Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník RECEPTY
nejen pro dospělé


 Články 110 z 126 [Dalších 116 >>] 
 Cuketová polévka s paprikouRECEPTY

Ingredience

hladká mouka, olej, sušená sladká paprika, voda, cuketa, 1-2 světle zelené nebo bílé (nejlépe pálivé) papriky, brambory, masox, sůl, cukr, citron

Postup:

Z mouky, tuku a sušené papriky uděláme paprikovou jíšku, zředíme studenou vodou a pečlivě rozmícháme, přivedeme k varu a přidáme masox, cuketu  a brambory pokrájené na kostičky (velikost dle vlastní chuti a zvyklosti) a papriku nakrájenou na proužky; uvaříme do měkka (cca 15 min) a dochutíme do sladkokysela.

Kdo má papriku či cuketu raději křupavější, přidá je později než brambory, s pálivou paprikou je polévka pikantnější a zajímavější, ale otázkou je, zda vám to pak budou jíst děti. Množství přesně stanovené nemám, je to domácí recept, ale cukety a brambor by mělo být stejně, paprika je jen na dotvoření chuti, takže méně.

Dobrou chuť!

Více ...
Vložil: JITKA+Heda4/04&Teodor9/05 dne 6.8.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Cukety s nivouRECEPTY

3 cukety, 300 g sýra Niva, 1,5 dcl mléka, vejce, máslo, pepř, sůl

 

Cukety nakrájíme na kolečka asi 1 cm, dno zapékací misky pokryjeme plátky másla, na ně navrstvíme cukety a postrouháme nahrubo nivou. Tyto dvě vrstvy střídáme, končíme nivou. Zalijeme mlékem s rozšlehaným vejcem, osolíme, opepříme a půl hodiny zapékáme. Podáváme s bramborovou kaší nebo kroketami.

Více ...
Vložil: JITKA+Heda4/04&Teodor9/05 dne 6.8.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Cuketová polévkaRECEPTY

Zdroj: Apetit 9/2006

2 malé cukety (asi 300g celkem)
1 drobně nakrájená cibule
100g másla
1,2 l drůbežího vývaru
100g jemného krémového sýra
sůl a bílý pepř na dochucení
150g anglické slaniny nakrájené na plátky

1. Cukety nastrouhejte na hrubších okách struhadla na nudličky (i se šlupkou, stačí omýt a okrojit konce). V kastrolu rozehřejte máslo, a když začne pěnit, vsypte do něj cibuli. Osmahněte a po 5 minutách přidejte nastrouhanou cuketu. Na středním plameni ji smažte asi 5 minut, aby trochu chytla barvu.

2. Přilijte vývar a uveďte polévku do varu. Osolte, přidejte trochu bílého pepře, stáhněte na střední plamen a zhruba čtvrt hodiny vařte.

3. Přímo do vařící se polévky nastrouhejte (nebo protřete hrubými oky struhadla) krémový sýr. Promíchávejte, aby se sýr v horké polévce rozpustil a zahustil ji. Ještě asi 5 minut pomalu vařte. Ochutnejte a podle potřeby přidejte pepř a sůl.

4. Plátky slaniny rozložte na vrstvu kuchyňských ubrousků na talířek a dejte do mikrovlnky na 1 minuty na plný výkon. Upečenou slaninu (měla by křupat) rozlámejte na kousky a dejte na ozdobu do talířů s nalitou polévkou.

Zkušenosti z praxe: Ta slanina dělá asi 50% úspěchu, takže rozhodně nevynechávat! Vývar dávám někdy drůbeží někdy zeleninový, co zrovna mám. Výborné jsou WURZL bujón kostky, je to zeleninový vývar bez chemie v kvalitě Bio, takže ideální i pro malé děti. Jako krémový sýr většinou použiju Duko, ale dá se i Lučina, Žervé, v nejhorším případě zakysaná smetana. Másla se zdá být hrozná hrouda, ale pokud vysloveně nehubnete, nedávejte ho míň, pozná se to na chuti. Cukety samozřejmě malé, maximálně střední, žádní přerostlí giganti bez chuti. Polévka je fakt výborná, každý, kdo ochutnal, hned žadoní o recept.

