Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Cuketová polévka

Autor: Bulik , 27.7.2007

Zdroj: Apetit 9/2006


2 malé cukety (asi 300g celkem)
1 drobně nakrájená cibule
100g másla
1,2 l drůbežího vývaru
100g jemného krémového sýra
sůl a bílý pepř na dochucení
150g anglické slaniny nakrájené na plátky


1. Cukety nastrouhejte na hrubších okách struhadla na nudličky (i se šlupkou, stačí omýt a okrojit konce). V kastrolu rozehřejte máslo, a když začne pěnit, vsypte do něj cibuli. Osmahněte a po 5 minutách přidejte nastrouhanou cuketu. Na středním plameni ji smažte asi 5 minut, aby trochu chytla barvu.


2. Přilijte vývar a uveďte polévku do varu. Osolte, přidejte trochu bílého pepře, stáhněte na střední plamen a zhruba čtvrt hodiny vařte.


3. Přímo do vařící se polévky nastrouhejte (nebo protřete hrubými oky struhadla) krémový sýr. Promíchávejte, aby se sýr v horké polévce rozpustil a zahustil ji. Ještě asi 5 minut pomalu vařte. Ochutnejte a podle potřeby přidejte pepř a sůl.


4. Plátky slaniny rozložte na vrstvu kuchyňských ubrousků na talířek a dejte do mikrovlnky na 1 minuty na plný výkon. Upečenou slaninu (měla by křupat) rozlámejte na kousky a dejte na ozdobu do talířů s nalitou polévkou.


Zkušenosti z praxe: Ta slanina dělá asi 50% úspěchu, takže rozhodně nevynechávat! Vývar dávám někdy drůbeží někdy zeleninový, co zrovna mám. Výborné jsou WURZL bujón kostky, je to zeleninový vývar bez chemie v kvalitě Bio, takže ideální i pro malé děti. Jako krémový sýr většinou použiju Duko, ale dá se i Lučina, Žervé, v nejhorším případě zakysaná smetana. Másla se zdá být hrozná hrouda, ale pokud vysloveně nehubnete, nedávejte ho míň, pozná se to na chuti. Cukety samozřejmě malé, maximálně střední, žádní přerostlí giganti bez chuti. Polévka je fakt výborná, každý, kdo ochutnal, hned žadoní o recept.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1029 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.