Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Zpráva pro NROS - sbírka Pomozte dětem

Zpráva o realizaci setkání v projektu Naše romské dítě dne 17. listopadu 2007

Autor: Romčátka , 13.12.2007

V sobotu 17.listopadu proběhlo další setkání náhradních rodin, vychovávajících romské děti. Téma setkání bylo: Přijaté dítě a jeho romství. Setkání se zúčastnilo 17 rodin s 29 dětmi z různých koutů naší republiky.



Spolu s naším hostem, paní PhD. Petrou Margitou Gelbart MA, maminkou dvou přijatých dětí, která sama pochází z romské rodiny, dospělí sdíleli své zkušenosti, zážitky i otázky ohledně tématu: jak předat našim dětem to nejlepší z romství a jak jim pomoci, aby obstály v dnešní společnosti. Dotkli jsme se také problému, se kterým se čas od času setkáváme snad všichni: jak jednat s úřady, lékaři, školou atd. o našich dětech a jejich minulosti?


Diskuse byla velmi živá a konstruktivní, ze zpětného hodnocení pomocí ankety lze vyčíst, že rodiče považovali toto setkání za velmi přínosné a inspirující pro jejich další péči o své děti, zejména v pomoci dětem s budováním jejich identity.



Současně probíhal v dalších dvou místnostech kvalitně připravený program pro děti, který vedli osvědčení lektoři z romského sdružení Lačhe Čhave a romské studentky Univerzity Karlovy. Děti se naučily nové romské písničky, věnovaly se tanci i klidnějším výtvarným aktivitám na téma: Významné romské osobnosti – kým bych chtěl/a být? Starší děti na závěr dne připravily pro rodiče divadelní představení. Mladší rodičům zatančily a zazpívaly.



Rodinám jsme poskytli také různé informační a vzdělávací materiály a malé pozornosti od drobných sponzorů. Zajistili jsme občerstvení a možnost společného oběda přímo v místě konání. Romské sdružení pracující s dětmi Lačhe Čhave prezentovalo svou činnost rodičům a nabídlo možnost návštěvy jejich klubu a kroužků našimi dětmi. Této možnosti jedna z rodin využila hned následující pracovní den, další se zúčastnily Mikulášské besídky 4.prosince.



Projekt Naše romské dítě je financován se sbírkového projektu NROS a ČT Pomozte dětem

Zobrazeno doposud 930 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.