Více ...
Vložil: Bulik dne 27.7.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Žhavá koule s vláčnou náplníRECEPTY

Zdroj: Zapálená kuchařka Lenka Požárová - Což takhle dát si dýni

pro 4 osoby
příprava 15 min + pečení 1 hodina

1 středně velká dýně hokkaido
220g nivy
200g blaťáckého zlata
4 hrsti vlašských ořechů
2 hrsti petrželky

Seřízněte z dýně vršek, který bude později sloužit jako poklička a vydlabejte semínka. Sýry nakrájejte na kostky, ořechy nakrájejte nebo rozlámejte na čtvrtiny, petrželku nasekejte. Vše promíchejte.

Dýni uvnitř osolte, důkladně napěchujte směsí a postavte na plech s pečícím papírem. Přikryjte odříznutou pokličkou a dejte zapékat do trouby předehřáté na 220C (v horkovzdušné 200C). Pečte asi 60 minut. Upečenou dýni rozkrojte na čtvrtiny a jednotlivé lodičky servírujte na talíře.

Zkušenosti z praxe: Dýně musí být Hokkaido, protože její slupka změkne a dá se jíst, jiné dýně to neudělají. Hokkaido se dá koupit ve zdravé výživě, ale možná i v supermarketu, my jí máme letos plnou zahrádku, takže se dá i vypěstovat :-) Sýry se tam musí vysloveně pěchovat, jinak se tam nevejdou. Dají se vzít i jiné druhy, my kombinovali zbytky z ledničky, ale držela bych se té nivy, ta je výrazná. Poklička se začala v průběhu pečení připalovat, to vyřeší kolečko alobalu nahoru. Je to děsně mňamina a kupodivu hodně sytá, takže příloha už rozhodně není potřeba.

Více ...
Vložil: Bulik dne 27.7.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Fazolové karbanátky – BEANBURGERRECEPTY

300 g fazolí - uvařit

300 g rýže Natural - uvařit

50 g krupice

1 cibule

1 ČL sladké papriky

olej

1 ČL drceného kmínu

½ ČL majoránky

špetka koriandru

1 PL sojovky

strouhanka na obalení

 

Pomlít fazole a rýži na masovém strojku, do misky.

Cibuli nakrájet a osmahnout, přidat všechno koření a dát k fazolím.

Přidat krupici, kterou jsme krátce namočili do 100 ml vody, ochutit sojovkou a solí a promíchat.

Tvořit karbanátky, obalovat ve strouhance a smažit.

Podáváme jako hamburgery – tj v bulce (nebo jak tomu říkáte) – tu jsem na chvilku ogrilovala do křupava, dovnitř karbenátek, hlávkový salát, rajče, trocha kečupu, třeba cibulku na kolečka…

 

Stačila by půlka dávky, je toho jak pro regiment.

Více ...
Vložil: Jurina, 2 děti (07/02, 04/04) dne 3.6.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Prošívaná dekaRECEPTY

Ušleháme 3 vejce, 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku oleje, 1/2 hrnku vlažné vody, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce kakaa a vylijeme na vymazaný a vysypaný plech.

Z 1 tvarohu, žloutku, vanil. cukru a 1/2 vanilkového pudinkového prášku umícháme nádivku, můžeme trošku naředit mlékem. Zdobítkem tvoříme na těstě mřížky. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut, děti mohou být při míchání nápomocny :o)

Více ...
Vložil: Lenča, Vojta a Marek dne 14.5.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 HRK HRK buchta (z Dámy) RECEPTY

1,5 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1/2 hrnku mléka
1/2 hrnku oleje
2 vejce
1 prdopeč.
krém:
1 velký ananas.kompot i se šťávou
1 šlehačka
1 ztužovač šlehačky
1 inst.pudink(bez vaření)
Suroviny na krém dáme do nádoby, uzavřeme víkem a hrkáme, dokud se nespojí v krém. (lze i šlehačem, potom ale ovoce vmícháme až nakonec)

Upečeme placku, navrch krém a pocákáme čokoládou.
ten na mém obrázku je upravený pro školičku - tzn. dozdobila jsem jahodama a pocákala bílou čokoládou.

Originál je jen s tím krémem a pocákaný hnědou čokoládou.
A přiznávám se, že "nehrkám", ale suroviny (bez kousků ananasu) projedu ručním sšlehaček a pak do toho zamíchám ananas

A ještě pro mlsaly - do krému přidávám ještě zakysanou smetanu a popř. tužší kokosové mléko....

