrpěl.
Nejlepší obrana, kterou zná: útok. Jedna z nejoblíbenějších zbraní: lež. Velikost lži: čím větší, tím pro okolí přesvědčivější. Pohotovost k ozbrojení: okamžitá. Jeho cíl: dorazit partnera dříve, než ho zasáhne on.
Manipulátorovy lži jsou určeny přátelům, rodině i cizím lidem. Mají ničivé následky, pokud jsou použity u soudu. Manipulátor totiž bez ostychu ovlivňuje všechny, kteří by mu mohli posloužit jako svědci.


Žádost o svěření dětí do péče
Soustavně spouští "mechanismy" zvané "pozice oběti" a "vyhlášení války". Pokouší se přesvědčit děti, že je druhý rodič k němu nespravedlivý, když ho pouští. Manipulátorovy snahy "přetáhnout děti (starší 10let) na svou stranu" většinou marné.
Otec manipulátor často žádá, aby mu byly děti svěřeny do péče.
Zanedbávání každodenní péče o děti, ačkoli tomu časově nic nebrání, není přirozeně chování typické pouze pro manipulátory; stejně se chová mnoho jiných otců. Tito otcové požadují, aby jim byly svěřeny do péče děti jakéhokoli věku - žádná hranice neexistuje.


Rozchod po dobrém je utopie
Jen zřídkakdy manipulátor iniciuje rozchod nebo skutečně podá žádost o rozvod, byť tím už dávno vyhrožuje.
Manipulátor po celý život kontroluje ostatní. Jeho já utrpí velký otřes, když se mu snaží uniknout jeho vlastní životní druh/žka.


Dělení majetku
Manipulátor stále prohlašuje, že nemá rád konflikty a chce, aby vše proběhlo hladce. Ale jeho činy svědčí o pravém opaku.
Manipulátor je schopen připravit svou oběť o všechno. V některých případech si však odnáší své osobní věci jednu po druhé.


Podpora druhých
Vnitřní síla a sebedůvěra dotyčného jedince i podpora ze strany společnosti a rodiny mají vliv na délku trvání vztahu. Jen v malé míře však mohou ovlivnit intenzitu bolesti i druh a závažnost utrpěných psychických a somatických poškození.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 523 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.