Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

JAk na příkrmy

3část

Autor: verunecek+Míša4/07+Domík9/10 , 24.9.2007

ČÍM ZAPÍJET?


Kojené děti maminkou - dítě dokonce nemusí v průběhu prvních 2 let poznat jiný nápoj než mateřské mléko, ovšem za předpokladu, že by mu byla maminka stále a často k dispozici na uhašení žízně. Ale cca od 10. měsíce může dítě začít zapíjet jídlo kojeneckou vodou (do 1 roku převářet – né dlouho vařit, pak už se převářet nemusí).


Pokud chceme mermomocí dát šťávičku, což je sice zbytečné a naučí to dítě na sladkou chuť nápojů, použijeme jen tehdy jestliže dítě snáší celé ovoce ze kterého je připravena.


Pro běžné pití lze doporučit i čaj/nečaj roiboos.


Opravdu se snažíme nepřehánět to s podáváním šťáv či džusů, tyto nápoje mohou vyvolat pocit sytosti (neposkytují dítěti vlastně nic jiného než energii), což vede k nahrazování výživnějších a prospěšnějších potravin.


Nekojené děti starší půl roku potřebují k denní stravě přídavek nejméně 400-600 ml tekutin denně, nejlépe samozřejmě kojenecké vody.


 


UCHOVÁVÁNÍ POTRAVIN:


Pro naše drobečky je samozřejmě nejlepší čerstvě připravovaná strava, někdy mi to ale připadá jako nedosažitelný ideál – jen ať si to páni výživáři pár dní za sebou zkusí. Zvláště začátky přikrmování bývají krušné. Půl hodiny připravujete 2 lžičky pyré, které Vám pak mrňous - s noblesou sobě vlastní – ve vteřině nahází na hlavu. A tak zbytek pyré rychle zchladíme (hrnec frkneme do většího se studenou vodou) a buď uchováme v lednici a spotřebujeme do 2 dnů (což ale WHO u dětí kojeneckého věku příliš nedoporučuje) a nebo zmrazíme v tácku na led. Můžeme pak rozmrazit jen dávku, kterou zrovna potřebujeme (nejprve jednu kostku, potom dvě…). Zamrazovat můžeme i větší porce ve skleničkách od Hippíků a Hamíků (nebojte se, neprasknou, jen je neplňte až po okraj).


Pozn. k otázce ZAMRAŽOVÁNÍ: Hluboké zmrazení (při –18°C) trvající 1 měsíc uchová v potravinách více vitaminů než jednodenní skladování v lednici.


POZOR!!! Používáte-li kupované výživy a pokud ji miminko ještě nesní celou, příslušnou dávku (kterou stejně nikdy neodhadnete:-)) přendejte před krmením do jiné nádobky. Otevřená lahvička se může skladovat v ledničce 48 hod..


Stejně tak pokud příkrm uvaříme a nepředpokládáme, že by dítě snědlo celou dávku, oddělíme potřebné množství a dítě krmíme ze zvláštní nádoby, aby se zbývající část určená k dalšímu skladování nedostala do kontaktu se slinami. Enzymy obsažené ve slinách totiž mění složení potravy a zkracují její trvanlivost.


Pozn.: ČR má z evropských zemí nejvyšší hlášený výskyt bakteriálních nákaz potravinami!!!


Je velice důležité dodržovat při přípravě, ohřívání i servírování hygienické zásady.


Používání čistého náčiní i nádobí, mytí rukou sobě i dítěti…


JAK PŘEŽÍT ZIMU?


Od jara do podzimu je čerstvé zeleniny dostatek, ale co si počít během zimních měsíců?


Teorie č.1.: V prvé řadě volíme zeleninu, která tzv. přezimovává (můžeme si jí uskladnit i ve vlastním sklepě). Další doporučený způsob uchovávání potravin je sušení a třetí místo obsadily potraviny mražené.


Teorie č.2.: Tvrdí, že skladování ovoce a zeleniny (a zvláště jejich sušení) snižuje obsah některých vitamínů a jako nejšetrnější se tedy jeví mražení. Mražená zelenina (ihned po sklizni) je prý dokonce lepší než ta "čerstvá nesezónní" - kdoví odkud dovezená a kdoví kdy sklizená.


Můžete si zamrazit i zeleninu vlastní, pak se doporučuje pokrájet ji na kostičky a před zamražením kratičce podusit v páře.


Vaříte-li z mražené zeleniny, hoďte ji rovnou z mrazáku do vroucí vody – při tomto postupu dochází k nejmenší ztrátě vitamínů.


Těžko se rozhodnout, já osobně přes zimu (pro klid duše) zvolím kombinaci všech nabízených možností – vařit ze zeleniny uskladněné, mražené, „čerstvé“ a sáhnout i po skleničkách.


OHŘÍVÁNÍ:


Zamražená hotová jídla vyndaná z mrazáku co nejrychleji rozmrazíme a ohřejeme. Nedoporučuje se pozvolné rozmrazování, znovu přihřívání. Pokrm by měl být po ohřátí zkonzumován co nejdříve (zkuste to zdůraznit Vašim malým strávníkům:-)).


Pokud ohříváte jídlo v mikrovlnce – zakryjte ho plastovou pokličkou či poklicí, obsah je třeba pořádně promíchat, pokrm se prohřívá nerovnoměrně. Mezi vypnutím mikrovlnné trouby a podáváním pokrmu dodržujte doporučenou dobu stání jež činí cca 1/3 doby vaření, jinak by mohlo dojít k opaření strávníka, pokrm se totiž ještě „dovařuje“, molekuly kmitají:-)


Já osobně se přimlouvám za starou dobrou vodní lázeň.


Při ohřívání zahřejte pokrm na bod varu a řádně promíchejte, aby se celý důkladně prohřál.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 388 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.