 


 

 

Více ...
Vložil: Hanka, Honzík 17.4.04 dne 23.4.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Dort princeznaRECEPTY

Dort je z piškotového těsta ze 6 vajec ( na jedno vejce 150 g cukru a 150g polohrubé  mouky, žloutky se utřou s cukrem a s 2 lžicemi oleje, postupně se přidává mouka s půlkou prášku do pečiva a tuhý sníh z bílků)

Půl těsta jsem dala do malé bábovkové formy a druhou půlku těsta do velké dortové formy. Po upečení jsem dortový korpus natřela krémem a posypala barevným kokosem. Bábovku jsem rozřízla vodorovně na tři díly a naplnila krémem a slepila zpět a krémem jsem potřela i celý vršek tak, aby se zarovnaly vlnky. Pak jsem vsatila panenku, měla moc dlouhé nohy, tak jsem je odendala a do díry od formy jsem dala štamprle a alobal a usadila do něj tělíčko s hlavou. sukýnka je potažená marcipánem a dozdobená krémem a sněhovými květy, které jsem si udělala 2 dny předem.

Ještě fígl na vyvalování marcipánové hmoty, úplně super to jde na silikonový podložce a z druhý strany přes potravinovou folii,tak aby váleček nepřišel do kontaktu s hmotou. Dá se vyválet krásně do tenka, mnohem lépe, než když se podsypává cukrem.

Více ...
Vložil: Trollik, Ajka 3r+ Matýsek 1r. dne 10.4.2007| 1 komentář | Přidej komentář | Poslat mailem
 Kuřecí biftečky od SugarRECEPTY
- od nejlepší a dlouholeté kamarádky Lenky

Potrebujeme: Kureci prsicka, cibule, sul, pepr, plnotucna horcice, olej na smazeni

Postup: Kureci rizky naklepat, osolit a opeprit po obou stranach. Dat na horky olej (jen trosku, ja pouzivam tezkou panev s jakoby teflonovym povrchem a to staci jen tak pomastit), opeci dohneda (ja necham asi 4 minuty), pak otocit, zasypat cibuli (hodne natenko – kolecka nebo pulkolecka, ja mela ctvrtkolecka) a potrit (tu vrchni uz opecenou stranu) plnotucnou horcici (ja ji patlala padni kam padni, neco schytala i cibule). Peci dalsi 4 minuty po te druhe strane, to by mohlo stacit, ja to pak jeste prikryla poklici a dusila dalsi 4 minuty (podlevat nebylo potreba, pustilo to stavu, to maso i ta cibule, ale jak rikam, mam fajn panev).

A te cibule doporucuju hodne, ja dala jen ctvrtku vetsi a priste dam pulku, ne-li celou).

Priloha podle chuti, myslim, ze klidne staci chleba.

Více ...
Vložil: Diny a čtyřlístek dne 23.3.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Koláče z DámyRECEPTY

331.švestkové koláče od Helenky z Nionety


foto: Anndy
331.koláčky s pudinkem a meruňkou

Autor: Helenka z Nionety
   Hodnocení: 47%    

Suroviny:
250 ml vlažného mléka
75g másla
1 vejce
50g cukru krystal
špetka soli
citrónovou kůru z 1 citronu
500g hladké mouky
1 lžička droždí


Náplň
1 vanilkový pudink
2 lžíce kr.cukru
300 ml mléka

dále budeme potřebovat:
8 středně velkých sladkých švestek
trochu rozpuštěného másla na potření
moučkový cukr s vanilkovým cukrem na posypání.

Postup:
Vykynuté těsto rozválíme na obdélník velikosti 30x40 cm. Rozválené těsto potřeme rozpuštěným máslem a zavineme do válečku
Ten rozkrájíme na 16 stejných koleček, rozložíme je na plech a v každém uděláme důlek (Na jeden plech se pěkně vejde 8 koleček)
Do každého důlku dáme trochu pudinku a půlku švestky.
Pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 180°C) 25–30 minut. Ještě teplé pocukrujeme.

Nastavení pekárny: Program Těsto

uf - podařilo se mi to překopírovat i s fotkou**

 

Já neměla švestky, takže jsem dala meruňky a 50gr. hl. mouky jsem nahradila špaldovou...

Dobrou chuť

Více ...
Vložil: Hanka, Honzík 17.4.04 dne 21.3.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 110 z 126 [Dalších 116 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.